Magyar védelem a vadászgépeken

Haditechnikai fejlesztésekben működik együtt a HM svéd cégekkel

2013. július 26., péntek, 13:54

Címkék: bevonatok fejlesztés felülettechnika hadiipar HM Arzenál

A polgári alkalmazások is hangsúlyosak azon az új technológián, amelyet a Honvédelmi Minisztérium cégei és több svéd vállalat fejleszt ki közösen. Az elsősorban vadászgépek számára készülő nanotechnológiás bevonat elnyeli a radarjeleket, méghozzá a hajtómű és környezete magas hőmérsékletű elemeiben is.

 
Tavaly novemberben kezdett foglalkozni a szélesebb nyilvánosság a magyar hadiipar exportképes termékeivel. Egy parlamenti kérdésre válaszolva Hende Csaba honvédelmi miniszter legújabb termékeik között említette a HM ArmCom Zrt. által kifejlesztett Psysos univerzális hangosító berendezést, amellyel akár 2 km távolságra is lehet érthető hangot sugározni, ráadásul a készülék szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között ugyancsak használható. Az MTI érdeklődésére Borbíró Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára november közepén azt mondta, az elmúlt két évben új eszközök kifejlesztését tűzték ki célul a tárca cégeinél. Új szabadalom alapján fejlesztettek víztisztítót, arzénmentesítőt a HM cégei, és az újítások között van a szélsőséges körülmények között bevethető busz is.
 

Zajlik a svéd-magyar

Az igazi szenzációt azonban egy svéd-magyar közös fejlesztés váltotta ki. Ősszel a miniszter még szűkszavúan nyilatkozott a projektről, tájékoztatásában annyit árult el, hogy egy vadászgépek számára készülő nanotechnológiás bevonat kifejlesztésén dolgoznak, amely elnyeli a radarjeleket. A felderítés kivédésére évtizedek óta több megoldást alkalmaznak. Az egyik a harci jármű speciális formai kialakítása, a másik a speciális felületkezelés, amelyet a nyolcvanas évek óta alkalmaznak. E technológia mellett több érv is szólna, ám az eddigi alkalmazásokban meglehetősen drágának bizonyult. Az Index visszatért a magyar fejlesztések témájához. Az internetes portál érdeklődésére a HM úgy tájékoztatott, hazai oldalról az MTA Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézete (MTA TTK) mint témavezető vesz részt a projektben, együttműködve a HM Arzenál Elektromechanikai Kft.-vel. A tájékoztatás szerint az MTA TTK már több mint öt éve foglalkozik a vonatkozó kutatás- fejlesztéssel, és a következő három évben a magyar fél 300 millió forintos keretösszegből gazdálkodhat.
 

Polgári célokra is

Varga Gábor, a HM Arzenál megbízott műszaki igazgatója az Indexnek elmondta, hogy a projekt gyökerei az 1990-es évekre vezetnek vissza. A HM Technológiai Hivatala a rendszerváltást követően kitűnő kapcsolatokat épített ki több haditechnikai kutatással és fejlesztéssel foglalkozó európai társintézménnyel, köztük a Svéd Védelmi Kutatások Hivatalával. A két fél kezdeményezte a svéd-magyar haditechnikai kutatási és fejlesztési programok indítását. Az egyik ilyen, közös érdeklődésre számot tartó fejlesztési területnek a magas hőmérsékleten alkalmazható, radarsugárzást elnyelő anyagok nanotechnológiai módszerekre és eljárásokra alapozott fejlesztését választották. Az MTA Természettudományi Kutatóközpont vizsgálatai, módszerei, valamint kísérletei előremutatóak, és szintén több évre visszanyúlóak. Az Index cikke szerint mivel hazánk és Svédország között a legfontosabb hadiipari kapcsolat a hadrendbe állított JAS-39-es Gripen harci repülők miatt áll fent, kézenfekvőnek tűnt, hogy a radarabszorbens bevonatot is erre a típusra, de legalábbis valamilyen, a repüléssel kapcsolatba hozható területen alkalmazzák. Kiderült azonban, hogy a fejlesztés nem csak a magyar repülők radarvédelmét célozza. A HM tájékoztatása szerint a kifejlesztendő technológia természetesen elsősorban haditechnikai jellegű, de a fejlesztés során a polgári alkalmazások is hangsúlyos szerepet kaptak. Hosszabb távon a magyar fél mind az anyagok előállításában, mind az alkalmazási technológiák megvalósításában részt kíván venni. Mivel hasonló anyagok és megoldások a HM szerint sehol a világon nem érhetők el, a sikeres fejlesztés komoly gazdasági és  haditechnikai előnyhöz juttathatja a magyar hadsereget.
 

A gyenge pontot védi

Az Index cikke szerint a magas hőmérsékleten is működő radarabszorbens bevonat legfontosabb szerepe, hogy a repülőknek pont azt a részét védi, amire a radarvédelem korábban nem talált ilyen jellegű megoldást. A radarfelderítés szempontjából ugyanis nem mindegy, honnan nézi a radar a repülőt, a legkevesebb védelmet általában a gép hátulja kapja. A magyar projekt a repülőgép hajtóművekben, magas hőmérsékleten használható megoldásokra koncentrál − nem csak a magyar repülők szempontjából fontos ez, de világviszonylatban jelentős lehet például a NATO-tagországok repülőinek védelmében is. Márpedig a svéd-magyar kutatások éppen erre irányulnak. Varga Gábor a portálnak adott válaszából kiderül, a most alkalmazott kutatási és kísérleti fejlesztési projekt alapvető célja a kutatások továbbvitele, a legmegfelelőbb erősítőfázisok, adalékok és mátrixanyagok kiválasztása, laboratóriumi, illetve nagylaboratóriumi méretben történő előállítása, az előállított anyagok teljes körű mikroszerkezeti jellemzése, továbbá mikrohullámú sugárzással szembeni viselkedésének meghatározása.
MTI, Index
www.armcom.hu
 
A cikk megjelent a FELÜLET című magazin 2013. májusi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek