Szintet lépett a FANUC Magyarországon

Közel 700 vendég vett részt a FANUC hazai jelenlétének legkiemelkedőbb eseményén

2018. június 04., hétfő, 06:00

Címkék: automatizálás elektromos fröccsöntőgép Fanuc ipari robot képzés marógép megnyitó műszaki képzés robot robotika székhely vezérlés vezérléstechnika vezérlő

Négynapos rendezvénysorozattal ünnepelte új székházának megnyitását a magyar ipar egyik meghatározó beszállítójának számító FANUC Hungary Kft. A japán gyártásautomatizálási óriáscég 3 500 négyzetméteres székházának 400 négyzetméteres bemutatóterme a vállalat teljes automatizálási portfólióját felvonultatva közel 20 ipari és kollaboratív robotnak, fröccsöntőgépnek, megmunkálóközpontnak, huzalszikraforgácsolónak és gyártásautomatizálási eszköznek adott otthont.

A FANUC 20 európai országban rendelkezik saját leányvállalattal. A kontinens általános piacbővülése és fejlődése mellett is kiemelkedően teljesítenek a közép-kelet-európai országok, Magyarországgal a sorukban. „A növekvő FA, Robot és Robomachine üzletmenet és a magyar gyártási folyamatok várható fejlődésének reményében a FANUC vezetése úgy döntött, hogy a magyarországi képviselet nem nélkülözheti tovább egy nagyobb, a megnövekedett piaci igények kielégítésére alkalmas új iroda megépítését – jelentette ki dr. Yoshiharu Inaba, a FANUC elnök-vezérigazgatója megnyitóbeszédében. – Magyarországon jelenleg megközelítőleg 2 600 CNC, 4 700 robot és 500 Robomachine eszközünk áll szolgálatban, így hozzávetőlegesen 8 000 FANUC-termékről beszélünk. Ezek a számok évről évre növekednek, így egyre nagyobb hangsúlyt kap szerviz- és támogatási rendszerünk színvonala is.”

A Magyarországon mintegy 12 éve jelen lévő leányvállalat egy apró irodaházban kezdte meg működését, de az ipar az elmúlt évtizedben végbement hatalmas fejlődése és átalakulása következtében robbanásszerűen emelkedett az automatizálási megoldások iránti piaci kereslet. Európában – és azon belül régiónkban is – húzóágazattá nőtte ki magát a gépjárműipar, a FANUC hagyományosan kiemelt figyelemmel kísért szegmense. Nemcsak a robotok, hanem fémmegmunkáló és fröccsöntőgépei is ebben a szektorban a legnépszerűbbek, az ügyfelek kiszolgálását tehát mindenképpen magasabb szintre kellett helyezni. A bővülés mellett szólt egy tipikusan FANUC-specifikus változás, a robot és szerszámgép divízió világszinten is végbemenő összeolvadása is.

Robbanásszerűen nő az automatizálási termékek piaca

„Az új irodával megerősítjük szervizszolgáltatásainkat, hogy tovább javítsuk szolgáltatásaink színvonalát. Erősítenünk kell a partnereinknek nyújtott műszaki támogatásunkat, ezért a bemutatóteremben a legújabb modellek és funkciók kapnak otthont – jegyezte meg ennek megfelelően dr. Yoshiharu Inaba. – A főhadiszállásunkon aktívan növeljük a gyártási kapacitásunkat, kiszolgálva a globális keresletet. Néhány évvel ezelőtt megkezdtük a gyártási kapacitást havi 25 000 CNC-vezérlésről 55 000-re növelni. Havi 5 000 robotra kiterjedő termelési volumenünk hamarosan 11 000 robotra növekszik, a Robomachine-kapacitás pedig havi 2 ezerről 5 ezerre emelkedik. Az új gyárak 2019 végén állnak teljes mértékben üzembe, így ekkor várható a szállítási határidők drasztikus csökkenése is.”

A FANUC elnök-vezérigazgatója tehát jelentős piacbővülést vetített előre beszédében, az új székházat pedig maradéktalanul felkészítették arra, hogy nemcsak a jelenlegi magas szintet, hanem az elkövetkező évek további piacfejlődését is képes legyen kiszolgálni. A 3 500 négyzetméteres épület egy 14 ezer négyzetméteres telken terül el, a beépítettségi szint még messze jár a maximálisan megengedett mértéktől, ami komoly lehetőségeket tartogat magában a további fejlődéshez, akár megkétszerezve a már most is impozáns épület méreteit. De ami a jelent illeti: az új bemutatóterem méretben mintegy tízszerese lesz a korábbinak, a három tréningszoba pedig lehetővé teszi a vezérlők, szerszámgépek és ipari robotok oktatásának elkülönítését, drasztikusan növelve a befogadható tréningrésztvevők számát. A műhelyben a tesztvágások és szerszámpróbák mellett otthonra talál a retrofit üzletág és a gépek testreszabása is, ami az ügyfeleknél a szállítási határidők csökkenésében mutatkozik majd meg. A pótalkatrész-ellátás gyorsaságára jótékony hatást gyakorol a hatalmas raktárhelyiség is, ami a jövőben akár lényegesen tovább bővíthető.

„2016 szeptemberében neveztek ki az európai vállalat élére, és azóta folyamatosan a FANUC fő stratégiájának megvalósításán dolgozunk, ami az »Első a vevőszolgálat« mottóval írható le. Ennek eredményeképpen szignifikáns módon javult az üzleti eredményünk. Megrendeléseink 30%-kal növekedtek a két évvel korábbi szinthez képest, és megközelítőleg évi 960 millió euróra emelkedtek – összegezte a vevőközpontúság eredményeit Shinichi Tanzawa, a FANUC Europe Corporation elnök-vezérigazgatója. – Nem ülhetünk azonban a babérokon. Növelni fogjuk a műszaki támogatók és trénereink számát az európai képviseleteinknél – Magyarországot is beleértve.” A raktárkészletek és a szervizszolgáltatások fejlesztéséről már esett szó, de nem elhanyagolható körülmény a neuhauseni Európai Fejlesztőközpont megnyitása sem. A FANUC sok évtizedes történelmében eddig nem fordult elő a japán fejlesztési kizárólagosság megtörése, ami azt jelzi, hogy a távol-keleti automatizálási óriáscég elkötelezte magát az európai ügyfelek igényeinek pontos és gyors kiszolgálása mellett.

„Nem lehet más a célunk, mint hogy megerősítsük vezető szerepünket a magyarországi automatizálási beszállítók rangsorában – erősítette meg Mezei Tamás, a FANUC Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. – Ezt az ünnepélyes pillanatot több hónapnyi erőfeszítés előzte meg, de a végeredmény önmagáért beszél. Az új székház ötször nagyobb, mind a korábbi irodánk, de a felénk támasztott elvárás nem változott: tovább kell haladnunk előre azon az úton, amire 12 évvel ezelőtt ráléptünk.”

A fejlesztések motorja az ipar 4.0

„A globális gyártási környezetben rohamtempóban tör utat magának az ipar 4.0 koncepció. Ennek egyik úttörőjeként a FANUC tavaly mutatta be a FIELD nyitott platformot. A FIELD egy teljesen nyitott rendszer, amit Edge-Heavy, azaz intelligens rendszerekre terveztünk. A végfelhasználók új és régi FANUC-eszközöket, valamint gyárban működő különböző szenzorokat egyaránt csatlakoztathatnak a FIELD-rendszerhez – mondta dr. Yoshiharu Inaba a jövőbe mutató fejlesztésről. – Más gyártók termékei szintén csatlakoztathatók. A platform egy teljesen nyitott specifikáció, ami lehetővé teszi harmadik fél applikációinak használatát a FANUC alkalmazásai mellett. Továbbá mesterséges intelligencia funkciók, mint például az öntanuló folyamatok is beágyazhatók. Ilyen funkciókkal drasztikusan növelhető a gyártási folyamatok hatékonysága és rugalmassága.”

A május 15-i ünnepélyes megnyitó után két napon át a szakmai programoké volt a főszerep, amikor a nagyszámú érdeklődő a cég szakértőinek segítségével ismerkedhetett meg az új épülettel és természetesen a bemutatott termékújdonságokkal. A programot szakmai előadások és gyártási bemutatók színesítették, a szerszámgépek és robotok pedig székházmegnyitói kedvezményekkel voltak elérhetők a vendégek számára.

Tanulni, tanulni, tanulni! De hol?

A rendezvénysorozat zárónapján több mint 100 hallgató és professzor kereste fel a törökbálinti automatizálási tudásközpontot az Oktatási Nyílt Napon. A jövő szakembereinek szervezett nap egybevág a FANUC Hungary Kft. azon célkitűzésével, hogy a tárgyalók és az előadótermek az elkövetkező években iparági eseményeknek, konferenciáknak, oktatási rendezvényeknek is otthont adjanak, így a magyar leányvállalat a magyar ipar vérkeringésének szerves, már-már megkerülhetetlen szereplője legyen. A magunk részéről csak annak a reményünknek adunk hangot, hogy néhány év múlva már a székház bővítéséről adhatunk majd hírt, mert az egyben annak biztos jele is lesz, hogy a magyar feldolgozóipar töretlen fejlődésnek örvend.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek