Kínai lemezbemutató magyar szemmel

Technológiai Napokon vehettek részt Tiencsin városában a Bystronic magyar ügyfelei

2018. október 01., hétfő, 06:00

Címkék: Bystronic élhajlítás Kína lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézertechnológia technológiai napok

Hagyományteremtő szándékkal indult útjára a svájci Kompetencia Napok kínai megfelelőjének számító rendezvény. A Bystronic saját gyártóüzemet létesített a közel 16 milliós lakosságával Kína negyedik legnépesebb városának számító Tiencsinben, ahol magyar delegáció képviselte hazánk lemezmunkálási kompetenciáját. A közel egyhetes szakmai utat gazdag kulturális program kísérte.

Magyarországon már jelenleg is működik több olyan Xact Smart élhajlító, amely a kínai gyárból kikerülve látta meg a napvilágot, és a Tiencsinben gyártott lézervágók iránt is komoly hazai érdeklődés mutatkozik, ezért a hazai képviselet élt a lehetőséggel, és szakmai utat szervezett az ázsiai óriásba.

„Hat fémmegmunkáló vállalkozásból tizenkét vendég vett részt a gyárlátogatáson, és értelemszerűen azon partnerek jelentkezését fogadtuk el, akiknek a gyártási rendszerében jó eséllyel szerepet kaphatnak a Tiencsinben gyártott berendezések – mondta el Kertész Márton, a Bystronic Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. – A körbe alapvetően középvállalkozások kerültek be, és a visszajelzések szerint a meghívottak számára nagyon nagy élmény volt az, hogy szemtanúi lehettek a lemezmegmunkáló csúcstechnológia születésének.”

A háromnapos Technológiai Napok a megszokott módon, elméleti előadásokkal indultak a gyártási rendszerről és a kiállított gépek paramétereiről. A működés közben megtekinthető gépek mellett alkalom nyílt látogatást tenni a gyárban is, így a vendégek megtekinthették az összeszerelő sorokat és az azokhoz kapcsolódó svájci mintájú minőségirányítási rendszert mind az élhajlítók, mind a lézervágók vonatkozásában.

„Meglátásom szerint ez az üzem bárhol lehetne a világon, és minden, az ázsiai gyártással kapcsolatos előítéletet képes eloszlatni – jelentette ki ezzel kapcsolatban Kertész Márton. – Azon nemzetközi sztenderdek alapján működik, amik alapján Nyugaton a minőségi jelzőt szokás kiosztani, tehát mind a beszállítói, mind a belső minőség-ellenőrzési rendszer képes garantálni az európai elvárások kielégítését.” Az innen kikerülő termékportfólió elsősorban az ázsiai piac igényeit hivatott kiszolgálni, így léteznek alsóbb kategóriás termékek is – például egytengelyes Xpress élhajlítók –, amelyek Európában jellemzően nem szerepelnek a Bystronic kínálatában.

A Kínában tartott első Kompetencia Napok remek alkalmat biztosítottak ahhoz, hogy a meghívottak megtekintsék az anyacég legújabb fejlesztéseit. Ezek közé tartozott a BySmart 3015 lézeres vágórendszer, amelybe már a cég saját fejlesztésének számító új vágófejet szerelték be. Hasonlóan új fejlesztésnek számítottak az Xpress élhajlító családba tartozó 50, illetve 160 tonna nyomóerejű modellek. A BySprint Fiber sorozat hatméteres verziója nem számított ugyan az idei év újdonságai közé, de számos magyar gyártó cégnek most először nyílt lehetősége megtekinteni az optikai szálas lézervágó gépek eme sokoldalú és termelékeny tagját. A szintén kiállított Xact Smart élhajlító helyi igényeknek módosított típusa elsősorban az ázsiai piac és az onnan érkező vendégek számára volt érdekes, a szoftveres megoldásokat erősítő BySoft 7 csomagot azonban egyetlen modern európai lemezmegmunkáló vállalkozás sem nélkülözheti.

Tiencsinben az összeszerelésen túl – a svájci központtal együttműködve – saját fejlesztőrészleg is működik, amely elsősorban az ázsiai gyártóüzemek elvárásai szerint alakítja át a sztenderd termékkínálatot. A gyárból kikerülő lézervágó és lemezmegmunkáló gépek is nagyrészt Ázsia lemezmegmunkáló iparát gazdagítják, de az itt gyártott BySmart és Xpress géptípusok Magyarországon is elérhetővé válnak az idei EuroBLECH kiállítás után.

Molnár László


Látogatói vélemények

Szkubenics Attila műszaki igazgató, Linardics Kft.

Mindig nagy örömmel teszünk eleget a hasonló meghívásoknak, hiszen megismerhetjük az egyes gépgyártók szakmai kompetenciáját, és a kapcsolati hálónkat is kiszélesíthetjük. A kínai minőséggel kapcsolatban már évek óta tart a sztereotípiák lebontása, de a személyes tapasztalatnál nincs jobb értékmérő. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mit tudnak a kínai szakemberek, és ki merem jelenteni, hogy az infrastruktúra és a hozzáértés minden tekintetben meggyőző volt. Egy pillanatig sem volt az az érzésünk, hogy itt nem európai csúcsminőséget állítanak elő. Bystronic gép jelen pillanatban még nem található nálunk, de a szakmai támogatásban és a szervizháttérben tapasztalható pozitív változások hatására ez könnyen változhat a közeljövőben. A piacon hatalmas megrendelésállomány van, és kevés munkaerő, ami minket is az automatizálás irányába fordít. Első körben az élhajlító gép robotizált kiszolgálását tűztük ki célul, de nagyon elgondolkodtatott minket a lézervágó automata lemezbetöltésének lehetősége is.

Szalai Csaba ügyvezető igazgató, OLS Kft.

Ausztriában, Németországban és Svájcban vettem már részt hasonló gyárlátogatásokon, de ilyen messzire még nem volt szerencsém meghívást kapni, amiért külön szeretnék köszönetet mondani a szervezőknek. Előzetesen is biztos voltam abban, hogy a megszokott Bystronic-minőséget a kínai gyártás sem fogja negatív irányban befolyásolni, és valóban: a tiencsini gyár rendezettség és szervezettség tekintetében a niederönzi gyáregységgel is felveszi a versenyt. A svájci gyártó gépeinek minőségét meglehetősen jól ismerem, tervezzük is a gépparkunk bővítését, amiben mindenképpen számítok rájuk. Lézervágó és élhajlító gépekkel rendelkezünk egyedi megrendelésekre, és az új gyártócsarnokunkba mindkét géptípusból tervezünk beszerezést – ha lehet, automatizált lemezadagolással.

Náray Tibor divízióvezető, Miell Quality Kft.

Jártam már hasonló gyárlátogatásokon, de fiatal cégként – két éve indult a tevékenységünk – külföldre még nem volt szerencsém eljutni hasonló céllal. Üzemünkben a vágás, a hajlítás és az összeállítás mellett hamarosan a porfestés is megjelenik majd kompetenciaként. Bystronic gépet egyelőre nem tartunk, de ez a helyzet a közeljövőben remélhetőleg változni fog. Az általunk kiválasztott 4 kW-os lézervágógép-típust ugyan nem tudtunk megtekinteni Tiencsinben (a helyi piacra nem gyártják), de ezzel együtt is megnyerő volt a tisztaság, a rendezettség és a gyártási fegyelem. A szervezés sem hagyott maga után kívánnivalókat. Alapvetően bérmunkát végzünk, ami kisebb tételnagyságokat feltételez, ennek megfelelően a Bystronic nagyszámú automatizálási megoldása még nem kerülhetett be az üzemünkbe, de az új lézervágót már nagyon várjuk.

Kiss István Elek termelési igazgató, IK Metáll Kft.

Acélszerkezetek, hegesztett szerkezetek gyártásával és lemezmegmunkálással foglalkozunk, a Bystronic cégtől pedig mind ez idáig két lézervágó és egy élhajlító gépet vásároltunk. Az a koncepciónk, hogy jó terméket csak jó géppel lehet gyártani, vagyis nem kötünk kompromisszumokat ezen a téren. Ha új beszállítóval vesszük fel a kapcsolatot akár a forgácsolás, akár a lemezmegmunkálás területén, akkor mindenképpen látogatást teszünk a gyárban is, így kellő gyakorlattal bírunk ezen a téren. Rendkívül fontos az összeszerelésről szerzett személyes tapasztalat, és jó tudni, hogy ha új gépet vásárolunk a Bystronictól, akkor abban a legutolsó kötőelemig minden pontosan a helyén lesz.

A Technológiai Napok ideje alatt nem maradtak nyitott kérdések, a szervezők részéről nagyon érződött a partnerség és az egymás tisztelete iránti elkötelezettség. Az élhajlítás technológiájában tervezünk további bővítést, itt tapasztalunk ugyanis szűk keresztmetszetet. Az automatizálási megoldásokat is megismerhettünk, ami nagyon hasznos abból a szempontból, hogy eltökélt szándékunk az ipar 4.0 koncepciónak való megfelelés is. Az automatizált gépkiszolgálás a minőség javítása mellett a gépkezelők tehermentesítését is szolgálná.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek