Kínai nagyberuházás Magyarországon

Átadták a Huawei regionális logisztikai központját Biatorbágyon

2013. december 04., szerda, 07:40

Címkék: beruházás disztribúció elosztóközpont fejlesztés huawei ipar kamion Kína logisztika raktár

A Huawei Technologies 30 ezer négyzetméteres új logisztikai központot nyitott Biatorbágyon. A távközlési infrastruktúrát és megoldásokat szállító vállalat új bázisát Orbán Viktor miniszterelnök, Csou Csün, a Huawei Technologies regionális elnöke és Hsziao Csien, a Kínai Népköztársaság nagykövete adta át december 3-án.

A mobil és telekommunikációs eszközöket, hálózati berendezéseket gyártó és infokommunikációs megoldásokat biztosító multinacionális cég a beruházás révén havonta 3 ezer kamiont indít útnak Huawei termékekkel Európa, Észak-Afrika, Oroszország és a Közel-Kelet felé.

Másfél ezer új munkahely

A Huawei Technologies regionális elnöke kijelentette: Magyarország politikája és gazdasága stabil, s a Huawei számára az európai piacra lépés fontos kapuja. A cég 2005-ben jelent meg a magyar piacon, s többek között a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone számára nyújt szolgáltatásokat és innovatív megoldásokat. A Huawei 2009-ben hozta létre az Európai Ellátó Központot, amely Európát, Közép-Ázsiát, Közel-Keletet és Afrikát látja el. A vállalat 2012 végéig több mint 1500 munkahelyet teremtett Magyarországon, 2013-ban az Európai Ellátó Központ a bevétel 15 százalékát tette ki. Az év végéig a Huawei Európai Logisztikai központjának forgalma - az export-import értéke - eléri a 1,5 milliárd dollárt (mintegy 300 milliárd forint), áruforgalma az 500 ezer köbmétert, és Európa, Közép-Ázsia-, Közel-Kelet és Afrika több mint 70 országát és régióját fedi majd le. Az Európai Ellátó Központ (gyártás, logisztika, alkatrész-utánpótlás, visszáru)  4 millárd dollárral járul hozzá a Huawei csoport globális bevételéhez. A Huawei második globális ellátó központja, jelenleg több mint 45 országot lát el, közvetetten 1300  munkahelyet teremtett, a magyarországi beszerzések összege 2013-ig 100 millió dollár. A cég 2013-ig 200 millió dollárt fektetett be Magyarországon.

Fejlesztések

A jövőt illetően Csou Csün elmondta: a magyar Huawei jelentős stratégiai tervet dolgozott ki. Egyebek mellett nagyobb figyelmet fordít a helyi kiszolgálásra, a kutatás-fejlesztés megerősítésére. "Szeretnénk az IPTv, a mobil széles sávú alkalmazások, a "machine-to-machine" területeken megerősíteni a magyar partnerekkel való együttműködést, és közös innovációs csapatot létrehozni." Hozzátette: a magyar lakosság számára még több kiváló minőségű terminálgépeket kívánnak biztosítani.

Közös előnyök mentén

A miniszterelnök személyes jelenléte jól tükrözi a magyar kormánynak a kínai-magyar gazdasági és kereskedelmi együttműködés iránti magas fokú figyelmét és a magyarországi kínai vállalatok iránt tanúsított támogatását - jelentette ki Hsziao Csien, a Kínai Népköztársaság nagykövete. Hangsúlyozta: a Huawei kínai-magyar viszonylatban a kölcsönös előnyösség elvén alapuló együttműködés és fejlődés klasszikus példája. Az új logisztikai központ megnyitása rendkívüli jelentőséggel bír, nemcsak a cég külföldi üzleti terjeszkedésének egy újabb stratégiai lépése, hanem egyben kifejezi a kínai vállalatok magyar befektetési környezet iránti bizalmát. A nagykövet úgy fogalmazott: az utóbbi évékben a két fél közös erőfeszítés révén a kínai-magyar kapcsolat a gyors fejlődés pályájára állt. A Kína és a kelet-közép-európai országok közötti együttműködésében Magyarország a regionális és nemzetközi ügyekben fontos előremozdító és koordináló szerepet játszott, a bilaterális kapcsolat pedig történelmi csúcsponton van.

(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek