ESAB-premier: új Heliarc inverteres AC/DC hegesztő-áramforrás

Az új eszköz WIG (GTAW/TIG) és BKI (SMAW/MMA) hegesztést biztosít

2013. december 21., szombat, 13:10

Címkék: áramellátás ESAB hegesztéstechnika hegesztőáramforrás Heliarc 353i ívhegesztés Schweissen&Schneiden

Az ESAB Welding & Cutting Products a SCHWEISSEN & SCHNEIDEN ipari szakkiállításon mutatta be a váltóáramú/ egyenáramú volfrámelektródás védőgázas ívhegesztéshez (GTAW/TIG) és bevont elektródás kézi ívhegesztéshez (SMAW/MMA) kifejlesztett új inverteres AC/DC hegesztőáramforrás-termékcsaládot.

 
A Heliarc elsőrendű AC/DC WIG (GTAW/TIG) és kiemelkedő AC/DC BKI (SMAW/MMA) teljesítményt nyújt, cellulózelektródákkal (E-XX10, E-XX11) is. Három Heliarc modell  alkotja az út termékcsaládot. A kis vastagságokhoz és akár 15,9 mm vastag alapanyagokhoz is ideális Heliarc 353i AC/DC modellt ki is állították. A Heliarc áramforrás inverteres technológiával működik, amely jelentősen megnövelt energiahatékonyságot és kiemelkedő funkcionalitást biztosít a régebbi, kevésbé hatékony SCR-technológiájú gépekhez képest könnyebb, kisebb és kevésbé költséges formában. A könnyen megvalósítható, optimalizált ívbeállítások lehetővé teszik a hegesztő számára az alumíniumhegesztést a hegyes végű volfrámelektróddal. A volfrámelektród végig hegyes marad, javítva az ívgyújtást, a hőbevitelt és az ív stabilitását, így biztosítva a kiváló minőségű varratokat. A Heliarc lüktetőárama kisebb hőhatásövezetet (HAZ), jobban kontrollálható hegfürdőt és kisebb lemezdeformációt tesz lehetővé.
 

Nincs szükség nagy frekvenciára

Váltóáramú WIG (AC GTAW) üzemmódban az áramforrás csak az ívgyújtáshoz használ nagy frekvenciát (HF), míg a korábbi technológiájú áramforrások folyamatosan nagy frekvenciát (HF) igényeltek. A Heliarc gyors kapcsolású AC eljárásával nincs szükség nagy frekvenciára (HF) a hegesztés során, ez csökkenti az elektromos zajt és a környező elektronikai eszközökkel való interferencia kockázatát. Emellett az ESAB éles TIG ívgyújtási eljárásának köszönhetően a nagy frekvencia kikapcsolható, ha olyan helyeken kell hegeszteni, ahol a nagy frekvencia használata nem megengedett.
 
A nagy frekvencia kikapcsolható
 

Kézzelfogható előnyök

Az ipari kiállításon bemutatott Heliarc 353i AC/DC berendezés egy 350 amperes modell, amely képes nagy hegesztő-áramerősséget fenntartani, ezzel ideális a vastag alapanyagok egyesítéséhez. A fokozott AC egyensúlyvezérlés jelentősen jobb tisztítást és beolvadást biztosít a hagyományos AC/DC áramforrásokhoz képest. Emellett a Heliarc AC frekvenciavezérléssel is rendelkezik, amely a vékonyabb varratsorok és nagyobb haladási sebesség érdekében fókuszálja az ívet. A keskenyebb varratsor  jelentős előnyökkel bír a költségcsökkentés, valamint a hegesztőanyag- és ívidő-megtakarítás terén. A Heliarc egy másik jellemzője a 0,4–2 Hz tartományban működő AC impulzus WIG (AC Pulse GTAW/TIG), amely ideális vékony alumíniumlemezek hegesztéséhez. Ezt a tulajdonságot a kiállításon is bemutatták. A nagy sebességű DC impulzus WIG (high speed DC pulse GTAW/TIG) precízen vezérelt egyenletes hegesztési teljesítményt nyújt a nagyobb haladási sebesség és jobb beolvadás érdekében. A magasabb másodpercenkénti impulzusszám az ív stabilitását is növeli, továbbá az alapanyag és a hozaganyag tökéletes összeolvadását eredményezi. A kezelő rugalmasan választhat a Stick (elektródás), TIG 2- és 4-löketű üzemmódok (kioldóretesz), a TIG pont- és a kioldóvezérelt alapáram-csúcs között, amely a hőbevitel csökkentése és a hegfürdő folyékonyságának kontrollálása érdekében kézi impulzusként is használható. Az elektródás üzemmódban az almenü hozzáférést biztosít az állítható melegindítás (Hot Start) és íverősség (Arc Force) beállításokhoz.
 

Könnyen kezelhető és beállítható vezérlőpanel

A vezérlőpanel öt jól átlátható, logikus munkaterülete lehetővé teszi a kezelő számára a gyors beállításhoz és kitűnő ívvezérléshez szükséges opciók és elemek kiválasztását. A berendezés belső kommunikációja teljes egészében digitális a nagy pontosság és reprodukálhatóság érdekében. Minden vezérlőelem központosított. A könnyen kezelhető gombokkal hajlás, impulzusáram, alapáram, előgáz, utógáz, impulzus és teljesítmény opciók érhetők el. A berendezés memóriája akár 60, a kezelő által megadott hegesztési programot képes tárolni.
 
www.esab.com
sbartholomew@esab.com
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. novemberi számában.
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek