Híd az ipar szereplői és az egyetem között

A TÜV Rheinland tudásközpontot hozott létre az Óbudai Egyetemmel

2014. március 01., szombat, 10:34

Címkék: duális képzés óbudai egyetem tudásközpont TÜV Rheinland

A magyar mérnöki tudás szélesítésére, a gyakorlati képzés erősítésére és a fenntartható fejlődés gondolatának elmélyítésére tudásközpontot hozott létre a TÜV Rheinland az Óbudai Egyetemmel közösen.

 
Czitán Gábor, a tudásközpontot működtető TÜV Rheinland Hungária Akadémia Közhasznú Alapítvány vezetője az MTI-nek elmondta: a tudásközpontot azzal a céllal hozták létre és működtetik idén január elsejétől, hogy hídszerepet töltsön be az ipar szereplői és az egyetem között. Cél az is, hogy a TÜV Rheinlandnál meglévő mérnöki tudást és a gazdasági tapasztalatokat átadják a leendő mérnököknek és segítsék az egyetemi alapkutatások és fejlesztések eredményeinek gazdasági hasznosítását.
A termékvizsgálattal, műszaki felügyelettel foglalkozó TÜV Rheiland a tudásközpont működtetésével vállalta azt is, hogy a Magyarországon működő nemzetközi cégek szakemberigényét közvetíti az egyetemnek - hangsúlyozta Czitán Gábor. Az egyetem képzési programjában olyan részképzéseket hirdettek meg, amelyekre már az első félévben 120-an jelentkeztek. A TÜV Rheinland Tudásközpont képzéseit tavaly akkreditálták, és beépültek az egyetem oktatási rendszerébe. A tanúsítást megszerző frissdiplomás mérnökök az egyetemről kilépve a vállalatoknál hasznosítható tudással tudnak elhelyezkedni - vélekedett az alapítvány elnöke. Az alapítvány az idén 20 millió forintra számít vállalati adományokból, a TÜV Rheinland-csoport és további ipari nagyvállalatok befizetéseiből. A tervek között szerepel, hogy a tehetséges mérnökhallgatóknak külföldi ösztöndíjprogramot hirdetnek, vizsgáló laboratóriumokban teszik lehetővé szakmai ismeretek szerzését - mondta Czitán Gábor, aki szerint a tudásközpont hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon a felsőoktatásban is megvalósuljon a duális képzés. Az 1872-ben létrehozott kölni központú TÜV Rheinland tanúsító és műszaki szolgáltatás nyújtó szervezet 62 országban, 500 telephelyen mintegy 17 500 munkatársat foglalkoztat.
 
(MTI)
 
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek