Érdekeljük Kínát

Az ázsiai nagyhatalom a közép- és kelet-európai országok felé fordul

2012. április 17., kedd, 07:28

Címkék: fórum hita Kína találkozó üzlet

A kínai miniszterelnök közelgő európai útja a barátság és a gyakorlati együttműködés elősegítését is szolgálja a közép- és kelet-európai országokkal - állapította meg közös tájékoztatóján a kínai külügyminisztérium és kereskedelmi minisztérium miniszterhelyettese hétfőn Pekingben.

A Budapesten megrendezett Kína-Közép- és Kelet-Európa szimpóziumról minap hazatért Szung Tao (Song Tao) külügyminiszter-helyettes megjegyezte, hogy a globális válság és az európai szuverén hitelválság közepette a felek közös célja, hogy "kölcsönösen előnyös" kapcsolataikat elmélyítsék. Kínai részről most első ízben megerősítették azt is, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) április végén Lengyelországban találkozni fog több ország vezetőjével és részt vesz egy térségi gazdasági, kereskedelmi fórumon. Csiang Jao-ping (Jiang Yaoping) a kereskedelmi tárca miniszter-helyettese a közép- és kelet-európai országokat Európa feltörekvő piacainak nevezte, amelyek "az európai integrációs folyamatban is megőrizték fejlődésüket".

Csiang úgy vélte: a térség országai hatalmas piaci potenciállal és magasan képzett munkaerővel rendelkeznek, kiváló a földrajzi elhelyezkedésük, iparuknak jók az alapjai, s az infrastruktúra-építés iránt jelentős kereslet jellemzi őket. A gazdasági átalakulás és az ipari szerkezetváltás időszakában az együttműködésnek óriási tartalékai vannak - húzta alá a politikus, kiemelve, hogy kormánya fontosnak tartja a kapcsolatépítést az érintett országokkal.

Az MTI információ szerint a lengyelországi fórumon 16 ország képviselteti magát, s eddig legkevesebb tíz ország erősítette meg, hogy kormányfői szinten lesz jelen. A résztvevők között lesznek a balti országok, a visegrádi négyek, Románia, Bulgária, valamint a Balkán országainak képviselői. Úgy tudni, Kína az eseményre 250-400 üzletembert visz, s velük együtt a helyiek és a külföldről érkezők számát ezer körülire teszik. Meg nem erősített információk szerint a kínai kormányfő több kétoldalú megbeszélést is folytat majd.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) honlapján ismerteti az április 26-i fórum programját és egyben érdeklődő magyar vállalkozások számára közöl felhívást. A HITA a budapesti kínai-magyar üzleti fórumra is várja az érdeklődő üzleti szervezeteket.

 

(MTI, Trebitsch Péter - Peking)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek