Magyar csepp a tengerben 3. rész

Hazai kiállítók a Hannoveri Vásáron

2016. július 04., hétfő, 06:00

Címkék: autóipar autóipari beszállító energiaipar Hannover Messe 2016 Kaposvári Villamossági Gyár Kft.Eltec Holding Kft. kiállító villamosenergia-ellátás villamosenergia-ipar

13 az 5 200-ból. Nem hangzik túl soknak, mégis az utóbbi évek legjelentősebb magyar kiállítói részvételét ezzel a két számmal lehet a legszemléletesebben kifejezni. A világ legnagyobb ipari szakkiállításán a közösségi stand mellett önálló magyar kiállítók is részt vettek, és véleményüket, tapasztalataikat – a teljesség igénye nélkül – most a TechMonitor olvasói is megismerhetik.

Szeifert György kiemelt ügyfélkapcsolati vezető, Kaposvári Villamossági Gyár Kft.

Második alkalommal vettünk részt kiállítóként a Hannoveri Vásáron. Kézi és távműködtetésű oszlopkapcsolóink, kis- és középfeszültségű elosztóberendezéseink, transzformátorállomásaink, nagyfeszültségű biztosítóaljzataink megtalálhatóak mindegyik áramszolgáltató területén, de kötött pályás tömegközlekedés (vasút, villamos, metró, troli) villamos hálózataira is gyártunk szakaszolókat, elosztóberendezéseket, távműködtetésű motoros hajtásokat. A sorozattermék-gyártás témakörében a kisfeszültségű sorkapocs és biztosítóbetét termékkör képviseli a termelés legnagyobb részét, szolgáltatásainkat tekintve pedig leginkább a bérgyártást (sorozatkapocsgyártás, fémipari alkatrészgyártás stb.) és a galvanizálást érdemes megemlítenünk. A fent felsorolt termékkörök mindegyikét igyekeztünk Hannoverben bemutatni az érdeklődőknek, mivel azt gondoljuk, hogy ezekre a berendezésekre külföldön is van kereslet.

Rendkívül vegyes volt a látogatói összetétel. A legkülönbözőbb szektorokból (áramszolgáltató, szélerőműgyártás, villamosberendezés-gyártás, nagykereskedelem, vállalkozás stb.) és országokból (Franciaország, Németország, Ausztria, Hollandia, Dél-afrikai Köztársaság, USA, Románia, Lengyelország, Srí Lanka, Dél-Korea, Kazahsztán, Banglades, Indonézia stb.) érkeztek látogatók főként beszerzési, kereskedelmi és műszaki területekről. A tavalyi tapasztalatokból kiindulva ezeknek a látogatásoknak csak egy kis része mögött van rövid távon induló konkrét projekt az együttműködés lehetőségével, a többi inkább csak információgyűjtésként értelmezhető.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kiállításon szerzett kapcsolatok leginkább hosszú távon lehetnek gyümölcsözőek. Jellemzően rengeteg műszaki és kereskedelmi egyeztetés szükséges ahhoz, hogy ezekből az érdeklődésekből később egy új termék vagy egy jól kialakított szolgáltatás legyen. A kiállítás után természetesen minden regisztrált látogatóval felvesszük a kapcsolatot, és megkezdjük a jelentkező igények, lehetőségek feldolgozását. Véleményem szerint az attraktivitás szempontjából az ár és a minőség szerepel az első helyeken, de a leendő partnerek nagy versenyelőnyként értékelik a megbízhatóságot és a rugalmasságot is.

Kissé csalódott vagyok a Hannoveri Vásár látogatottságát és a szervezettségét illetően. A látogatottságot tendenciózusan csökkenőnek érzékelem, a szervezés pedig inkább a nagy kiállítóknak kedvez. A 2015-ös kiállítás ebben a tekintetben sokkal kielégítőbb volt. Ki fogjuk értékelni a ráfordítás/eredmény mutatókat, és ez alapján döntünk majd a jövőbeni részvételről.

Laar Rudolf németországi értékesítési vezető, Eltec Holding Kft.

Idén állítottunk ki második alkalommal a Hannoveri Vásáron, és most is az általunk gyártott, ügyfélspecifikus elektrotechnikai szerelt kábelkötegeket és alkatrészeket mutattuk be az érdeklődőknek. A látogatóink zöme az autóipar, a gépipar, illetve a szórakoztatóipar területéről érkezett, legnagyobbrészt Németországból, Hollandiából, Portugáliából és Indiából. Egyelőre nem értékelném a kiállításon megszerzett kapcsolatok minőségét, de jellemzően nem visszatérő, hanem új érdeklődők keresték fel a standunkat. Az ajánlatkérések feldolgozása és az azokat követő tárgyalások akár több hónapot is igénybe vehetnek.

Az eredményes kiállítási jelenléthez fontos a szakmai hozzáértés, a rugalmasság és a javaslatkészség. A kiállítás szakmaisága és minősége alapvetően magas volt, de a szolgáltatások és az infrastruktúra színvonala nagyon gyengének vagy drágának bizonyult. Ha a közlekedési szakszervezet a kiállítás idejére időzíti a sztrájkot, az mindent elmond a várható felfordulásról. Amennyiben lesz állami támogatás a külföldi kiállítói részvételre, akkor elképzelhető, hogy a jövőben is részt veszünk kiállítóként a Hannoveri Vásáron.

Vége

Kapcsolódó cikkek:

Utazás a digitális jövőbe

Magyar csepp a tengerben 1. rész

Magyar csepp a tengerben 2. rész

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek