Fémlemez-megmunkálás 100 000 négyzetméteren

13. Blechexpo és 6. Schweisstec kiállítások – soha nem látott nemzetköziség

2017. december 19., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás Blechexpo Bystronic élhajlítás fiber lézer hegesztés hegesztéstechnika lemezmegmunkálás lézer lézeres hegesztés messe stuttgart Schweisstec Stuttgart szerszámgép szerszámgépipar Trumpf

A releváns iparági szegmensek (gyártók és beszállítóik) köré csoportosított témakörök, valamint a teljes folyamatszekvenciák bemutatása mellett a szervezők még nagyobb figyelmet fordítottak a kompozitanyagokra, a hibrid megoldásokra és a könnyűszerkezetes gyártásra.

A kőbe vésett fókuszpontoknak köszönhetően a Blechexpo fémlemez-megmunkálási és a Schweisstec hegesztéstechnikai kiállítások öt napra ismét globális üzleti platformmá változtatták Stuttgartot. A 35 országból összesen 1 336 kiállító által felvonultatott termék- és szolgáltatáskínálat 116 országból 39 280 szakmai látogatót vonzott Baden-Württemberg tartomány fővárosába. A kiállítások nemzetközisége elsősorban az Európából és Ázsiából érkező látogatóknak köszönhetően tudott ismét növekedni 24%-ról 30%-ra.

A növekedéshez a világpiac bővülése is hozzájárult: a lemezmegmunkáló gépek globális piaca 2016-ban elérte a 20,5 Mrd eurót, ami 4 százalékos bővülést jelentett 2015-höz képest. A legnagyobb piacnak egyértelműen Kína tekinthető, amit az USA, a tavaly nagyot növekedő Németország, majd Olaszország és Mexikó követ.

A lemezmegmunkáló gépek gyártását tekintve szintén Kína az éllovas évi több mint 300 000 lemezmegmunkáló gép legyártásával és 6,9 Mrd eurós forgalommal. Az ázsiai óriást Németország, Olaszország, Japán és az USA követik. A Kínában gyártott szerszámgépek átlagosan 23 000 eurós vételára azonban világosan jelzi, hogy a berendezések zöme a belföldi piacra készül. Összehasonlításképpen: egy német lemezmegmunkáló gép átlagára 53 000 euró. A kínai stratégia mindenesetre azt tűzte ki célul, hogy a gyártást a nagyobb automatizáltsági szintű, NC-vezérelt szerszámgépek irányába tolják el.

A lemezmegmunkáló berendezések tavaly a teljes német szerszámgépgyártás 26%-át tették ki, mintegy 11,1 Mrd euró értékben (alkatrészek és kiegészítők nélkül). Ez a részarány évek óta stabilnak mondható, és az iparág tavalyi 7%-os növekedése nagyrészt néhány nagyobb beruházásból a virágzó autóipar keresletéből fakadt.

A kiállítói fórum három napja alatt csaknem 500 szakértő kereste fel a 22 különböző prezentációt. A szakkiállítás második napján megrendezett és különösen nagy érdeklődéssel kísért „Schweisstec Session” összesen nyolc előadást foglalt magában, többek között az ipar 4.0 koncepcióról, a hegesztéstechnika munkaegészségügyi kérdéseiről, a csaphegesztésről, lézeres hegesztésről és csőmegmunkálásról. A „Schweisstec Session” a fórumprogramba történő beillesztése, valamint a Schweisstec szakkiállítás szerves igazítása a Blechexpo kompetencia- és know-how folyamatába pontosan igazodott az ipar valódi gyakorlatához. Az ipar pedig a gyakorlatban már rég lebontotta az egyes tudományágak között korábban felhúzott falakat, nem utolsósorban az anyagok és a fémlemezek, csövek és profilok gyártásában részt vevő alkatrészek nélkülözhetetlen, következetes automatizálásának köszönhetően.

Az iparágban uralkodó optimista üzleti hangulatot a látogatók erős beruházási szándéka is visszatükrözte, így számos korábbi és új kiállító jelezte, ahogy a következő, 2019. november 5–8. között megrendezendő Blechexpo/Schweisstec kiállításon is részt vesznek majd. A nagyobb standméretekre vonatkozó jelzések a Stuttgarti Kiállítási Központ bővítésének köszönhetően (az újonnan épített 10-es csarnokkal a kiállítási terület mintegy 15 000 négyzetméterrel csaknem 120 000 m2-re növekedett) várhatóan teljesülhetnek is.

www.blechexpo.de


Kiállítói vélemények

Kertész Márton ügyvezető igazgató, Bystronic Magyarország Kft.

Számos ügyfelünk nyilvánította ki személyes érdeklődését a kiállítás iránt, hiszen mégiscsak a világ második legfontosabb fémlemez-megmunkálási szakkiállításáról beszélhetünk. A vásár rangjához méltóan az újdonságainkkal és a csúcstechnológiát képviselő berendezéseinkkel jelentünk meg. Ezek közül is kiemelkedik a 10 kW-os fiber lézerforrással felszerelt, egyedülállóan gyors és energiatakarékos lézeres vágást lehetővé tevő gépünk, amely teljesen automatizált állomásként munkadarab-leválogató rendszerrel együtt került kiállításra. Az automatizálás jelentőségét hivatott bemutatni az Xpert 40 élhajlítóhoz csatlakoztatott munkadarab-mozgató robotcella is, amely gyors és költséghatékony megmunkálást tesz lehetővé.

Az újdonságok közé sorolható a nyáron bemutatott, gyors és kompakt Xpert 80 élhajlító gép is, amely a 40-es modellhez hasonló felépítésű, kicsit gyorsabb és erősebb kivitelben. Az élhajlítókhoz most automata szerszámcserélőt is csatlakoztattunk, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy automatizált rendszerek nélkül nehezen képzelhető el bármely, most még jól prosperáló cég hosszú távú működése. A piac egyre jobban megköveteli az automatizálást, nem véletlen, hogy a fejlesztési irányok a gépek teljesítményének növeléséről a gépek kiszolgálása irányába tolódtak el. A berendezések sebessége és pontossága már elérte azt a határt, ami manuális kiszolgálással már csak csökkenthető, de a munkaerőpiaci fejlemények is erősen az automatizálás irányába terelik a gyártó cégeket. Szerencsére sok magyar ügyfelünk felismerte a trendet, és személyesen is ellátogatott a Blechexpóra. Magyarországon komoly potenciál mutatkozik, a lemezmegmunkálással foglalkozó cégek nemzetközi szinten is egyre versenyképesebbek, így számunkra is fontos a megfelelő géppark beszerzése.

Bánki Horváth Endre szerszámgép-értékesítő mérnök, TRUMPF Hungary Kft.

A standunkon idén – sok minden mással egyetemben – megtekinthető volt a középkategóriás TruPunch 1000 stancológép is, amely hamarosan nagyobb verzióban is elérhetővé válik majd. A gép fejlesztése során szakítottak a TRUMPF-ra eddig jellemező C-vázas gépszerkezettel, és U-vázas berendezést építettek, ami helytakarékosság szempontjából rengeteget jelentett. Az 1 500 × 2 500 mm méretű fémlemezek megmunkálására képes gépben a lyukasztószerszám a lemezek haladási irányára merőlegesen mozog. A különösebb képzettséget nem igénylő, kimondottan egyszerűen kezelhető gép ideális belépőszintet testesít meg a stancológépek piacán.

A standunk másik – a magyar ügyfelek számára is kifejezetten hasznos – látványossága a meglévő és új 5000-es élhajító gépekkel összekapcsolható ToolMaster szerszámtároló és -cserélő berendezés volt. A rendszer automata alapanyag-tárolóval és anyagmozgató robottal történő összekötése egy gyakorlatilag emberi beavatkozásra nem szoruló autonóm gyártóegységet hoz létre. Talán nem is kell külön mondanom, hogy a szakemberhiány miatt kizárólag az automatizálási megoldások képezik majd a jövőben a versenyképesség és az életben maradás kulcsát.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek