Piacvezetők az együttműködő robotok

A ko-botokkal ötvözhető az emberi kreativitás és a robot magas ismétlésszámra való képessége

2016. november 23., szerda, 06:00

Címkék: IFR IMTS ipar 4.0 ipari robot kollaboratív robot robot robotika Universal Robots

Az újonnan kiadott jelentés szerint a ko-botok az ipari automatizálás terén a legizgalmasabb növekedést elérő szegmens, és az előrejelzések szerint semmi jele lassulásnak. A piacvezető Universal Robots szerint nagy potenciál van az ágazatban.

Az International Federation of Robotics (IFR) által kiadott World Robotics Report 2016 című jelentés szerint az automatizálási piacot a kompakt, felhasználóbarát, együttműködő (kollaboratív) robotok fogják uralni. Az előrejelzés szerint az ipari robotok értékesítése világszerte évente átlagosan legalább 13%-kal növekszik majd 2017–2019 között. Ekkor következik be az áttörés, amely lehetővé teszi, hogy a robotok és az emberek biztonságosan dolgozhassanak egymás mellett bármiféle elkerítés nélkül, miközben a gyártási hatékonyság és a minőség növekedése várható. „A Universal Robots a ko-bot iparág piacvezetőjeként örömmel fogadta a jelentést, amely megerősíti a küldetésünk létjogosultságát: célunk az akadályok leküzdése és az automatizálás bevezetése azokon a területeken is, amelyeket eddig ehhez túl összetettnek vagy költségesnek véltek – mondta a Universal Robots kereskedelmi vezérigazgatója, Daniel Friis. – Több mint tízezer ko-botot állítottunk munkába világszerte, ami jól mutatja az automatizálási iparban várható drámai mértékű növekedési lehetőséget. A robotjaink ára átlagosan mindössze 195 nap alatt megtérül, ami lehetőséget nyújt a kis- és középvállalkozásoknak, hogy optimalizálják a versenyképességüket a világpiacon.”

Az IFR előrejelzése szerint az autóipar, a műanyaggyártás, az elektronikai összeszerelő ipar és a szerszámgépgyártás területén várható a ko-botok egyre nagyobb számú megjelenése. Ezekben a szektorokban a Universal Robots jelenléte nagyon erős. „A UR robotokat növekvő mértékben használják az autóipari összeszerelő szalagok mellett, és a szó szoros értelmében kéz a kézben dolgoznak az alkalmazottakkal, átvéve az emberektől az ergonómiailag kényelmetlenebb feladatokat. Friss esettanulmányok ismertetik, hogy a ko-botok megnégyszerezték a fröccsöntés termelékenységét, és az új UR3 asztali robotunk nagyon keresett automatizálási eszköz lett olyan területeken, mint például az áramköri lapokkal való munkavégzés. A legutóbbi szerszámgépvásáron, a Chicagóban rendezett IMTS-en, nagyon heves érdeklődést tapasztaltunk a résztvevőktől, akik nem csupán nézelődni vagy felfedezni jöttek az új ko-bot technológiát. Megrendelési szándékkal lépek a standunkhoz” – mondta Friis.

Az IFR jelentése szerint Észak- és Dél-Amerikában folyamatos növekedésre számítanak a ko-botok piacán, viszont továbbra is Kína marad a robotikai növekedés hajtóereje; a várakozások szerint 2019-re a világ robotjainak 40%-át Kínában fogják telepíteni, amellyel az ország megszilárdítja dominanciáját ezen a téren. „A Universal Robots nagy figyelmet fordít Kínára. 2013-ban megnyitottuk leányvállalatunkat Sanghajban, és folyamatosan terjesztjük disztribútori hálózatunkat a régióban. A vásárolók egyre gyakrabban használják a ko-botjainkat, hogy optimalizálják a termékminőséget, valamint automatizálják azokat az ismétlődő feladatokat, amelyeket Kínában emberi munkaerővel nehéz ellátni” – mondta Friis, és hozzátette, hogy a ko-botok az ipar 4.0 részeként közelebb hozzák egymáshoz az emberi és a gépi munkaerőt a gyárban.

A fogyasztói termékek iránt világszerte folyamatosan növekvő kereslet a világ minden részén arra kényszeríti a gyártókat, hogy innovatív, magas minőségű termékeket állítsanak elő gyorsan, azonos minőségben és fenntartható módon. A ko-botokkal ötvözhető az emberi kreativitás és a robot magas ismétlésszámra való képessége, amelynek köszönhetően könnyebb a megfelelés a piac átalakulása és a vásárlói igények által támasztott követelményeknek.

www.universal-robots.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek