Maximálisan tiszta, csúcsminőségű szenzorok

Több mint 65-féle anyagból készült alkatrészek ultrahanghullámos finomtisztítása

2013. december 03., kedd, 16:11

Címkék: alkatrész tisztítás Dürr Ecoclean ipari tisztítás mérőberendezés UCM AG ultrahang

A gyártási minőség további javítása érdekében a vezető méréstechnikai gyártók egyike egy teljesen új alkatrész-tisztítási koncepció alkalmazása mellett döntött. Az eljárás két ultrahanghullám alapú, ultrafinom tisztítógépet alkalmaz a több mint 65 különböző anyagból készülő szenzorok és mérőelemek tisztítására. A jelentősen jobb tisztítási minőség és nagyobb kapacitás jóvoltából a beruházás megtérülési ideje kevesebb mint három év.

 
A mérőberendezéseket gyártó cég termékeit különböző iparágak csúcstechnológiákkal foglalkozó szegmenseiben alkalmazzák. A gyártók kompromisszumokat nem tűrő igényeinek megfelelő szenzorminőség elérése érdekében a gyártástechnológiával szemben támasztott elvárások is szigorúak. Ilyen például a kulcsfontosságú alkatrészekre vonatkozó „részecskementes” előírás. Egyes alkatrészek speciális bevonatot vagy katódporlasztással felvitt bevonatot kapnak. Az ilyen műveletek eredménye jelentős mértékben függ a tisztítási eljárás minőségétől. A fejlesztési lehetőség felismerését a tisztítási folyamat újfajta megközelítése követte, ami többek között két UCM, ultrahang-frekvenciás technológiát alkalmazó, ultrafinom tisztítógép üzembe helyezését jelentette. 
 
A folyamatvezérlők az egyik géphez nyolc, a másikhoz tíz programot tárolnak. A rendszer
speciális funkciókat is kínál, mint például a kádak sorrendjének szabad megválasztása

Alapja a részletes specifikáció

Az ultrahanghullámú tisztítóberendezések kiválasztása rendkívül részletes specifikációk alapján történt. Az öt versenytársat is kiszorító nyertes ajánlatot a svájci UCM AG, a német Dürr Ecoclean cégcsoport tagja tette. A sikeres dizájn megfelelt az olyan kulcsfontosságú kritériumoknak, mint a tisztítási teljesítmény vagy a berendezés minősége. Az ultrahang-frekvenciás tisztító egységek moduláritása hasonlóan fontos szerepet játszott a kiválasztásnál, hiszen ezeket szokás szerint néhány évente cserélni kell. Az UCM-féle megoldás esetében ez a művelet mindössze 20 percet vesz igénybe.
 

Sokféle anyag és szennyeződés

A szenzorokba és mérőelemekbe épített valamennyi alkatrész tisztításon esik át, függetlenül attól, hogy fémből, kerámiából vagy műszaki műanyagból készült-e. Ebből a három csoportból több mint 65-féle anyagot használnak a gyártás során. Az anyagok sokfélesége a másik oka annak, hogy az ultrafinom tisztítás két azonos, de különböző vizes alapú tisztítószert alkalmazó berendezést igényel. Az egyikben a kerámia, a másikban a fém és műanyag alkatrészeket tisztítják. A különböző alkatrészeken akár 50 eltérő típusú szennyeződés is előfordulhat. Ilyen sokféle maradvány eltávolítása mindössze néhány lépésben és csupán kétféle tisztítószerrel elég komoly kihívást jelentett a mérőberendezéseket gyártó cég felelős vezetője számára. A feladattal való megbirkózás érdekében nem csak a tisztítási eljárást, de a teljes folyamatláncot alapos elemzésnek kellett alávetni.
 
A vákuumszárítási ciklusnak köszönhetően a komplex geometriájú és ultrafinom furatokkal
rendelkező alkatrészek is tökéletesen szárazon kerülnek ki a rövid ciklusidő végén

Tisztaság igény szerint

Az ultrahang-frekvenciás berendezések egyenként 10 darab 300 x 450 x 370 mm (hosszúság x szélesség x magasság) méretű merítőkádból állnak. A kádak mindegyike rendelkezik ultrahang generátorral. Az első kettő tisztításra szolgál, majd ezeket követi két öblítő és egy harmadik tisztítási fázis. Két további öblítőkád után következik három további öblítési fázis ionmentes vízzel, ami biztosítja, hogy valamennyi alkatrész teljes mértékben mentes legyen a szennyeződésektől. Ezt a folyamatot az UCM által ultrafinom tisztítógépekhez kifejlesztett rendszer, a vízsugaras négyoldalú túlfolyatás támogatja, amely mindegyik kádnak alapfelszereltsége. Az alapos és egységes kezelés mellett megbízható módon akadályozza meg az újraszennyeződést a termékek kiemelése során, valamint a szennyeződések felhalmozódását a kád belsejében, mivel a tisztító-, illetve öblítőszer alulról érkezik a kádakba, majd felfelé áramlik, és végül felül hagyja el túlfolyással, a kádnak mind a négy oldalán. Ezzel a módszerrel az alkatrészekről eltávolított maradványok és szennyeződések azonnal kikerülnek a kádakból. A tisztító és öblítő kádak minőségét  folyamatosan szenzorok ellenőrzik. Szintén az UCM fejlesztése a tisztító rendszereket és az ultratiszta vízellátást összekapcsoló interfész, ami az adatok széles körű cseréjét támogatja. Az ultratiszta vízellátást biztosító rendszer meghibásodása esetén a gépsor operátora számára pontos információkat szolgáltat a hiba természetével összefüggésben. A rendszer másik speciális jellemzője a kádak aljának kialakítása, ami nagyjából öt fokos szögben lejt a lefolyó irányába, ezáltal is megkönnyítve a kádak kiürítését és tisztítását. A teljesen zárt rendszerű berendezések tisztatér technológiás szűrőkkel rendelkeznek, a három utolsó kád és a szárító zóna felett lamináris légáramlással, ami védi az alkatrészeket a levegőben található részecskék okozta újraszennyeződéstől. 
 

Teljesen automatikus üzem – maximális átmenő teljesítmény

Az alkatrészek tisztítása jellegüktől függően történhet ömlesztve vagy meghatározott módon elrendezve. Miután az operátor ellátta vonalkóddal, minden adag rákerül a betöltést végző szállítópályára. Innentől a folyamat minden lépése teljesen automatizált. Az alkatrészeknek megfelelő specifikus tisztító program a vonalkód alapján kerül kiválasztásra. A folyamatvezérlők az egyik géphez nyolc, a másikhoz tíz programot tárolnak. Az UCM speciális funkciókat is beleintegrált a rendszerbe, ilyen például a kádak sorrendjének szabad megválasztása. Az előírt óránkénti hat adag átmenő teljesítmény elérése érdekében mindkét gép rendelkezik két automata fogószerkezettel. Ezek közül az első mozgatja a betöltött adagot a tisztítósor közepéig, majd visszatér a következő adagért, míg a második felelős az alkatrészek eljuttatásáért ettől a ponttól a szárító zónáig. A szárítás első fázisa meleg levegő áramoltatásán keresztül valósul meg, változó ventilátorsebesség mellett. A sebesség változtatásával elkerülhető, hogy a nagyon apró vagy könnyű alkatrészeket felkapja a légáram. Az ezt követő vákuumszárítási ciklus biztosítja a komplexebb geometriájú és ultrafinom furatokkal rendelkező alkatrészek tökéletes szárítását rövid ciklusidőn belül. Az új ultrafinom tisztítórendszer gyártójának nem csak a tisztítási minőséget sikerült jelentős mértékben javítania. Az UCM széles körű támogatásának és a belső teszteknek köszönhetően a cégnek sikerült felismernie a további optimalizálási lehetőségeket, amelyekkel lehetővé vált a beruházás megtérülési idejének további 25 százalékos lerövidítése.
 
Doris Schulz
www.geskor.com / www.ucm-ag.com
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek