Hűtési megoldások eltérő feladatokhoz

Már kiépített hűtési rendszer meglévő csővezetékét is lehet használni

2014. január 13., hétfő, 10:07

Címkék: gépgyártás hűtés hűtéstechnika ipari folyadékhűtő IT IT infrastruktúra Rittal

A rendszerklimatizálási termékek felhasználási területe sokrétű. Ahhoz, hogy az egyes iparágak kívánalmainak – elsősorban a gépgyártásnak és az IT-igényeknek – eleget tudjon tenni, a Rittal két új terméket is kifejlesztett. Az új TopTherm ipari folyadékhűtő optimalizált termodinamikának és a számos opciós csomagnak köszönhetően – például 24 V DC vezérlőfeszültség, vízhűtéses kondenzátor vagy színesfémmentes hűtővízkör – az új termékcsalád az ügyféligényeket most még rugalmasabban tudja kielégíteni. Az új LCP DX hűtőberendezést pedig a rendkívül rugalmas IT-szektor igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki a Rittal.

Moduláris rendszer a rugalmas alkalmazkodásért

A TopTherm folyadékhűtővel a Rittal standardizált megoldást kínál, amelynek alapja a TS 8 kapcsolószekrény-rendszer. A berendezést moduláris elemek, például víz- és hűtőmodulok, illetve egy vezérelt elektromos modul alkotja. A modulokból építkező hűtőberendezés annyira rugalmas, hogy a 8–40 kW-ig terjedő szokásos hűtőteljesítmény-tartományt hét lépcsőben fedi le. Ahhoz, hogy a chiller már meglévő berendezésekbe is beépíthető legyen, az eddigi 800 mm helyett most 600 mm mély ipari szabvány szerinti szekrényekbe szerelve is elérhető. A Rittal tervezői optimalizált termodinamikát értek el azzal a megoldással, hogy a kondenzátor ventilátorát – az eddigi, a szekrény belsejébe történő beépítés helyett – a szekrény tetejére helyezték át. Ennek köszönhetően a meleg levegő a szekrény belsejéből kivezethető, így az elektronikus modul hőterhelése elkerülhető. A standard kivitel az alábbi beállításokat teszi lehetővé: hőmérsékletszabályozás állandó vagy differenciálérték használatával, valamint mikrokontrolleres szabályozás. Az új vezérlési logika csökkenti a fő komponensek – például a kompresszor, a kondenzátor és a szivattyú – be- és kikapcsolási ciklusát, ezzel javítja az energiahatékonyságot. A berendezés biztonságosságának és stabilitásának megnöveléséhez a hőcserélőnél egy ún. jegesedésvédelmi figyelőrendszert, a szellőztetőnél pedig egy érintésvédelmi rácsot építettek be. A CE-szabványnak való maradéktalan megfelelés, a választható UL-kivitelű elektronikus komponensek, illetve a többfrekvenciás 400V/50Hz és 460V/60Hz-es változat fontos feltételei annak, hogy a berendezés világszerte használható legyen. 
 

Testreszabott kialakítás

A számos további opciós csomagnak köszönhetően az ügyfelek igényeinek most még rugalmasabban tud megfelelni az új chiller. Az autóipar követelményeit a 24V DC vezérlőfeszültség elégíti ki. A vízmennyiség-szabályozóval rendelkező vízhűtéses kondenzátor használata javítja a hűtőberendezés energiahatékonyságát, ezzel elkerülhető a környező levegő hőterhelése. Amennyiben a szerszámgép- berendezések hűtőfolyadékának hőmérsékletét pontosan kell szabályozni, a Rittal kiegészítő opciós csomagként a forró gáz-bypass-szabályozást kínálja. Az eddig felsorolt lehetőségeken kívül választhatóak még: erősebb szivattyúk 4 és 6 bar nyomással, áramlásfigyelő, vízállásmérő, színesfémmentes csövezés, hűtőközeg bypass, teremvezérelt hőmérsékletszabályozás, előszerelt lábazat, illetve standard RAL-szekrényszínek.
Az új inverteres TopTherm folyadékhűtő moduláris felépítése
miatt alkalmazkodik az igényekhez

Hardverhűtés – bárhol

Ha az adatközpont akár csak egy szobába telepített egyetlen szekrényből is áll, a magas disszipáció könnyen vezethet melegedési problémákhoz. Az IT-hűtés területén sokéves szakértelemmel rendelkező Rittal ezért most folyadékhűtési csomagjának új tagját, az LCP DX (Direct Expansion) hűtőegységet kínálja. A rugalmas és egyszerűen telepíthető LCP DX megbízható segítséget nyújt a forrópontok kialakulása ellen. A hardverek számára választott hűtési megoldás létfontosságú az informatikai folyamatok rendelkezésre állása szempontjából. Ha a szerverek számára szükséges hőmérsékletet nem tudjuk biztosítani, akár élettartamuk is megrövidülhet, vagy ami még rosszabb: meghibásodnak, és teljes adatvesztés következik be. A nagy adatközpontokban ezt a problémát kiemelten kezelik, de egyre gyakrabban adódik érzékeny szituáció azoknál a kisebb cégeknél is, amelyek akár csak egy-egy szekrényt és néhány szervert üzemeltetnek. Ha az eszközök a 19”-os szekrénybe vannak építve, akkor a levegőt jellemzően egy tetőventilátor vagy 19”-ba szerelt fiókventilátor keringteti. A Rittal azonban most új megoldással bővítette rugalmas hűtési megoldásokból álló portfólióját: egyedi, rugalmas hűtési rendszert nyújt kis- és közepes vállalkozások számára. A Rittal LCP DX rendszer 12 kW disszipációig használható a beépített  hűtőegysége segítségével, és két kivitele alkalmas mind rackalapú, mind folyosós hűtési feladatokhoz.
 
Akár szekrény mellé teljesen zárt hűtésként, akár szekrények közé,
folyosóba (perforált kivitel) is telepíthető

Ideális kisebb igényekre 

Az LCP DX tökéletesen illeszkedik azoknak a vállalatoknak az elképzeléseibe, ahol csak kis vagy közepes hűtési igényű ITalkalmazások találhatók, és ahol a levegő/víz hőcserélők vagy a folyadékhűtők alkalmazásra túlságosan költséges lenne. Az LCP DX egy beépített, sebességszabályozott kompresszorból, elektronikus expanziószelepből és további hűtési komponensekből áll, mint például a megfelelő külső kondenzátor. Ezt a kondenzátort az adatközponton kívül kell telepíteni. Nincs szükség aktív  vezérlőkomponensek használatára a külső kondenzátor működtetéséhez: a ventilátorok sebessége kizárólag a hűtőközeg nyomásától függ. A szekrény mellé sorolt LCP Rack DX típus a hideg levegőt közvetlenül a 19”-os rack jobb vagy bal oldalára fújja be. A folyosós kialakítás esetén az LCP Inline DX az egyes rackek közé építve a hideg levegőt az előre kialakított folyosóba fújja, a rackek elülső oldalához. Az LCP DX berendezések használata akkor ideális, ha az IT-infrastruktúra növekedésével a passzív hűtési megoldások nem elegendőek, és már aktív hűtési megoldás szükséges. A hideg és a meleg levegő sosem keveredik, így kiemelkedő energiahatékonyság érhető el. Mindkét kivitel telepítése rendkívül egyszerű. Ez lehetővé teszi, hogy például már kiépített hűtési rendszer meglévő csővezetékét lehessen használni az LCP DX kondenzátorához. Minden vezérlési komponens magán a beltéri LCP egységen található, a külső kondenzátor csak a 230 V betáplálást igényli a két beépített ventilátor számára. A vezérlés a hűtőközeg nyomásán alapul, ami kizár minden egyéb kábelezési költséget. A kompakt és nagyban előkészített kivitel miatt bármely, tanúsítvánnyal rendelkező klimatizálási szakember egyszerűen és gyorsan telepítheti az LCP DX berendezést. Ez még egyszerűbb az LCP DX kijelzőjének köszönhetően, amelyen a  paraméterek leolvashatók és beállíthatók. Igény szerint a berendezés integrálható a Rittal RiZone menedzsment szoftverébe, hogy a működési paraméterek áttekinthetők legyenek, valamint hogy a rendszert kényelmesen lehessen működtetni.
www.rittal.hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek