Lézerrel a tökéletes hegesztési varratokért

Külalak az első helyen

2016. augusztus 26., péntek, 06:00

Címkék: hegesztés hegesztéstechnika Indupro Kft. lemezalakítás lemezmegmunkálás lemeztechnika lézer lézeres hegesztés lézerhegesztés lézertechnológia

Az Indupro Kft. szakemberei a lézeres megmunkálásban látják a jövőt, és úgy gondolják, hogy a lézer alkalmas esztétikus varratok készítésére utómunka nélkül. A tapasztalatok szerint az ügyfeleknek főleg a hibátlan külső megjelenésű varratok keltik fel a figyelmét, ezért a cég nagy energiát fordít arra, hogy olyan varratokat kísérletezzen ki, melyek külalakra egy hajlított sarokra emlékeztetnek. A tökéletes hegesztési varratok elérésének titkairól Piheni Zsolt műszaki igazgató beszélt a TechMonitornak.

TechMonitor: Mikor van kiemelt jelentősége a külső megjelenésnek?

Piheni Zsolt: Sok olyan termék van, ahol a külalak kiemelt fontossággal bír. Ilyenek lehetnek például lemezburkolatok látszóelemeinek sarokvarratai vagy egy rozsdamentes tartály hegesztési varratai. Ezek a varratok úgynevezett lézeres hővezetéses hegesztéssel érhetők el, ahol az energia csak hővezetéssel kerül a munkadarabba, ezért a varrat mélysége csak néhány tized millimétertől maximum 1 milliméterig terjed. Ilyen esetben az alapanyag hővezető képessége szab határt a varratmélységnek, és a keletkezett varrat szélessége mindig nagyobb, mint a mélysége. A hőhatás zóna jelentősen kisebb egy hagyományos hegesztési technológiához képest, így a munkadarab is kevésbé deformálódik.

Ha egy új megkeresés érkezik hővezetéses hegesztésre, mindig azt kérjük az ügyféltől, hogy határozza meg, hogyan nézzen ki a varrat, és ebből kiindulva kezdünk el dolgozni. Ha az elvárás az, hogy ne is lehessen észrevenni, hogy hegesztve van az alkatrész, akkor addig dolgozunk, amíg ezt el nem érjük. Természetesen ez rengeteg próbálkozás és kísérletezés árán érhető csak el, mivel sehol sem tanítják például azt, hogy hogyan befolyásolja a segédgáz áramlása a varrat végleges külalakját, vagy hova állítsuk a fókuszpontot különböző mértékű átlapolások esetén. Az Indupro Kft. nemcsak nagyobb darabszámok esetén vállal lézeres bérmunkát, hanem egyedi gyártások, prototípusok elkészítésében is segítségére lehet!

Mire kell figyelni a precíz pozicionáláshoz?

Manapság a lemezalkatrészek precíz megmunkálása könnyen elérhető a piacon található felsőkategóriás gépekkel. Ahhoz, hogy ezeket az alkatrészeket pontosan össze lehessen hegeszteni, elengedhetetlen olyan megfogó készülékek tervezése és gyártása, amelyek lehetővé teszik, hogy 1-2 tized milliméteres tűréssel szorítsuk le a munkadarabokat. Képzeljünk el például egy 1 300 × 750 mm befoglaló méretű burkolati elemet, melyet minden oldalán körbe kell hegeszteni. A lézersugár fókuszált foltmérete 0,6 mm. Ha a folt felénél nagyobb a hiba, a hegesztés már nem lesz megfelelő. Büszkén állítjuk, hogy az évek során nagy tapasztalatot szereztünk ilyen és ehhez hasonló feladatok megoldásában.

Mikor hegesszünk lézerrel?

Sok esetben a tervezésnél nem veszik figyelembe a technológia sajátosságait. Az illesztések nem megfelelőek, esetleg alkalmazható másfajta hegesztési geometria, ami számos előnnyel járna. Ezért is szeretünk a termékfejlesztés kezdetétől részt venni a projektben, hiszen így könnyen elérhető egy optimális kialakítás, ami az ügyfélnek is kedvezőbb előállítási költséget jelent.

De mégis mikor éri meg lézerrel hegeszteni? Ez függ a geometriától, anyagtól, anyagvastagságtól és attól, hogy milyen követelmények vannak a külalakkal és a varrat minőségével szemben. Ha a döntéskor számításba vesszük, hogy akár negyvenszer gyorsabban lehet lézerrel hegeszteni, és nem igényel utómunkát, könnyen a lézer javára billenhet a mérleg.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek