Májusban csökkent az ipari termelés

2012. július 13., péntek, 09:13

Címkék: elektronika gyártás híradás-technika ipari termelés

2012 májusában 0,4 százalékkal mérséklődött az ipari termelés. Hasonlóan az előző hónaphoz a kismértékű visszaesést elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, valamint az üzemanyagok iránti kereslet csökkenése okozta, amelyet a járműgyártás és az élelmiszeripar növekedése sem tudott ellensúlyozni. - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből (KSH).

A munkanaphatástól megtisztított index 1,9 százalékkal emelkedett. A termelés az év első öt hónapjában 0,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 3,2 százalékkal bővült.

Az ipari export 2012 első öt hónapjában 0,1, májusban 1,7 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Májusban a feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alág közül mintegy három tizedet képviselő járműgyártás kivitele pedig jelentősen, 11,6 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban egyötöd súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása folytatta a több mint egy éve tartó visszaesését: exportvolumene 4,8 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése január–májusban 1,9, májusban, 3,3 százalékkal alacsonyabb volt 2011 azonos időszakánál. A feldolgozóipar belföldi eladásai májusban 0,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 májusában a feldolgozóipar termelése gyakorlatilag az

előző év azonos hónapjának szintjén maradt, míg a csekély súlyú bányászaté 8,3 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,6 százalékkal visszaesett.

2012 májusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben regisztráltak termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás volumene 9,1 százalékkal magasabb volt, mint 2011 azonos időszakában. Az iparág szakágazatai közül a legjobb teljesítményt – több mint 18 százalékos növekedéssel – a közúti gépjármű gyártása nyújtotta. A második legnagyobb súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 14,2 százalékkal csökkent, főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése következtében. Ugyanakkor az alágon belül számottevő bővülést is megfigyeltek: az elektronikai áramköri kártyák és számítógépek, perifériás egységek gyártásában. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása jelentősen, 12,4 százalékkal emelkedett, nagyrészt a húsfeldolgozás, -

tartósítás, húskészítmény alágazat termelésbővülésének köszönhetően; egyúttal az alágon belül a

szakágazatok kétharmadában is növekedést regisztráltak. Kisebb volumennövekedés figyelhető meg a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (4,5%), valamint a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában (2,3%). Folytatódott a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátásában (5,8%), továbbá a gyógyszergyártásban (10,4%), mind a hazai, mind a külpiaci értékesítés mérséklődése miatt.

2012 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 4,1 százalékkal visszaesett 2011 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 4,3, az új belföldi rendelések 3,0 százalékkal csökkentek. Ennek ellenére a korábbi rendeléseknek köszönhetően az összes rendelésállomány 24,6 százalékkal bővült tavaly májushoz képest.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek