Fokozott folyamatbiztonság és költséghatékonyság

A legújabb fejlesztések és trendek a parts2clean kiállításon

2014. június 03., kedd, 13:08

Címkék: ipari tisztítás korrózióvédelem parts2clean Stuttgart szakkiállítás

A visszamaradó szennyeződések nemcsak a termék funkcionalitását és biztonságos használhatóságát befolyásolhatják, de a termelési lánc további szakaszaira is hatással lehetnek, mint például a bevonatkészítés, ragasztás, hegesztés, edzés, mérés, tesztelés és összeszerelés – amely folyamatok mind tiszta felületeket igényelnek.

 
Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy mely folyamatok, közegek és eljárások alkalmazásával érhető el a kívánt mértékű tisztaság a lehető legbiztonságosabb és leggazdaságosabb módon. A 2014. június 24–26. között Stuttgartban megrendezésre kerülő parts2clean szakkiállításon az érdeklődők megismerkedhetnek a legígéretesebb megoldásokkal.
 
– Vezető szakkiállításként a parts2clean átfogó képet ad a témával kapcsolatban, ideértve a tisztaságvizsgálatot, a korrózióvédelmet, a védelem fenntartását és a csomagolást is – magyarázta Olaf Daebler, a parts2clean igazgatója.
 

Tömeges feldolgozás vagy egyedi tisztítás

Az injektorok, implantátumok, motorblokkok, turbinák, mikroalkatrészek és elektronikus alkatrészek gyártása során egyre szigorodó elvárásoknak kell megfelelni az alkatrészek tisztaságát illetően. Az alkatrészek felületein visszamaradó szennyeződések eltávolítására vonatkozó előírásoknak való megfelelésre nincs konkrét recept. A tisztaságra vonatkozó követelmények a gyártási fázistól függően az alapvető tisztaságtól a közepes és extrém szintek között változhatnak, ami minden esetben egyedi megoldást igényel. A legjelentősebb szempontok az anyag vagy anyagkombináció, a szennyeződés fajtája, a részegység geometriája, a szemcsés és hártyás jellegű szennyeződésekre vonatkozó tisztasági előírások és a szükséges átmenő teljesítmény. Ezek segítségével számos különböző folyamathoz megválasztható a tisztasági és gazdaságossági szempontból legkedvezőbb megoldás. Ez lehet például vizes alapú tisztítószeres vagy oldószeres, merülő, ultrahangos vagy szóró-permetező eljárással végzett nedves vegyszeres tisztítás. A tiszta alkatrészek tömeges feldolgozásának – ömlesztve vagy egyenként elrendezve – előnye, hogy viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségek dolgozhatóak fel, ami pedig költségcsökkenésben nyilvánul meg. Ezek a folyamatok általában decentralizáltak és a gyártási folyamat köztes lépéseiként valósulnak meg, mint például a közvetlenül forgácsolás után végzett tisztítás. Ezzel a módszerrel elkerülhető a különféle anyagok keveredése, ami a későbbiekben egy alaposabb tisztítási folyamat beiktatását tenné szükségessé. A tisztításhoz használt technológiákat – mint a magasnyomású vizes szórópermetezést és a CO2, szárazjég, plazma, mechanikai és rezgés alapú száraztisztítási eljárásokat általában egy-egy darab tisztítására használják. A fent említett eljárások csatornák, furatok és funkcionális felületek célzott kezelését teszik lehetővé, amelyek általánosságban támogatják a magas szintű automatizációt, így a gyártás során alkalmazott tisztítási eljárások problémamentes integrálását. Egyes esetekben hasznos lehet a tisztítási technológiák bizonyos kombinációját alkalmazni – például ha a munkadarab funkcionális felületeinek tisztábbnak kell lenniük a gyártási folyamat következő lépéséhez.
 

Tisztítókamrák és vegyszeres kezelés

A tisztítási folyamat minőségére és költségére a tisztítókamra és a tisztítószer kezelési gyakorlata egyaránt nagy hatással van. A hatékony szűrő- és elvezetőrendszerek, például az olaj eltávolítása, a szemcseszűrők, a membránszűrők, a vízkezelés és – oldószerek esetén – a desztilláció mind hozzájárulnak a fürdők időtartamának lerövidítéséhez, ezáltal csökkentve a költségeket is. A vizes alapú tisztítószerek koncentrációjának folyamatos ellenőrzése biztosítja a fürdő időszerű cseréjét – hiszen a fürdő egészen addig használható, amíg egy alkatrész úgy nem kerül ki belőle, hogy nem elég tiszta a következő gyártási fázisba kerüléshez. A fürdő rendszeres ellenőrzése jelentős mértékben elősegíti a folyamatbiztonsági és gazdaságossági jellemzők optimalizálását. 
 
www.parts2clean.de
 
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek