Hőszivattyú jönni Ungarn

2012. október 12., péntek, 09:32

Címkék: brüsszel ehpa európa hőszivattyú mahösz szövetség törökbálint

A hőszivattyús technológia alkalmazását népszerűsítő rendezvényt tartottak október 11-én Brüsszelben, a magyar állandó EU-képviselet épületében.

Az Európai Hőszivattyú Szövetség által szervezett konferencián Thomas Nowak, a szervezet vezetője elmondta, hogy Európában szükség lenne a mind fűtésre, mind hűtésre felhasználható hőszivattyús megoldások támogatására, amennyiben valóban el akarják érni a kitűzött uniós energiahatékonysági célokat.   
A technológia hasznosítása nagy múltra tekint vissza a skandináv államokban, valamint meglehetősen elterjedt Svájcban és Ausztriában, továbbá némileg kisebb mértékben Németországban - mondta Nowak. A többi EU-országban - tette hozzá - egyelőre meglehetősen szerény a hőszivattyús megoldások részaránya az energia-felhasználói területeken.
Az EHPA vezetője szerint a hőszivattyús szektor számára már az is támogatást jelent, ha a közpénzekből nyújtott támogatásokkal nem preferálják a fosszilis energiaforrások felhasználását. Nowak elmondta, hogy az iparág várja az uniótól a minőségtanúsítványi rendszer átfogó felülvizsgálatát, mert szerintük ennek megléte esetén a fogyasztók számára világosabban lehet értésre adni: a hőszivattyús technológia a kezdeti beruházások szintjén ugyan költséges, de idővel nagyon is megtérül.
A tanácskozáson Ádám Béla, a Magyar Hőszivattyú Szövetség nevében ismertette Törökbálint. Elmondta, hogy a norvég tulajdonú Telenor 2009-ben átadott, hőszivattyús megoldással üzemelő épülete a „zöld gondolatot” testesíti meg, és erős húzóhatást gyakorolt a technológia további terjedésére a Budapest közelében található településen. Megépül Törökbálinton egy önkormányzati iskola és sportcentrum is ezzel a technológiával. Ez a beruházás ugyan a közszféra és a magánszféra partnerségének (PPP) a jegyében indult, de a válság miatt a beruházó kivonult, és most az állam segítségével, uniós támogatással fejezik be. Az EU 30 százalékos támogatásával elkészült mindemellett Törökbálinton egy hőszivattyút és napelemeket egyaránt hasznosító „öko-óvoda” is, amelyben 180 gyereket lehet elhelyezni.
A hőszivattyús technológiát immár családi házak építésekor is alkalmazzák Törökbálinton - derült ki Ádám Béla ismertetéséből.

MTI

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek