LAPP – Rendszerekben gondolkodunk

A készre szerelt megoldásokat favorizálják a vezetékgyártók ügyfelei

2017. július 03., hétfő, 06:00

Címkék: adat adatkommunikáció energiaátvitel Ipar Napjai 2017 kábel Lapp ÖLFLEX® CONNECT vezetékek vezetékezés

2017-ben már második alkalommal állított ki az Ipar Napjai kiállításon a Lapp Hungária Kft. A kábelpiac változásairól Bajor Tamás, a németországi kábelgyártó cég termékmenedzsere beszélt a TechMonitornak.

Mikor indult a pályafutásod a Lapp Groupnál?

Bajor Tamás: Idén lesz 10 éve, hogy csatlakoztam a Lapp hazai képviseletéhez. Korábban ügyfélszolgálati munkakörben dolgoztam, tavaly óta pedig termékmenedzserré léptem elő, de a lényeg, vagyis a műszaki segítségnyújtás feladata nem változott. A munkakör az igényfelméréstől a belső és külső tanácsadáson, műszaki átkulcsoláson, projektkezelésen át egészen az oktatásszervezésig terjed. Közvetlenül meg tudom szólítani a stuttgarti fejlesztőket, ami jelentősen lecsökkeni az ügyintézésre fordított időt és a magyar ügyfeleink számára a legmagasabb szintű Lapp-szolgáltatást teszik lehetővé.

Németországban és Ausztriában egy-egy termékcsoportot kezelnek a kollégák, akik ezért jobban specializálódtak. Nekem minden termékterülettel és a különböző felhasználási lehetőségekben tájékozottnak kell lennem, így tanulnom is többet szükséges, de ennek meg is vannak az előnyei az ügyfelekkel történő kapcsolattartás során. Több éven keresztül végeztem teljes magyarországi területen az ajánlatadást, és jó kapcsolatokat sikerült mind a közvetlen felhasználókkal, mind a nagykereskedőkkel kialakítanom. Ha a nagykereskedő partnereink nem tudnak válaszolni egy-egy ügyfélkérdésre, átadják nekünk a partner elérhetőségeit, és mi felvéve velük a kapcsolatot, igyekszünk megoldani a problémákat, illetve a műszaki kihívásokat. A változatos feladatsokaság és tanulási lehetőség színesíti munkámat.

Mi változott az elmúlt 10 évben a magyar piacon?

A fő területünk a gép- és berendezésgyártás, de az automatizálás és az energetika terén is otthon vagyunk. Folyamatos termékfejlesztésekkel, innovatív megoldásokkal biztosítjuk vevőinknek a komplex megoldásokat.

Ügyfeleink általában tudják, hogy mit szeretnének vásárolni, néhány témakörben még tájékozottabbak is néha, mint mi. A tervezést mindig a vevőkre hagyjuk, de az ügyfélkör el is érte már azt a fejlettséget – köszönhető a rendszeres oktatásainknak –, hogy önállóan konfigurálják a rendszereket, és önállóan választják ki a termékeket a katalógusból. De mindig akadnak olyan esetek, amikor együtt kell gondolkoznunk az ügyféllel, és közösen választjuk ki a megfelelő cikket. Ha kábelekről van szó, akkor először a fontosabb műszaki paraméterekkel kell tisztában lennünk, és kérdések sokaságával, illetve az azokra kapott válaszokkal tudjuk termékválasztékunkat leszűkíteni arra a cikkre, amit jó szívvel tudunk ajánlani az adott alkalmazásra. Ehhez sokszor személyesen kell megnéznünk az adott berendezést vagy alkalmazást, mert a siker csak úgy érhető el, ha rendszerben gondolkodunk.

Milyen előnyei vannak a Lapp-termékeknek?

A minőség, a megbízhatóság és a megfelelő szakmai háttér a három kulcsfontosságú tényező. Nem állóvízben dolgozunk. A piac folyamatos fejlődést vár el tőlünk, és ennek megfelelően minden évben több termékújdonságunk jelenik meg. Az ügyfeleket pedig szakmailag is támogatjuk, nem hagyjuk őket magukra a vásárlás után a műszaki problémákkal. Számos versenytárs nem rendelkezik magyarországi képviselettel, így ők erre kisebb energiát tudnak fordítani, nem is beszélve arról, hogy az ügyfelektől nem várható el, hogy idegen nyelven kelljen megbeszélniük a műszaki kérdéseket. Hasznos és előnyös, ha a vevők magyar szót hallanak a telefonban, de nem elhanyagolható a gyorsaság sem. A Lapp esetében a rendelések általában egy, az ajánlatok pedig maximum két nap alatt kerülnek feldolgozásra.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy rendszereink kiválóan képesek együttműködni. A kábel és annak közvetlen környezete (védőcsövek, tömszelencék, saruk stb.) egy komplex, biztonságos rendszert alkotnak, és mindezt mi egy kézből tudjuk kínálni. A vevők számára ez egyszerűbb rendelésfeladásban, kedvezőbb csomagárakban és megbízhatóbb működésben ölt testet. Ez a széles körű termékértékesítés egyre nagyobb szerephez jutott az utóbbi években, és a visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy ezt igénylik is az ügyfeleink.

Milyen változásokat hozott a termékekben az ipar 4.0 koncepciója?

Előtérbe kerültek az úgynevezett plug & play vagy készre szerelt megoldások, amik a kicsomagolás után azonnal működőképesek is. Az ÖLFLEX® CONNECT termékprogramba számos megoldás tartozik a konfekcionált kábelektől a szervokábeleken és energialáncokon át az egyedi megoldásokig. A kiállítási standon szinte mindenki az előreszerelt energialáncunkra volt kíváncsi. A kábelek energialáncba történő beszerelése igényel némi szakmai hozzáértést, ezért az ügyfelek nagyra értékelik, ha ezt készen kapják tőlünk. A LAPP-csoport törekszik arra az ipar 4.0 keretén belül, hogy ne csak plug & play megoldásokat biztosítsunk, hanem a komponensekben is bővítsük termékpalettánkat. Újdonságnak számít például az Ethernet® portfóliónk legújabb tagja, a világon első, torziónak ellenálló és Profinet-konform Cat. 7-es vezeték a megszokott Lapp-minőségi színvonalon. Ez a kábel a gépgyártóknak, illetve a robotikával foglalkozó ügyfeleknek válhat érdekessé, ahol nagy adatmennyiségek átvitelére van igény.

Mire helyeztétek a hangsúlyt az idei Ipar Napjai kiállításon?

A megszokott termékeinken túl 2017-ben az ÖLFLEX® CONNECT termékprogram bemutatására koncentráltunk. Tavaly még csak a Siemens szervo szabványnak megfelelő konfekcióinkat hozhattuk magunkkal, de azóta további hajtásrendszerekhez tartozó konfekciókkal (SEW, Lenze) bővült a program. Kiállítottuk a plug & play megoldásokat jelentő optikaikábel-rendszereinket is, ahol a speciális kábelbehúzó nemcsak a csatlakozást védi, hanem nagyon gyors szerelést is lehetővé tesz. A korábbi termékpalettánkhoz is tartoznak újdonságok, ilyen például a kapcsolószekrényben történő többes átvezetésű SKINTOP® MULTI rendszer, amely több kábel egyetlen csatlakozóhelyre történő bevezetését teszi lehetővé.

Már a nyitáskor elég sok látogató rohamozta meg a standunkat, a régi ügyfeleink új feladatokkal láttak el minket, az újak pedig a megoldásaink iránt érdeklődtek. Pozitív eredménnyel zárult a négy nap, mert sokan szerettek volna velünk személyesen is találkozni, amire most lehetőségük adódott.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek