Horn Technológiai Napok 1. rész

Növekedés minden fronton

2015. augusztus 23., vasárnap, 11:19

Címkék: autóipar HORN lapka légiipar precíziós szerszámok szerszámgyártás technológiai napok

Aligha vitatható, hogy alig 40 évvel ezelőtti megalapítása óta a Paul Horn GmbH a nemzetközi forgácsolási szakma csúcsszereplői közé emelkedett. A cég 2009-ben rendezte meg első alkalommal a Technológiai Napokat. Az immár hagyományosnak mondható, sorrendben ötödik Technológia Napokra a TechMonitor is meghívást kapott. Helyszíni beszámolónkat sorozatban közöljük.

Tübingenbe történő érkezésünk után Lothar Horn, a Paul Horn GmbH ügyvezető igazgatója fogadott minket, aki rövid áttekintést adott a cég helyzetéről és az idén várhatóan 9,4 Mrd eurót kitevő német precíziós szerszámgyártásról, ami év/év alapon újabb, mintegy 3 százalékos növekedést jelentene.

Az idén várhatóan több mint 250 millió euró rekordforgalmat realizáló Horn fő ügyfelei a gépjárműiparban, a repüléstechnikai ágazatban, a kémiai és orvosi iparágakban tevékenykednek. A cég fő szakértelmét a kutatás és fejlesztés, a házon belüli bevonatolás-technológia és karbidgyártás, valamint a gyártási technológia szintén házon belüli fejlesztése adja.

Szisztematikus növekedés

Az 1969-ben Waiblingenben alapított Horn eredetileg Gomaringenben és Nehrenben rendelkezett gyártókapacitással, és csak 1981-ben költözött Steinlachwasenbe (Tübingen). 1988-ban készült el az Unter dem Holz alatt található új épület és alakult meg a Horn Hartstoffe GmbH leányvállalat. 1999-ben és 2008-ban az eredetileg 2 800 m²-es gyártóterületet két fázisban először 6 100, majd 11 500 m²-re bővítették. A jelenlegi bővítés során a cég több mint 30 millió euróért építi meg ultramodern üzemcsarnokát a Horn Hartstoffe GmbH számára. A globális piacon megszerzett előkelő pozíciójának megtartása és a növekedési ütem fenntartása már csak a gyártóterület további bővítésével vált lehetségessé, a cég székhelyén azonban már minden felszabadítható területet igénybe vettek. „Terveink szerint az elkövetkező években is jelentősen tudjuk növelni a forgalmunkat” – hangsúlyozta Lothar Horn, a Paul Horn GmbH és a Horn Hartstoffe GmbH ügyvezető igazgatója. Nem volt azonban előre eldöntött kérdés, hogy ilyen bővülési tervekkel a cég meg tud-e maradni az eddigi termelési helyszínen. A mindössze néhány méterrel odébb felhúzott kétszintes, 171 méter hosszú, 50 méter széles és 18 méter magas gyártócsarnokkal mindenesetre egyelőre pont került az ügy végére.

A harmadik tübingeni üzemcsarnok 2016 végére készül el

Megduplázódó gyártóterület

A 12 000 m² új gyártóterület megduplázza a tübingeni szerszámspecialista termelési kapacitását. A 2016 végére elkészülő épület összesen 55 millió eurós beruházást jelent, ebből 30 milliót maga az épület, 25 milliót pedig a legmodernebb gyártóberendezések emésztenek fel. A beruházásnak köszönhetően a Horn a környék legnagyobb ipari létesítményével büszkélkedhet majd.

A jövő kezdete

2016 végén a szerszámtartó-gyártás, a bevonatoló osztály és a logisztika is az új épületbe költözik. A majdani logisztikai központ háromszor akkora kapacitással fog rendelkezni, ami jelentősen javítja majd a szállítási időket. A termelési portfólió jelenleg több mint 20 000 különböző típusú standard eszközt tartalmaz, ezenfelül a mai napig több mint 120 ezer célszerszám került legyártásra ás kiszállításra. Évente mintegy 96 000 megrendelés fut be Tübingenbe, ami átlagosan 90 darabos gyártási sorozatokban mintegy kilencmillió lapka legyártását jelenti 97 százalékos automatizáltsággal. A megrendelések csaknem 50 százaléka gyorsított ütemben, a Greenline rendszerben készül el, ami a rajz ügyfél általi jóváhagyása után maximum 5 munkanapos szállítási határidőt engedélyez.

Csak az elmúlt évben 100 új munkatárs csatlakozott a Hornhoz, és az új épület befejezésére időzítve a cég további létszámbővítést tervez. A jelenleg Tübingenben és Gomaringenben dolgozó 850 ember közül mintegy 60 az 1 200 m²-es ultramodern képzési központban tanul. Németországon kívül további 400 alkalmazott dolgozik különböző területeken. 2014-ben a vállalat Németországban mintegy 155, világszerte pedig körülbelül 250 millió euró forgalmat ért el. A cég számára különösen örömteli a német precíziós szerszámok legnagyobb külföldi felvevőpiacán, az Egyesült Államokban az év első öt hónapjában tapasztalt több mint 20%-os növekedés.

Új irodaház

A meglévő gyár és az irodaépület szomszédságában egy új, hatszintes és összesen 3 500 m²-es irodaház is épül. A 15 millió eurós beruházásból megvalósuló új épület irodákat és az ügyfelek számára tervezett tanfolyamok szemináriumi szobáit tartalmazza majd. A látszólag jelentős kiadás ellenére a beruházások jelentős része a termelésbe áramlik, ami azt vetíti előre, hogy a Horn menedzsmentje továbbra is karcsú marad.

„A jövőbe igyekszünk befektetni, amit ügyfeleink főleg a gyorsabb szállításokban, a minőségben, az innovációban és a pontosságban fognak megtapasztalni. Munkatársaink első osztályú munkakörnyezetben, modern épületekben, új gépekkel és berendezésekkel dolgozhatnak majd. Hasonlóképpen a folyamatok, a szervezés és a technológiai beruházások is a legújabb trendeket követik majd” – jelentette ki Lothar Horn.

A gyár déli oldalán fekvő, nemrég vásárolt terület ma még elsősorban parkolási célokat szolgál. A terjeszkedés ütemét nézve nem csodálkoznánk azon sem, ha a következő beszámolónk már a terület termelési, vagy kereskedelmi célokra történő hasznosításáról is szólna.

A termékkínálat négy év alatt 50 százalékkal nőtt

A beszúráshoz, leszúráshoz és horonymaráshoz használt szerszámok gyártásban vezető szerepet elfoglaló Horn jelentősen bővítette termékkínálatát az elmúlt években. A termékek számában mérve 2010 óta a kínálat több mint 50%-kal növekedett, különösen a modern vagy ultrakemény anyagok megmunkálásához szükséges kiegészítő termelési technológiák és megoldások tekintetében. A termékválaszték például magas előtolású marószerszámokkal, tangenciális vágószerszámokkal és moduláris beszúró szerszámokkal egészült ki. A nagyobb termékkínálat és a technológiai vezető szerep maga után vonta az értékesítési terület és az ügyfélszolgálat erősödését is.

Andreas Vollmer (értékesítési vezető és a Horn igazgatótanácsának tagja) szavaival „a cég kompetenciája és értékesítési ereje nemcsak Németországban, hanem világszerte jó ütőkártyának bizonyul. Erősen az ügyféligények irányába orientálódunk, és ezt a szándékot az új épület is támogatja.”

Folytatjuk

www.phorn.hu

Kapcsolódó cikkek:

Horn Technológiai Napok 2. rész

Horn Technológiai Napok 3. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek