Nyomás alatt az építőipar

2022. május 19., csütörtök, 10:11

Címkék: árverés aukció építőipar használt gép online platform online portál Surplex

Az építőipari ágazat alig győzi a horrorisztikus energia- és anyagárakat, valamint a nyersanyaghiányt. Ezenkívül előfordulhat, hogy törölni kell a meglévő megrendeléseket, illetve nem lehet többé ajánlatokat benyújtani. A használt építőipari gépek eladásával két legyet üthet egy csapásra: Egyrészt rövid távon költségvetési források szabadulnak fel, amelyekkel áthidalhatók a szűk keresztmetszetek. Másrészt a berendezések további felhasználása hozzájárul az erőforrásokat érintő függetlenséghez.

Kiváló évkezdés után mélyrepülés következett

A 2022-es év eleje ígéretesnek tűnt az építőiparban: sok volt a megrendelés, és növekedett a forgalom. Januárban és februárban az építőipari vállalatok a jó időjárást kihasználva teljesíteni tudták a már meglévő megrendeléseket. Ez összhangban van a VDMA (Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége) 2021-re vonatkozó adataival, amelyek már az építőipar pozitív hangulatát tükrözték. A gép- és berendezésgyártás is kimagasló megrendelésállományú évet tudhat maga mögött. Az előző évhez képest közel 60%-os megrendelésnövekedéssel az építőipari és építőanyag-ipari gépgyártás a negyedik helyen áll a német gépgyártók megrendeléseinek rangsorában.

Azután elkezdődött az ukrajnai háború, amely anyagi és energetikai bizonytalanságot, valamint óriási mértékben emelkedő árakat hozott magával. Az építőipar esetében mindezek mellett még a keresleti kockázat is fennáll. A nyersanyagszállítók általában csak napi árakat adnak, vagy egyáltalán nem ígérnek árat. Ez az ajánlatok benyújtásakor hatalmas gazdasági kockázatot jelent az építési vállalkozók számára, mivel az ügyfelek biztonságot akarnak, és ritkán járulnak hozzá az áremelkedési záradékokhoz. A német építőipari vállalkozások mintegy harmada jelenleg már nem ad ajánlatot. Nem jobb a helyzet a meglévő szerződések esetében sem, mivel az építési projekteket egyre gyakrabban törlik vagy felfüggesztik.

A függetlenség az erőforrások tekintetében egyet jelent a biztonsággal

Mindenki erről beszél. Ez a hitvallás pedig különösen igaz az olyan gazdasági ágazatokra, mint az építőipar, amely nagymértékben támaszkodik az erőforrásokra. Hogyan valósítható meg tehát a függetlenség? A fenntarthatóság az építőiparban azt jelenti, hogy a projekteket már eleve úgy kell megtervezni, hogy azok éghajlatbarátok és hosszú ideig használhatóak legyenek. Az építmény életciklusának lezárása érdekében figyelembe kell venni a lehetséges visszabontást, beleértve az építőanyagok újrahasznosítását is.

Az építőanyagok körforgásán kívül a gépek életciklusát is le kell zárni. A használt gépek vásárlása és értékesítése jelentősen hozzájárul ehhez. Az olyan aukciós platformokon, mint a Surplex.com, használt építőipari gépek, felesleges berendezések és használt építőipari járművek cserélnek gazdát.

A pénzügyi akadályok elhárítása

Különös időszak ez az építőiparban: az év eleji szakemberhiánytól kezdve a csökkentett munkaidő fenyegetéséig minden megtörtént, méghozzá heteken belül. Ha tehát mostanában szeretné felszámolni a tőkéjét, akkor a használt rendszerek értékesítésekor érdemes szakértőkre támaszkodnia. Igény esetén az amortizálódott gépek tisztességes és átlátható feltételek mellett eladhatók közvetlenül a Surplex ipari aukciósháznak is. A Surplex a megszerzett vagyontárgyakat aukció céljából összeállítja, és ezáltal vonzó építőipari gépcsomagokat kínál a vevő számára. Ily módon rövid távon áthidalhatók a nehéz idők, és határozottan nézhet szembe a visszaesésről szóló előrejelzésekkel.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek