Felemás évet zárt az acélkereskedő

Nagyobb árbevétel, kisebb eredmény a Ferropatent Zrt.-nél

2014. január 15., szerda, 11:13

Címkék: acél alapanyag beszállító ellátás fémeggmunkálás Ferropatent Zrt. Metal Trading Center Kft. Szekszárd

A szekszárdi Ferropatent Zrt. 20-25 százalékkal növelte árbevételét tavaly, ugyanakkor csökkent a nyeresége az egy évvel korábbihoz képest - közölte az acélkereskedelemmel foglalkozó cég.

Szabó Sándor vezérigazgató arról számolt be, hogy 2013-ban a zrt. várható nettó árbevétele 2-3 milliárd forinttal haladja meg a 2012-es 10,225 milliárd forintot, az adózás előtti eredmény azonban az egy évvel korábbi 325 millió forintnál kisebb lesz. Az eredmény csökkenésének oka elsősorban a költségek növekedése volt, a banki és szállítási költségek 40-50 millió forintot tettek ki a társaság gazdálkodásában - jegyezte meg.

A Metal Trading értékesítése hozta a növekedést

Ismertetése szerint a Ferropatent tavaly 92 ezer tonna acélárut értékesített, ebből 30 ezer tonna táblásított acélárut - a 2013-ban a zrt. tulajdonába került - Metal Trading Center Kft.-nél, további közel tízezer tonna acélt pedig a zrt. szekszárdi üzemében dolgoztak fel. Az árbevétel-növekedés a Metal Trading által gyártott mennyiség értékesítésének köszönhető.

Nagyobb nyereséghányad az idei cél

Az összesen száz embert foglalkoztató cégcsoport elsősorban gépgyártóknak, kis részben autóipari beszállítóknak értékesítette acéltermékeit, a megrendelések mintegy 5 százaléka érkezett az építőiparból - mondta a cégvezető. Jelezte: az eladott termékek 90 százalékát külföldről hozzák be, 30-40 százalékát Olaszországból importálják, de a kassai vasműből is vásároltak 20 ezer tonna acélt. Az árut 97 százalékban hazai piacon adták el. A vezérigazgató közlése szerint 2014-ben a tavalyihoz hasonló mennyiséget, 85-90 ezer tonna acélterméket terveznek értékesíteni, a 2013-as árbevétel elérése mellett nagyobb nyereséghányaddal. A tervek szerint a következő két évben a szekszárdi üzemben végezhető lemezmegmunkálással - hajlítással, vágással, kezeléssel - 3-8 százalékos árrésnövekedést érhet el a társaság - mondta a cég vezetője.


(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek