Komposztálható műanyagok

A biológiailag lebomló műanyagok töredéke nincs hatással a PE újrahasznosítás minőségére

2014. április 26., szombat, 15:28

Címkék: csomagolás csomagolástechnika környezetbarát technológia műanyag

A fogyasztói használatot követő újrahasznosítási folyamatokban a hagyományos műanyagok közé keveredett komposztálható műanyagok aránya a 10 százalékot is eléri, ami azt jelzi, hogy nem hagyhatóak figyelmen kívül az újrahasznosítandó anyagok mechanikai jellemzői. Ez a kulcsfontosságú ténymegállapítás az European Bioplastics tanulmányából derül ki.

 
A bioműanyagok bioalapúak, biodegradálhatóak vagy mindkettő. A bioalapú műanyag fóliák kémiai szerkezetüket tekintve megegyeznek a hagyományos típusokkal, és könnyen kezelhetőek az újrahasznosítási eljárások során. A komposztálható műanyagok szervesanyagújrahasznosításra készülnek, és ezeket ennek megfelelően kell gyűjteni. A komposztálható műanyagok újrahasznosítására jellemző szortírozási eljárások során keletkezik némi maradékhulladék.
 
 
– A tanulmányok és helyszíni vizsgálatok azt mutatják, hogy ha esetenként a biológiailag lebomló műanyagok töredéke bekerül a PE újrahasznosítási folyamatba, az semmilyen negatív hatást nem gyakorol az újrahasznosítás minőségére – mondja François de Bie, az European Bioplastics elnöke. A polietilén (PE) feldolgozási folyamataiban ezek a maradványok könnyebben kezelhetőek, mint más, például polisztirol vagy polipropilén anyagú hulladékok. Mindezt az újrahasznosítási folyamatba  bekerülő komposztálható műanyagok 10 százalékos arányáig bizonyították a Bioműanyagok és Biokompozitok Intézete (Hannoveri Alkalmazott Művészeti és Tudományegyetem), az Olaszországi Nemzeti Csomagolási Intézet (CONAI) és a BIOTEC vállalat által végzett független tanulmányok. 
 
www.european-bioplastics.org
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek