Robotok felemelkedése

Dr.-Ing. Thomas Bauernhansl professzor véleménye a robotika és az automatizálási technológiák térhódításáról

2016. szeptember 13., kedd, 06:00

Címkék: AMB 2016 automatizálás ipar 4.0 ipari robot robotika Stuttgart szerszámgép szerszámgépipar

A robotok viharos gyorsasággal hódítják meg a gyártócsarnokokat, és napjainkban már plug-and-play modulokként integrálhatók a szerszámgépekbe és automatizálási rendszerekbe. A bővülő hálózati és platformkapcsolat teljesen új vezérlőarchitektúrák létrehozásához vezet. A szerszámgépek világa tehát újabb gyökeres átalakulás előtt áll. Prof. Dr.-Ing. Thomas Bauernhansl, a Stuttgarti Egyetemen működő Gyártástechnológiai Intézet (IFF), valamint a Fraunhofer Gyártástechnológiai és Automatizálási Intézet (IPA) igazgatója a fejlődés elfogadó szemléletű megvitatására ösztönzi az érintetteket.

Méltó kihívói lehetnek a robotok a szerszámgépeknek?

Egy robot még mindig nem tudja helyettesíteni a szerszámgépet, csak annak nem alapvető folyamatait tudja átvállalni. Idetartozik a ki- és betöltés funkciója vagy a gépkezelő támogatása és segítése. A robotok tipikus feladatai közé tartozik a sorjázás, a pozicionálás vagy a munkadarabok cserélése, de a tényleges megmunkáláshoz vagy a forgácsoláshoz nem rendelkezik a szükséges pontossággal és dinamikával. A jövőben azonban a szerszámgépek és a portálrobotok közötti átmenet nem lesz ennyire éles. A rugalmasság és a rendkívül fejlett programozási lehetőségek a robotok mellett szólnak. A szerszámgépek egyre jobban nyitnak a robotok felé, és már nem különálló egységként dolgoznak egymás mellett.

Hogyan fejlődik a szerszámgépekhez kapcsolódó automatizálási technológia?

Azt tapasztaltuk, hogy az automatizálástechnológiai gyártók körében egyre jelentősebb szerszámgépes kompetencia halmozódik fel. A rendszerek optimalizálása során nagy szerepet játszik a rugalmasság, vagyis a manuális, a félautomata és a teljesen automata működés közötti skálázhatóság. Ez bizonyos mértékben lekorlátozza az integratív megközelítést. A szerszámgépelemeknek gyorsan cserélhetőknek vagy helyettesíthetőknek kell lenniük, ezért a robotok vagy a palettázórendszerek is gyorsan integrálható és eltávolítható komponensekké fejlődnek. Ez nemcsak a sokoldalúságról és az alkalmazkodóképességről, hanem a hatékonyságról is szól, és itt jutottunk el a plug-and-produce alkalmazásokhoz.

Mindehhez a vezérlések adaptációja is elengedhetetlen. Milyen változásokra készüljünk ezen a téren?

A szerszámgépek klasszikus vezérlőtechnológiája plug-and-produce rendszerré válik, vagyis a megszokott hardveralapú NC-rendszerek eltűnnek majd az életünkből. A plug-and-produce alkalmazásokhoz kompatibilis rendszereknek, a robotkarnak, a megfogónak, az orsónak, a behúzószalagnak stb. intelligenseknek kell lenniük. Ezek az autonóm rendszerek saját mikrovezérlőkkel rendelkeznek, és egy interfészen keresztül kommunikálnak a platformmal. Közlik, hogy milyen faladatokat végeznek el, ami után a gépkezelő egy intelligens munkafolyamattá formálhatja a komponensek működését. A hálózatok egyre növekvő sávszélessége és késleltetése miatt a szerszámgép által nyújtott funkciók egyike-másika kiszervezhető például felhőalapú platformokba. A végén már csak néhány feladat, például a kiberbiztonság kérdése marad helyi végrehajtás alatt. Jelentős trendnek számít a funkcionalitás szolgáltatásokká alakulása is.

Hogyan birkózik meg az automatizálástechnológia a tömegtermelés, illetve az individualizált termékek gyártása által támasztott eltérő követelményekkel?

A tömegtermelés megmarad, de egyre nagyobb szerepet kap majd a megrendelő igényeinek jobban megfelelő személyre szabott gyártás. A tömegtermelés automatizáltsága már most is nagyon előrehaladott állapotban van, itt már csak az adatok okos felhasználása és a maximális visszakereshetőség révén a folyamatok megbízhatóságának növelése jöhet szóba. A testreszabás ezzel szemben magas fokú rugalmasságot feltételez, vagyis a másodpercek vagy akár a folyamat során történő alkalmazkodás képességét. Ez a szegmens a megfelelő alkalmazkodóképességgel és sokoldalúsággal felvértezett, más típusú automatizálási technológia létrehozását írja elő, amely talán a komponenssel történő független kommunikációra is képes lesz majd.

A kerítések lebontásával emberek és robotok együtt dolgoznak a termék fejlesztése valamennyi szakaszában – az ARENA2036 fejlesztőgyár víziója (Forrás: Stuttgarti Egyetem / Storz médiaügynökség)

Hol tart Németország a nemzetközi összehasonlításban?

A témakör nagy hullámokat keltett az Egyesült Államokban, Japánban, Dél-Koreában és újabban Kínában is. Németország sem engedheti meg magának, hogy ne foglalkozzon intenzíven a kérdéssel. Elgondolkodtató azonban az a felmérési eredmény, hogy a vállalkozások 80-90 százaléka állítja magáról, hogy érintett a változásokban, de mindössze 10-20 százalék nyilatkozott úgy, hogy komolyan tenni is akar valamit az ügy érdekében. Mindenképpen határozottabb hozzáállásra és a fejlesztésekben történő intenzív részvételre van szükség. Nemcsak a kockázatokat kell elemeznünk, hanem befogadóan meg is kell vitatnunk a fejlődést.

Robotok az AMB-n

A stuttgarti AMB szakkiállításon többek között az ABB Automation (5D32. stand), az Erowa System Technologies (7C77. stand), a KUKA Robotics (8A69. stand), a FANUC (7B51. stand) és a Mitsubishi Electric Europe (5D74. stand) mutatják be legújabb robotgenerációikat. A kiállításon több mint harminc kiállítási standon lesznek megtekinthetők a robotika és az automatizálástechnológia legmodernebb fejlesztései.

AMB nemzetközi fémipari és fémmegmunkálási kiállítás

Stuttgart, 2016. szeptember 13–17.

www.messe-stuttgart.de/amb


Akár kiállítóként, akár szakmai látogatóként kíván jelen lenni Stuttgartban, bővebb információért, kérjük, forduljon a Landesmesse Stuttgart magyarországi vásárképviseletéhez.

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u. 19/B

Kapcsolattartó: Seifert Ibolya

Telefon: +36 1 302-7525

E-mail: seifert@interpress.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek