Világrekord: 248 000 ipari robot forradalmasítja a globális gazdaságot

2016. szeptember 15., csütörtök, 06:00

Címkék: autógyártás automatizálás IFR ipar 4.0 ipari robot Kína robotika robotsűrűség

248 ezer darab egységgel új történelmi rekordot ért el az ipari robotok értékesítése 2015-ben. A forgalom 12 százalékos növekedést jelentett a tavalyelőtti 221 ezres volumenhez képest. Az emelkedés leginkább a 2009-es pénzügyi válság által kirobbantott globális automatizálási boomnak köszönhető. Az ipari robotok éves forgalma a korabeli értékeknek (2009: 60 000 darab) csaknem a négyszeresére növekedett. A bővülésnek pedig még mindig rengeteg tartaléka van: az előrejelzések szerint 2018-ban már 2,3 millió ipari robot, a 2009-es volumennek (1,0 millió) több mint kétszerese fog majd szolgálatot teljesíteni a világ gyártócsarnokaiban.

A pozitív értékesítési számok nagymértékben a magasan automatizált feltörekvő országoknak és a fejlett gazdaságokkal rendelkező régióknak köszönhetők. Európában például az ipari robotok értékesítése 2015-höz képest 10 százalékkal, 50 000 darabra emelkedett. A legnagyobb európai piacoknak három uniós ország, Németország (20 000 db), Olaszország (6 700 db) és Spanyolország (3 800 db) bizonyult.

Amerikában még dinamikusabb volt a növekedés, hiszen az értékesítés 15 százalékkal összesen 37 000 egységre emelkedett. A kontinensen az USA vezeti a rangsort 27 000 eladott robottal, ami 3 százalékos növekedést jelent. Rendkívül nagy előrelépést tett az automatizálás terén Mexikó, ahol az értékesítés egyetlen év alatt több mint kétszeresére, 5 500 darabra növekedett. A bővülés mozgatórugói az autóipari beruházások által generált fejlesztések voltak. Mexikó autóipari termékeire elsősorban az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában mutatkozik élénk kereslet.

Az ipari robotok iránti kereslet még mindig Ázsiában bizonyul a legnagyobbnak. A kontinens határain belül 2015-ben összesen 156 000 egységet értékesítettek, ami 16 százalékos piacbővülést jelentett. 68 ezres piaci volumenével Kína egymaga is felülmúlta Európa teljes potenciálját.

Kína tavalyi 17%-os robotikai növekedése jórészt még mindig a külföldi székhelyű robotgyártók profitját hizlalta, amelyek továbbra is 69 százalékos piaci részesedéssel bírnak az ázsiai óriásban. Jelentős mértékben, a 2013-as 25 százalékról 31 százalékra növekedett azonban a hazai versenytársak piaci részesedése. Kína mögött Dél-Korea (2015: 37 000 db) és Japán (2015: 35 000 db) foglalták el a robotikai élmezőny második és harmadik helyét, az Egyesült Államokat és Németországot megelőzve. A felsorolt öt országban realizálódik az ipari robotok globális értékesítésének háromnegyede.

Szektorális bontásban az ipari robotok iránti legnagyobb keresletet továbbra is az autóipar támasztja, de a 2015-ben értékesített mintegy 95 ezer darab egység mindössze egyszázalékos növekedést jelentett év/év alapon. A legnagyobb százalékos forgalombővülést a fémiparban (63 százalék), a műanyag- és gumiiparban (40 százalék), valamint az elektronikai iparban (16 százalék) regisztrálhatták.

„2018-ig a digitális átállás és az automatizálás által keltett hullám viszi majd a hátán az ipari robotok robbanásszerű keresletbővülését – jelentette ki Joe Gemma, a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) elnöke. – A dolgok internetéhez kapcsolódó forradalmi informatikai fejlesztések az új hálózati szolgáltatásokkal karöltve alapvetően változtatják meg a gyártás természetét. A gépek, a logisztikai és gyártóegységek egy integrált kiberfizikai rendszerben egyesülnek. A változás célja az okosgyárak létrehozása, amelyek rugalmasabb, költséghatékonyabb és termelékenyebb gyártásra lesznek képesek.”

Kína 2020-ig a tíz legrobotizáltabb ország közé kerülne

Kína egy újabb Nagy Ugrásra készül: az évtized végéig be akar kerülni a tíz leginkább automatizált ország közé. Mindehhez a robotsűrűség (10 ezer feldolgozóipari alkalmazottra jutó ipari robotok száma) tavalyi 36-ról 150-re történő emelése szükséges. Az ország vezetése ezenkívül 2020-ig célul tűzte ki a belföldön előállított ipari robotok értékesítésének 100 000 darabra történő növelését is. Jelenlegi robotsűrűségét tekintve Kína a világranglista 28. helyét foglalja el.

Kína ipari robotok iránti kereslete továbbra is erősen importvezérelt. A külföldi gyártók domináns piaci részesedése mellett azonban egyre jobban lábra kapnak a hazai versenytársak is. Az automatizálás gyors bővülését a kormány „Made in China 2025” nevet viselő reformprogramja is támogatja. Dr. Daokui Qu, a Siasun kínai robotgyártó vezérigazgatójának várakozása szerint az ázsiai óriás hazai gyártóinak piaci részesedése 2020 végéig 50 százalék fölé emelkedik.

www.ifr.org

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek