Európa éghajlatára szabott klímarendszereket fejlesztenek

Magyarországon is jól megy a Daikinnak

2013. március 08., péntek, 08:06

Címkék: Daikin Daikin McQuay Magyarország Kft. épület fűtési hűtés HVAC ipar klíma légkondicionálás szellőztetés Zuggó Balázs

A légkondicionálók nemzetközi piacán meghatározó szereplőnek számító Daikin tovább erősíti a pozícióit a hazai és a nemzetközi piacon. Magyarországon a gyártó energiahatékony fűtési, hűtési, szellőztetési és kereskedelmi hűtési rendszerei iránt mind ipari, mind lakossági részről növekszik a kereslet – számolt be eredményeiről a vállalat március 6-i budapesti rendezvényén.

A Daikin McQuay Magyarország Kft. 2,369 milliárd Ft forgalmat bonyolított a 2011-es évben, az elmúlt üzleti évet pedig 10 százalékos növekedéssel zárta, és dinamikus bővüléssel számol a következő időszakban is. A globális növekedési stratégia részeként az eddig McQuay márkanév alatt értékesített termékeket 2013. április 1-től Magyarországon is Daikin névvel forgalmazzák tovább.

Növekvő takarékosság világszerte

A fosszilis energiahordozók kimerülése és növekvő környezeti erózió világszerte takarékosságra, szakszerű energiafelhasználásra inti a lakossági és az ipari felhasználókat egyaránt. A Daikin igyekszik maga is katalizálni a fogyasztói trendek változását, és az utóbbi években vezető szerepet ért el a környezetet fokozottan kímélő termékek gyártásában.  E szemléletet a vállalat az eltérő ökológiai rendszerekhez, felhasználói sajátosságokhoz is adaptálni tudja. A belgiumi Oostende-ben lévő kutatás-fejlesztő központban folyamatosan azon dolgoznak, hogy az európai éghajlati sajátosságoknak megfelelő rendszereket fejlesszenek.

3,7 milliárd dollár értékű akvizíció

Az elmúlt év végén a Daikin bejelentette az Egyesült Államok vezető HVAC (fűtési, szellőztetési és légkondicionáló) gyártója és forgalmazója, a Goodman akvizícióját. A tranzakcióval a Daikin a Goodman teljes tőkéjének birtokába került. Az akvizíció értéke eléri a 3,7 milliárd dollárt. A felvásárlással a Daikin tovább növelte a súlyát a hűtési és fűtési berendezések, illetve a légkondicionálók gyártásának és értékesítésének globális piacán. A brand egységes megjelenését szolgálja az eddig világszerte önálló márkanévvel forgalmazott McQuay szellőztetési és légkondicionáló berendezések értékesítéséhez kapcsolódó stratégiai váltás is. A 2006-ban a Daikin birtokába került amerikai gyártó, a McQuay termékeit Daikin név alatt forgalmazzák tovább. A felvásárlásoknak köszönhetően a Daikin szélesebb termékskálával, és kiterjedt értékesítési hálózattal tud megjelenni a HVAC rendszerek és berendezések összességében 91,5 milliárd dolláros nemzetközi piacán.

Autógyártól a Sümegi várig

A javuló magyarországi mutatók a terjesztői hálózat és a termékpaletta együttes bővülése az elmúlt év során fenntartható növekedési pályára állította a magyarországi képviselet tevékenységét. Ennek megfelelően a március 31-én lezáruló 2012-es üzleti évben több mint 10 százalékos növekedés valószínűsíthető. A jelenleg hozzávetőlegesen 70 cégből álló viszonteladói partnerhálózat, illetve a legnagyobb gépészeti vállalkozó cégekkel ápolt prosperáló kapcsolat a Daikin termékskáláját megkerülhetetlenné tette a hazai ipari és kereskedelmi felhasználók körében.

 

A hazai ipar is keresi a gyártó megoldásait

 

Ennek köszönhetően a cég magyarországi referenciái között a győri Audi éppúgy megtalálható, mint a vendéglátás, a turizmus és a legnagyobb kereskedelmi láncok számos kulcsfontosságú hazai szereplője. A Driving Camp és a Kolping Hotel mellett a Spar is a Daikin rendszereit választotta, sőt a Sümegi várban is a piacvezető termékeivel gondoskodtak a megfelelő hőmérséklet takarékos és környezetkímélő biztosításáról.

Növekvő magyarországi kereslet az energiapiac változásai miatt

Az emelkedő energiaárak és környezetvédelmi szabályozásban bekövetkezett számos változás az ipari szereplőket Magyarországon is a hatékonyságot illető elképzeléseik újragondolására késztetik. A megváltozott körülményekhez igazodó stratégiák sarkalatos eleme a takarékos energiagazdálkodás, amely a vállalati HVAC rendszerek hatékonyságot növelő átalakítását is elkerülhetetlenné teszi. Éppen ezért a Daikin itthon is hatékony innovációkkal kívánja szolgálni a felhasználókat. Az újítások többek között hotelek, irodaházak, és bankok klimatizálására kifejlesztett direkt elpárologtatású, VRV rendszerek működését teszik miden korábbinál gazdaságosabbá és korszerűbbé.

A Daikin-ról

A japán tőzsdén jegyzett Daikin Industries Limited HVAC (fűtési, szellőztetési és légkondicionáló) rendszerek és berendezések, valamint hőszivattyú és hűtési megoldások vezető globális gyártója. A vállalat csúcstechnológiát képviselő beltéri légkondicionáló berendezéseket és hűtő-fűtő rendszereket kínál kereskedelmi létesítményekben, lakóépületekben és ipari üzemekben való alkalmazásra.

 

Daikin gyár Csehországban

 

A kimagasló energiahatékonysággal rendelkező, széles körben használható, csúcsminőségű rendszerek előállítójaként az 1924-ben, Osakában alapított Daikin mára a világ első számú légkondicionáló gyártójává emelkedett. Fiókvállalata, a Daikin Europe N.V. (DENV) Európa vezető fűtési, hűtési, szellőztetési és kereskedelmi hűtési rendszer gyártójává vált. A magyarországi Daikin képviseletet 1991-ben jött létre, és 2001. óta működik az osztrák székhelyű Daikin Airconditioning Central Europe GmbH leányvállalataként. A képviselet immár tizenkét éve forgalmaz levegő-víz és levegő-levegő hőszivattyúkat, valamint klímaberendezéseket és folyadékhűtőket. A Daikin McQuay Magyarország Kft. 2,369 Mrd. Ft forgalmat bonyolított a 2011-es évben, amivel a piacvezetők közé tartozik a magyar piacon.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek