Gránit: múlt és jövő

Az Elbo Controlli gránit alapú szerszámbemérő gépei

2013. július 19., péntek, 08:01

Címkék: Elbo Controlli HÓD Industrial Solutions megmunkálás méréstechnika precíziós mérés szerszámtechnika

Napjainkra a méréstechnika legmeghatározóbb alapanyaga a gránit, és bár ezen anyag használata inkább jellemző a nagyobb mérőgépekre, sokak között szinte egyedüliként, az olasz Elbo Controlli cég már a belépő szintű szerszámbemérő gépeit is ezen anyagból készíti.

 
Hian, Ámon-Ré. Műszaki magazinokban nem túl gyakori szavak, melyek inkább történész szaklapok egyiptológiával foglalkozó hasábjaira kívánkoznak, mintsem az olajos, fémforgácsos, megmunkálós, vagy éppen elektronikával, vezérléstechnikával foglalkozó szakcikkek közé. Azonban nem véletlen hogy cikkünket éppen az i. e. 1610 környékén regnáló Hian (Khyan) fáraóval, vagy az egyiptomi főisten Ámon-Ré (Amon-Ra) nevével kezdjük. A legtöbb ókori emlék ugyanis kőbe, gránitba vésve maradt ránk, bizonyságul – most már mérnöki megközelítésben – ennek az anyagnak a tartósságának, stabilitásának.
 

Minőséget mindenkinek

Nem véletlen hogy napjainkra a méréstechnika legmeghatározóbb alapanyaga a gránit, és bár ezen anyag használata inkább jellemző a nagyobb mérőgépekre, sokak között szinte egyedüliként, az olasz Elbo Controlli cég már a belépő szintű szerszámbemérő gépeit is ezen anyagból készíti. Az 1983-ban alakult cég eleinte méréstechnikai, elektronikai alkatrészek gyártásával szerzett magának hírnevet, de a 90-es évektől napjainkra meghatározó szerepet tölt be a szerszámbemérő gépek piacán is. Szerszámbemérő gép választékukkal ma szinte minden mérendő szerszámhoz ajánlanak bemérőgépet, kicsi, közepes és nagy vállalatok számára egyaránt. Forgácsológép mellé, mérőszobába, manuális, automatikus, önálló, vagy rendszerbe köthető kivitelben.
 
Elbo Controlli Sethy – belépő kategória a megmunkáló központ mellé
 

Miért is érdemes szerszámbemérő gépet használni?

  • mert a megfelelően bemért, adminisztrált és előkészített szerszámok nagyban hozzájárulnak a megbízható és hatékony gyártáshoz és az optimális gépkihasználáshoz.
  • mert ha nem a megmunkáló központ munkaidejét használja a szerszámbeméréshez, azzal a gép rezsióradíját a gyártásra fordítja, míg a mérést elvégzi az operátor, miközben a gép dolgozik. Így a bemérőgép költsége gyorsan megtérül.
 
A termékválasztékban a belépő szintet a Larth nevű gépek jelentik átmérő 260 mm, hosszban 360 mm méréstartománnyal. Az egyiptomi főistenről elnevezett Amon Ra gép pedig a paletta másik végén átmérő 600 mm, hosszban pedig 800 mm méréstartománnyal. Ahogyan mára már minden bemérőgépnek tudnia kell bizonyos alapfunkciókat − úgy mint automatikus, rögzített szálkeresztes mérés, alapvető geometriai mérések − ezekre cikkünkben nem is térünk ki külön. Ami különlegessé teszi az Elbo Controlli gépeket, az ezeken jóval túlmutat. A cég minden bemérőgépének alapja és oszlopa is csiszolt monolitikus gránit, mellyel biztosítható a hosszú távú merevség, pontosság, és hosszú élettartam. Külön hangsúlyoznám, hogy a készülékek minden egyes darabja, beleértve az elektronikai részegységeket, valamint az optikát is, a gyártó által tervezett alkatrész, így állnak össze teljes egésszé. A gépek mérőlécei szintén helyben, az olaszországi gyárban készülnek, felbontásuk 1μm X valamint Z irányban is.
 

Extrák az alapcsomagban

A legnagyobb újítást kétség kívül a beépített számítógépeken futó nyílt forráskódú Linux alapú rendszer jelenti, amellyel a készülékek felhasználási területei nagyban megnőnek. A Linux rendszer stabilitását, valamint fejleszthetőségét kihasználva, gyakorlatilag bármilyen alkalmazásra lehet a szerszámbemérőt adaptálni. A teljes szerszám-menedzsment mellett lehetőség van a mért adatok posztprocesszálására, valamint azok közvetlenül a megmunkálógép szerszámregiszterébe való áttöltésére. Bár sokszor ezek a funkciók extraköltségként jelentkeznek, a legtöbb Elbo Controlli modell esetében ezek az alapcsomagok részei, mintegy 60 fajta vezérléshez előre telepítve. Azonban a rendszer rugalmassága miatt ez a lista szabadon bővíthető. A computerre egy egyszerű és ingyenes CAD megjelenítő szoftvert telepítve a mért szerszám kontúrjával azonnal lehet a megadott munkadarabon megmunkálási modellezést végezni, illetve speciális profil szerszámok esetében azok élének körvonalát CAD alkalmazások számára elérhető formátumban a programból exportálni. A termékskála felsőbb kategóriáiban a készüléken már léptetőmotoros ráállással a mérés még pontosabban kivitelezhető.
 
Elbo Controlli Amon Ra – minden igényt kielégít
 
A gépek borítása rozsdamentes acél, funkcióik pneumatikusan támogatottak. Egyszerű karbantartásuk, működtetésük, illetve pontosságuk kiugróan jó ár/érték arányuk teszi őket kategóriájuk optimális választásává. A nemrég véget ért 11. Mach-Tech kiállításon a HÓD stand egyik legtöbb érdeklődőt vonzó gépe még mindig megtekinthető, kipróbálható a HÓD bemutatótermében, sőt, nyári akció keretében kedvezményesen megvásárolható. 
 
Hodász Gábor, HÓD Industrial Solutions Kft.
www.hod-industrial.hu/akciok
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek