Magyar csepp a tengerben 1. rész

Hazai kiállítók a Hannoveri Vásáron

2016. június 28., kedd, 06:00

Címkék: gépgyártás gépipar GYEGÉP Kft. Hannover Messe 2016 kiállító Magyarmet Finomöntöde Bt. öntészet öntöde öntödeipar

13 az 5 200-ból. Nem hangzik túl soknak, mégis az utóbbi évek legjelentősebb magyar kiállítói részvételét ezzel a két számmal lehet a legszemléletesebben kifejezni. A világ legnagyobb ipari szakkiállításán a közösségi stand mellett önálló magyar kiállítók is részt vettek, és véleményüket, tapasztalataikat – a teljesség igénye nélkül – most a TechMonitor olvasói is megismerhetik.

Iliya Tzankov marketingigazgató, Magyarmet Finomöntöde Kft.

A kilencvenes évek vége óta rendszeres kiállítói vagyunk a Hannoveri Vásárnak. Viaszkiolvasztásos precíziós öntési technológiával gyártunk beépítésre kész acél alkatrészeket a feldolgozóipar különböző területei számára. A 35 éve működő szériagyártás mellett az idei vásáron vállalatunk új vonalát, a rapid prototípusgyártást is népszerűsítettük. A standunknál ipari armatúrákat, élelmiszeripari gépeket, dízelmotorokat, szivattyúkat gyártó cég képviselői egyaránt megfordultak, és egyre többen érdeklődtek a kisszériás vagy prototípusgyártás iránt is.

Általában elmondható, hogy az idei évben a látogatók száma némileg visszaesett a korábbi tapasztalatokhoz képest. Ez köszönhető a standunk nem túl kedvező elhelyezkedésének is, ugyanis a legtöbb öntödét felvonultató 5. kiállítói csarnokból sajnos kiszorultunk. Ennek ellenére voltak komolyabb érdeklődők, visszatérő és új kapcsolatok egyaránt. Ezek minőségét egyelőre nehéz megítélni, a kiállítást követő hónapok feladata a kapcsolatfelvétel, a beérkező ajánlatok feldolgozása. Jellemzően 6-8 hónap is eltelik, mire a kiállítási részvétel eredményei látszanak.

A precíziós öntvények iránt érdeklődők legfontosabb szempontjai meglátásunk szerint az ár, a minőség és a szállítási határidő voltak. A Hannoveri Vásár több mint ötven standján ajánlottak precíziós öntvényeket, és ezek között nagyon magas volt az ázsiai (indiai, kínai) öntödék száma. Ezek árszintje jóval alacsonyabb, mint az európai gyártóké, amivel nehéz felvenni a versenyt. A szigorú minőségi követelményeknek való megfeleléssel, speciális anyagok és termékek gyártásával, gyorsabb reagálással, rövidebb határidőkkel, komplexebb kiszolgálással azonban lépéselőnyben tudunk lenni Ázsiához képest.

A Hannoveri Vásár műszaki szakmai színvonala, minősége minden évben nagyon jó, idén azonban hiányoltuk az öntödeiparhoz kapcsolódó szektorok (megmunkáló cégek, kerámiamagok gyártásával foglalkozó cégek, anyagmozgatás, mosó- és tisztítóberendezések stb.) képviselőit. Emellett a kiállítás első napjának szigorú biztonsági intézkedései és a szervezési problémák rendkívül sok nehézséget okoztak, és a kiállítók rendelkezésére álló szolgáltatások színvonala is elmaradt a korábbi évekétől.

Gyetvai Zsolt ügyvezető igazgató, GYEGÉP Kft.

Idén első alkalommal mutattuk meg egyedileg gyártott gépeinket és berendezéseinket a Hannoveri Vásár látogatóinak. Jellemzően németországi gépipari cégek keresték fel standunkat, de ha értékelnem kell a megszerzett kapcsolati tőke értékét, egy tízes skálán csak hármast tudnék adni. Az eredményes kiállítási jelenléthez véleményem szerint elengedhetetlen a minél több előre leszervezett üzleti találkozó. A létrejött kapcsolatokkal folyamatosan fenn kell tartani a kommunikációt, el kell jutni a beszerzőkhöz, pontosítani kell a profilt, és meg kell szerezni a beszállítói státuszt. Ha mindez megtörténik, feltételezésünk szerint a kiállítás után fél-egy éven belül futhatnak be az első megrendelések.

A Hannoveri Vásár szolgáltatási minősége általában véve kiváló, a standszervizzel elégedettek voltunk, de a standunk elhelyezése elfogadhatatlanul rossz volt, és a b2b találkozók szervezési költségei is irreálisan magasak voltak, így terveink szerint kiállítóként már nem, csak látogatóként fogunk visszatérni Hannoverbe.

Folytatjuk

Kapcsolódó cikkek:

Utazás a digitális jövőbe

Magyar csepp a tengerben 2. rész

Magyar csepp a tengerben 3. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek