Innovatív terjeszkedés

Eszközök kiterjedt darabok mérésére és reverse engineeringhez

2013. június 17., hétfő, 10:48

Címkék: koordináta méréstechnika méréstechnika precíziós mérés scanner szenzortechnika Werth Magyarország Kft.

Három évvel ezelőtti megalapítása óta a Werth Magyarország Kft. kiemelt szerepet tulajdonít az innovációnak, ezért 2012 végén újabb termékkörrel bővítette portfólióját: a kanadai Creaform hazai márkaképviseletét is ellátja.

 
A hazai Werth a németországi Werth Messtechnik GmbH leányvállalataként 2010-ben kezdte meg tevékenységét, de a cégalapító és a műszaki kollégák szakmai múltja révén több mint másfél évtizedes jelenlétre és gazdag felhalmozott tapasztalatra alapozhat a magyarországi koordináta méréstechnika piacán. A leányvállalat legújabb bővülése eredményeképpen december óta képviseli itthon a kanadai Creaformot, amely 2002-es megalapítását követően – köszönhetően innovatív technikájának és készülékei széles körű alkalmazhatóságának – tíz év alatt a világ élvonalába emelkedett a hordozható koordináta mérőgépek területén. A vállalat két jól elkülöníthető termékcsaládot fejlesztett ki, ezek a hordozható lézerszkennerek, valamint az ugyancsak hordozható optikai koordináta mérőgépek. A szkennerek esetében a készülékeket a pontosság, valamint a felbontás, a hordozható mérőgépeknél pedig a méréstartomány szerint kategorizálhatjuk.
 
(1. ábra) Motorblokkalkatrész szkennelése

Mi szerepel a választékban?

Hordozható 3D-s szkennerek
 
A HandyScan (1. ábra) családban található 3D-s szkennerek széles választéka lehetővé teszi, hogy az adott feladatnak megfelelő optimális eszközt választhassuk. A HandyScan a piacon jelen lévő hordozható szkennerek közül a legpontosabb, ráadásul a TruAccuracy technológiának köszönhetően a pontosság folyamatosan garantált, függetlenül a környezettől. Értékesített szkennerek ezrei támasztják alá a készülékek megbízhatóságát és az alkalmazás sokoldalúságát. A szkennerek felhasználásukat tekintve mérési, modellezési, orvostechnikai és úgynevezett reverse engineering feladatokban nyújtják a legnagyobb segítséget a felhasználó számára (2. ábra).
 
(2. ábra) A szkennerek mérési, modellezési, orvostechnikai
és reverse engineering feladatokban nyújtanak segítséget
 
 
Hordozható koordináta mérőgép
 
A HandyProbe egy karmentes, nagy pontosságú tapintós hordozható koordináta mérőgép, amely növeli a mérési folyamatok sebességét és megbízhatóságát. Összehasonlítva más mérési technológiával, a HandyProbe a mozgás teljes szabadságát adja, lehetővé téve a termelékenység és a minőség jelentős növelését. A szabadalmaztatott TruAccuracy technológiával akár a 22 μm pontosság is biztosított változó környezeti hőmérséklet és a termelésben jelentkező rezgések ellenére (3. ábra). További előny, hogy a mérési tartomány a pontosság romlása nélkül növelhető újrakalibrálás vagy úgynevezett leapfrogging (mérőrendszer áthelyezés) nélkül.
 
(3. ábra) Akár 22 μm pontosság TruAccuracy technológiával
 
Kétkamerás szenzor
 
A C-Track duális kamerarendszert csúcsminőségű optikával, valamint fényforrással szerelték fel, amely lehetővé teszi valamennyi célpont (target) mérését a működési tartományon belül, emellett folyamatos képalkotással biztosítja a HandyProbe (4. ábra) helyének pontos meghatározását. 
 
(4. ábra) Ajtó mérése tapintóval
 
 
Szoftverek 
 
A Creaform saját fejlesztésű adatgyűjtő szoftverei, a VXElements és VXProbe stl kiterjesztésű fájlokat generálnak, amelyeket a feladatnak megfelelő kiértékelővagy reverse engineering szoftveren dolgozhatunk fel.
 
Werth Magyarország Kft.
www.werth.hu
info@werth.hu

A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. májusi számában

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek