Szerszámgépek A-tól Z-ig: megrendelők a Robert Boschtól az MTD Hungáriáig

Megfelelő szakmai háttérrel, hosszú távú stratégiai gondolkozással és vasakaratú szorgalommal néhány év alatt felépíthető egy minden igényt kielégíteni képes szerszámgép-kereskedő vállalkozás

2018. december 06., csütörtök, 06:00

Címkék: Dener Makina élhajlítás lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézertechnológia Sheet Metál Technológia Kft.

A gazdasági válságok egyik hatása, hogy mélypontra jut a cégalapítási láz, sőt a meglévő vállalkozások között is komoly piactisztulás megy végbe. Van azonban egy tőzsdei szállóige, miszerint semmi sem esik vagy emelkedik örökké, aminek igazságát a szerszámgép-kereskedelem is elismeri. A válság mélypontján alapított kereskedőcégek kiváló pozícióba kerültek a fellendülés kiaknázásához. A nehéz kezdetekről és a fényes jövőképről Hederics Tamás, a Sheet Metal Technológia Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a TechMonitornak.

Milyen szakmai háttérrel vágtál bele az önállósodásba?

Hederics Tamás: A cégalapítás előtt néhány szerszámgép-kereskedő vállalkozásban dolgoztam értékesítési menedzserként, ahol mind a lemezmegmunkálás, mind a forgácsolás technológiájában komoly szakmai tapasztalatokra sikerült szert tennem, melyért nagyon hálás vagyok a sorsnak. Az egyetemen tanult közgazdaságtan pedig a cégvezetéshez elengedhetetlen gazdasági folyamatokra biztosított kellő rálátást számomra.

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása után azt vettük észre, hogy a munkáltatónknál minden egyes megbeszélésen egy-két kollégával már kevesebben ülünk a tárgyalóban. A csökkenő bevételek miatt komoly leépítés történt, ahol én voltam az utolsó előtti a sorban. 2010-ben az égiekbe, illetve az önmagamba vetett hittel, két kisgyermekkel a gyerekszobában és feleségem biztatására döntöttem tehát úgy, hogy az akkor biztosabbnak tűnő munkavállalói pozíció helyett belekezdek a saját vállalkozásom felépítésébe. Lokálpatriótaként szeretem a kisvárosi életet, Tapolca adottságai, közel a Balatonhoz, a tanúhegyek ősi nyugalma, nem tette kérdésessé számomra a helyszín kiválasztását. Tapolca a Dunántúl szívében fekszik, a tanúhegyek ölelésében, nagyjából egyenlő távolságra a régió nagy ipari központjaitól, ami még segített is a gépkereskedelem beindításában.

Hogyan épült fel a jelenleg már közel 20 gyártó több száz géptípusát felölelő választék?

A meglévő kapcsolatrendszerre alapozva én is kerestem meg gyártókat, de a most képviselt márkák közül többen saját maguk kezdeményezték az üzleti kapcsolat kiépítését a Sheet Metal Technológia Kft.-vel. Az egyik legfontosabb beszállítónknak számító Dener például éppen abban az időben keresett magyarországi képviseletet, mert azelőtt alig egy-két gépet adtak csak el hazánkban. A török szerszámgépek ismertsége és elismertsége szerencsére jó alapokon feküdt, hiszen több kereskedő is forgalmaz török gépeket évtizedek óta. A Dener egy olyan márka, amely műszaki megoldásokban, hozzáadott értékben és beépített komponensekben megállja a helyét a nemzetközi versenyben – nem egy esetben műszaki paramétereit tekintve a német márkákkal is felveszi a versenyt jelentősen alacsonyabb árszínvonal mellett. A Dener üzleti filozófiája is megfogott, mert nagy termelékenységre és alacsony szervizigényre tervezi a gépeit.

Néhány gyártó termékeivel indultunk el, és az évek alatt egyre szélesedett a portfólió. Ma már a hazai gépipari igények 98-99 százalékát le tudjuk fedni az általunk kínált sztenderd gépekkel, és így széles portfólióval állunk megrendelőink rendelkezésére. Jelenleg négy alapvető technológiát képviselünk: a lemezmegmunkálást, a forgácsolást, a prés- és adagolástechnológiát, valamint a hegesztéstechnológiát. A lemeztechnológiában élhajlítókkal, hengerítőkkel, stancolókkal, lemezollókkal, plazma-, víz- és fiber lézervágókkal állunk a gyártó cégek rendelkezésére.

Kódolva volt a siker az induláskor, vagy nehezek voltak az első lépések?

A válság mélypontján természetesen nem volt zökkenőmentes az indulás. Számos CNC-forgácsoló céggel beszéltem annak idején, és sokan számoltak be arról, hogy a 8-10 gépükből csak egy dolgozott, vagy a bedőlt hitel miatt el is veszítették a frissen vásárolt szerszámgépet. Nehéz időszak volt ez mindenki számára. Nem volt ritka, hogy a kezdetekben napi 14-16 órát dolgoztam azért, hogy talpon tudjunk maradni a gazdasági válság közepette. Szimpatikusnak bizonyult megrendelőinknek, hogy nem egy adott gépet vagy műszaki megoldást szeretnénk egy ügyfélre ráerőltetni, hanem abból indulunk ki, hogy megrendelőink mit és hogyan szeretnének gyártani. Mik az ügyfeleink valós igényei? Nem pedig abból, hogy milyen gépeink vannak raktáron… A megadott műszaki paraméterek (anyagminőség, lemezvastagság, hajlítási rádiusz stb.) alapján például mindig kiszámoljuk a szükséges nyomóerőt, és gyakran tapasztaljuk azt, hogy az ügyfél által megadott követelmények pl. nem minden esetben lennének elegendők egy konkrét termék legyártásához. Ez az a fajta szakmai segítség, amit a vevő nem mindenhol kap meg kellő mélységben, pedig felbecsülhetetlen a helyes döntés meghozatalához. Ennek egyfajta piaci visszajelzése, hogy már abban a helyzetben vagyunk, hogy minket keresnek az ügyfelek, és nem mi keressük őket – jómagam például már 4 éve nem indítottam hideghívást.

De nemcsak a teljes gyártástechnológiai hátteret tudjuk biztosítani, hanem a finanszírozási, üzembe helyezési és szervizelési rész is teljes mértékben megoldottnak számít nálunk. A konzervatívabb gondolkozás híveként egy lassú, de biztos növekedés híve vagyok. Ennek megfelelően már 2013-ban megvásároltuk az új telephelyünk számára szükséges 4 000 m2-es ipari telket, ahol idén ősszel meg is kezdjük a bemutatóterem és az irodakomplexum építését, ami jelentős mérföldkőnek fog számítani a cégünk életében. Van tervünk az egyedi gépigények kielégítésére is, amihez természetesen saját gépparkra lesz szükség, de az új telephelyünkön ennek sem lesz semmi akadálya, hiszen a 4 000 m2 alapterület 60%-a beépíthető ipari területen fekszik.

A szerszámgépvásárlás során az egyik neuralgikus pont a kereskedő szervizháttere. Mit tapasztalnak az ügyfeleitek ezen a téren?

A kezdetekben külsős szakértőkkel dolgoztunk együtt a gépek telepítésének és szervizelésének kérdésében, de ez a helyzet már régóta a múlté. Saját szervizcsapatot építettünk ki – komoly diagnosztikai eszközökkel és professzionális szerszámokkal –, akiket már csak támogatnak a külsősök nagyobb projekteknél. Az esetek nagy részében például online támogatással megoldódnak a zömmel programozási vagy beállítási kérdések, főleg a telepítések dátumához közeli időpontokban. Szükséges néhány hét, amíg az új szerszámgép, a gépkezelő, illetve a környezeti adottságok, például elektromos kiépítések szinkronba kerülnek. Ezek mindenki számára ismert folyamatok. Jó visszajelzés számomra, hogy több megrendelőnk már a 2., 3., sőt a 9. szerszámgépét is tőlünk rendeli meg. Ha nem lenne maximálisan elégedett szolgáltatásainkkal, bizonyára nem így tenne.

Jelenleg mintegy közel 200 db általunk értékesített szerszámgép teljesít szolgálatot a termelésben idehaza. Ezek közül személyes kedvenceim az előrehaladott technológiát tartalmazó gépek, pl. a szervoelektromos élhajlítók, illetve a több tengelyszámmal rendelkező szerszámgépek, amelyekből már többet rendeltek tőlünk partnereink az elmúlt 8 évben.

Mely hazai cégeknek szállított az SM Tech Kft. szerszámgépeket?

Ügyfeleink nagy része a klasszikus kkv, közülük többhöz már baráti szálak is fűznek. Azonban megrendelőink között egyre nagyobb számban találhatók meg multinacionális világvállalatok hazai leányvállalatai is, és a hazai nagyvállalati szektor jeles képviselői is. A teljesség igénye nélkül: Simon Plastik, Semilab Zrt., MTD Hungária Kft., Robert Bosch stb.

Milyen változások várhatók a gépválasztékban?

A robotika és az automatizálás hosszú távon megkerülhetetlen szempont a gyártásban, hiszen hatalmas mértékűre duzzadt a munkaerőhiány. Ezekkel az igényekkel mi is gyakran találkozunk, szerencsére a gyártó partnereink kiforrott megoldásokkal rendelkeznek ezen a téren is. Igény esetén akár 2-4 alternatívát is tudunk biztosítani a világmárkának számító robottípusok közül, a vezérlők pedig alkalmasak a robotkarok integrálására.

Nyitott szemmel kell járni a világban, mert a gyártástechnológia elképesztő ütemben fejlődik – főleg az intelligens gyártástámogató rendszerek területe –, amit a mi kínálatunknak is vissza kell tükröznie. Rendszeresen járunk tehát hazai és nemzetközi kiállításokra, figyeljük az egyes gyártók fejlesztéseit, és vannak is olyan beszállító cégek, amelyekkel előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a termékeik hazai értékesítéséről.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek