Újabb aranykor jön az automatizálásban

Ipar 4.0-újdonságok szakértői kézből

2016. május 19., csütörtök, 06:00

Címkék: automatizálás Beckhoff Automation EtherCAT ipar 4.0 KUKA Robotics Microsoft Azure okosgyár TwinCAT HMI TwinCAT IoT Visual Studio XTS

Intel, Apple és Google: az információtechnológia titánjai gyorsuló ütemben változtatják meg életünket és szokásainkat. A Szilícium-völgy inspiráló környezetében nyitotta meg új technológiai központját a Beckhoff is, és a cég által létrehozott automatizálási technológiák várhatóan hasonló mértékben alakítják majd át a gyártási metódusokat. A kiberfizikai rendszerek aktuális fejlesztési újdonságairól Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a TechMonitornak.

TechMonitor: Idehaza gyerekcipőben jár még az ipar 4.0 és a kiberfizikai rendszerek koncepciójának megértése. Mi a helyzet ezen a téren önöknél?

Perecz Tamás: Az ipar 4.0 alapjait a Beckhoff már 30 éve lefektette, és a mai PC-alapú automatizálás ideális az IT és az automatizálási technológiák konvergenciája számára. A Beckhoff töretlenül meghatározó szereplője az automatizálási piacnak, és jelenleg is a legjobb megoldásokat kínálja a felhőalapú számítástechnikától a közösségi automatizálásig. Megemlíteném azt is, hogy 2016 áprilisában a Beckhoff új műszaki központot nyitott meg a Szilícium-völgyben, az informatika és a csúcstechnológiák birodalmának számító hírneves kutatóintézetek – mint például az Intel, az Apple és a Google – közvetlen szomszédságában. Az új technológiai központ tovább erősíti a Beckhoff jelenlétét az informatikai és elektronikai fejlesztések fellegvárában.

A Beckhoff új, szilícium-völgyi (Silicon Valley) műszaki központjának épülete, melyet 2016 áprilisában nyitottak meg

Milyen termékújdonságokkal büszkélkedik a Beckhoff?

A Beckhoff legfrissebb újdonságai közül kiemelnék néhányat, mint például a TwinCAT Analytics, a TwinCAT IoT, az EtherCAT P, a TwinCAT HMI vagy az élvonalbeli méréstechnikai megoldásokat tartalmazó új EL3751 terminál.

A TwinCAT Analytics segítségével folyamatokhoz szinkronizáltan rögzíthetők ipari adatok, ezek alapján pedig átfogó elemzések készíthetők. A TwinCAT IoT a felhőalapú kommunikációhoz rendszeresített protokollokat támogat, emellett megkönnyíti az IoT-eszközök és a szolgáltatások internete (IoS – Internet of Services) közötti kapcsolatok konfigurálását. Az EtherCAT P egyetlen kábelben integrálja az EtherCAT-kommunikációt, valamint a rendszer és a perifériák tápellátását, miközben az EtherCAT összes előnye megmarad. Az EtherCAT P tulajdonképpen a vezérlőszekrény nélküli automatizálás felé vezető utat egyengeti.

Az új TwinCAT HMI paradigmaváltást jelent a HMI szoftverek terén. Az egyedi műszaki és kommunikációs rendszerek helyett a Beckhoff olyan IT-szabványokat alkalmaz, mint például a Microsoft Visual Studio®, HTML5, valamint TLS. Operációs rendszertől, felbontástól és kijelzőtől függetlenül a felhasználói felületet bármely HTML5 használatára képes böngészőn meg lehet jeleníteni. A Beckhoff ezáltal időtálló, nyílt és nagy teljesítményű megoldást hozott létre az ipar 4.0 HMI-koncepcióhoz.

Az EL 3751 multifunkciós EtherCAT-terminállal a Beckhoff a méréstechnika számára készült új generációs, nagy pontosságú I/O-elemeket fedi fel. A 10 000 minta/mp mintavételezési sebesség, a ±0,01%-os mérési pontosság, valamint a 24 bites felbontás a hagyományos I/O-rendszer számára csúcsteljesítményű méréstechnikát tesz lehetővé.

Akiknek volt alkalmuk kilátogatni a világ legrangosabb ipari szakkiállításai közé tartozó Hannoveri Vásárra, azok mindezeket az újdonságokat testközelből is megtekinthették.

Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatója

Tudna nekünk erről mesélni?

A Beckhoff hannoveri szereplése összhangban volt az idei rendezvény „Discover Solutions (megoldások felfedezése)” mottóval fémjelzett üzenetével, ugyanis nem kevesebb, mint négy helyszínen állítottuk ki az IoT és ipar 4.0 elemeire épülő konkrét megoldásainkat. A több mint 1 000 négyzetméteres főstandon az alaptechnológiák, valamint az okosgyárakhoz kapcsolódó késztermékek voltak megtekinthetők.

Az „it’s OWL” technológiai hálózat standján a Beckhoff a „tudományos automatizálás” (Scientific Automation) és a rendkívül gyors automatizálás (eXtreme Fast Automation) jelen állapotáról adott tájékoztatást. Mindkét téma a német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) által támogatott, élvonalbeli kutatási projekt.

Az SAP standján a Beckhoff által kifejlesztett XTS (eXtended Transport System) lineáris szállítórendszer megoldásra építve az SAP, a Beckhoff és további technológiai szereplők egy közös, gyártási folyamatokat és a vállalati adminisztrációs munkafolyamatok közötti szoros kölcsönhatást szemléltető alkalmazást mutattak be. Az SAP szoftver és az XTS közötti közvetlen kommunikációs csatorna szabványos átviteli eljárásokon alapul.

A Microsoft aranyfokozatú partnereként a Microsoft standján új IoT-termékeit mutatta be a Beckhoff, amelyek segítségével egyszerű és biztonságos kapcsolatot lehet kialakítani az automatizálási és terepi szint, valamint az Azure™ felhő között.

TwinCAT Analytics segítségével a Beckhoff kielégíti az okosgyárak közvetlen összeköttetés mellett és utólagosan végzett állapotelemzéssel, előrejelző karbantartással, alakfelismeréssel, gépoptimalizálással és hosszú idejű archiválással kapcsolatos elvárásait

A hazai legnagyobb ipari rendezvényen, az Ipar Napjai kiállításon is a kiállítók között találkozhatunk majd önökkel?

A magyar iroda megalakulása óta minden évben részt vettünk az Ipar Napjai kiállításon, de formabontó módon idén először nem leszünk ott. Tavaly ősszel nagy sikert aratott az első alkalommal megszervezett Beckhoff Technology Day konferencia, ahol az érdeklődők első kézből értesülhettek a PC-alapú automatizálás aktuális trendjeiről, illetve gyakorlati előadások keretében betekintés nyerhettek több Beckhoff-technológiát szemléltető megoldás használatába. Szem előtt tartva azt a szempontot, hogy egy ilyen rendezvényen sokkal hatékonyabban tudjuk átadni az információt az érdeklődőknek, úgy döntöttünk, hogy idén inkább több ügyfélközpontú rendezvényt szervezünk.

A 2016. június 7–9. között megrendezésre kerülő Beckhoff Szakmai Napok rendezvénysorozat az ország több pontján – Budapest mellett Miskolcon és Veszprémben – is elérhető lesz. A rendezvény elsősorban a Beckhofftechnológiákban már jártas szakembereket célozza meg, de természetesen szívesen látunk mindenkit, aki érdeklődik a programban szereplő témák iránt. Az egész napos, ingyenes esemény egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a résztvevők a Beckhoff legfrissebb újdonságairól értesüljenek. A Beckhoff-technológiák mellett az ipari és a kollaboratív robotok közti különbségeket is megismerhetik a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. értékesítési vezetőjének előadásán.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel pedig immár második alkalommal fogjuk megrendezni az általánosabb témaköröket felölelő Technology Day konferenciát is, 2016. szeptember 29-én.

TwinCAT HMI-vel gyorsan és könnyen hozható létre egyéni felhasználói felület a Visual Studió®-ba való integrálás révén

Részt vesznek valamilyen formában az oktatási intézmények életében is?

Többek között támogattuk a 2016. március 23–25. között a Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatásmódszertani Egyesület (FIOM) által idén Debrecenben megszervezett XXII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt. Az első három helyen végzett csapat és felkészítő tanáraik egy 3 napos képzésen vehetnek részt budapesti oktatóközpontunkban. Továbbá a támogatás részét képezte egy a nyertes csapatoknak felajánlott CP6707-es Panel PC is.

Megemlíteném azt is, hogy részt vettünk több felsőoktatási intézmény által a diplomaszerzés előtt álló hallgatók számára szervezett szakmai napon is.

Az általunk támogatottak között kiemelném a BME Solar Boat Team csapatot is, amely egy kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett, teljesen elektromos hajtású hajó tervezését és építését tűzte ki célul, hogy első magyar csapatként részt vegyen a Hollandiában és Monte-Carlóban megrendezésre kerülő Dutch Solar Challenge világbajnokság és Solar 1 Races versenyeken.

Molnár László

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek