Kompetencianapok újratöltve 5. rész

Mitől lehet jövőre versenyképes a cégünk?

2017. október 25., szerda, 06:00

Címkék: Bystronic élhajlítás kompetencia napok lemezmegmunkálás lemeztechnika Xpert 80

A 2017-es kompetencianapok alatt a Bystronic a fémlemez-megmunkálás hálózatba kötött, távfelügyeleti világát mutatta meg az érdeklődőknek. A rekordhosszúságú, június 12–23. között rendezett Házi Kiállításon a vágáshoz és hajlításhoz kapcsolódó fejlesztéseken kívül a legújabb automatizálási és szoftverinnovációkat is megismerhettük.

Magas funkcionalitás kompakt kivitelben

Számos gyártó cég számára az élhajlítás még mindig egyet jelent azzal, hogy kicsi vagy közepes nagyságú alkatrészeket munkálnak meg olyan élhajlító berendezésekkel, amelyek túl nagyok ehhez a munkához. Ez aránytalan befektetéshez és sokszor minőségromláshoz vezet, hiszen a nagyobb élhajlítók több helyet foglalnak, hosszabb a ciklusidejük, és időnként a minőségben is kompromisszumot jelentenek. Egy 1 500 mm hosszú és maximum 20 mm vastagságú alkatrész megmunkálásához valójában nem nagy méretű hajlítógépre, hanem egy kicsi és sokoldalú berendezésre van szükségünk.

A Bystronic által kifejlesztett új Xpert 80 hajlítógép pontosan ezen elvárásoknak felel meg. A gyors és kompakt élhajlító szinte bármilyen gyártókörnyezetbe beilleszthető. A nagy méretű élhajlító berendezésekhez képest jelentős előny lehet az Xpert 80 mobil kialakítása is; a nagyobb gépeket fix helyen kell üzembe helyezni, és konstrukciójukból eredően a működtetésük is sok helyet igényel.

Az új Xpert 80 esetében nem ez a helyzet. A gép kompakt kialakítása ugyanis azt eredményezte, hogy a berendezés mozgatható, a gyártó tehát ideális megoldást talált a napról napra változó gyártási környezetek számára. Az Xpert 80 rugalmas gyártási ütemezést tesz lehetővé mind a változó sorozatszámok és alkatrésztípusok, mind a nagyszériás gyártás esetében. A ma még a lézeres vágórendszer mellett szolgálatba állított élhajlító holnap már más élhajlító gépekkel kapcsolható össze egy nagyobb széria megmunkálásához.

Megnövelt hajlítási hossz több élhajlító összekapcsolásához és komplex egyedi alkatrészek megmunkálásához

Mobil élhajlító magas precizitással

Az Xpert 80 a svájci lemezspecialista mobil élhajlító gépekkel kapcsolatos koncepcióját viszi tovább. A koncepció által inspirált kisebb Xpert 40 verzió már a piacon bizonyította az elképzelés életképességét. Karsten Trautvetter, a Bystronic termékmenedzsere szerint „az Xpert 40 kedvező piaci fogadtatása azt mutatja, hogy a lemezmegmunkáló cégek körében nagy kereslet mutatkozik a gyors, de mobil élhajlító berendezések irányába”.

A kisebb Xpert 40-hez képest az Xpert 80 határozottan nagyobb hajlítási hosszal és nyomóerővel rendelkezik, ami megnöveli a géppel lefedhető alkalmazások körét. Az Xpert 80 esetében kevesebb mint 3 négyzetméter helyigény mellett több mint 1,5 méter hajlítási hossz és 80 tonna nyomóerő áll rendelkezésre az alkatrészek megmunkálásához.

A géppel ezen túlmenően akár 25 milliméter/másodperc hajlítási sebesség érhető el, aminek köszönhetően a kompakt berendezés akár háromszor annyi lemezalkatrész megmunkálására képes, mint a nagyobb, lassabb társai. A Bystronic által kifejlesztett ByMotion vezérlő biztosítja a felső gerenda és a hátsó ütközők precíz gyorsítását és mozgatását, tökéletes összhangot teremtve a sebesség, a pontosság és a nyomóerő között. Ennek eredményeképpen a hajlítási folyamat a legmagasabb ismétlési pontosság mellett hajtható végre.

Megnövelt, akár 80 tonna nyomóerő alkalmazások széles köréhez

Ergonomikus kialakítás és energiahatékonyság

Az Xpert 80 különleges kialakítása maximális funkcionalitást biztosít. Az ergonomikus konstrukció megkönnyíti a gépkezelő dolgát, a beépített tároló pedig bőséges tárhelyet biztosít a hajlító szerszámok és egyéb eszközök számára, így minden szerszám könnyen elérhetővé válik. Az automatikus rögzítőrendszer leegyszerűsíti a gép felszerszámozását; csak be kell pattintani a megfelelő szerszámokat, és a gép már készen is áll a megmunkálásra. A frontoldali, állítható magasságú és összecsukható asztal munkaterületként vagy rakodóhelyként használható.

Megnövelt sebesség a gyorsabb ciklusidőkhöz a legmagasabb szintű ismétlési pontossággal

Bonyolult alkatrészek megmunkálásakor több élhajlító is összekapcsolható kb. 1,5 méter hajlítási hosszon, ami megkönnyíti a sorozatgyártást és a hajlítási folyamat bizonyos lépései esetén csökkenti a szerszámcserére fordított időt. „Sok gyártó cég használja ezt a technikát – magyarázta Karsten Trautvetter. – Ezzel a módszerrel a végtermékhez szükséges valamennyi alkatrész egyetlen hajlítási folyamatban, szériában munkálható meg.”

Az Xpert 80 fejlesztése során a svájci gyártó nagy gondot fordított az energiafogyasztás mérséklésére is. A környezetbarát hajtásrendszer dinamikus hajlítási folyamatot tesz lehetővé energiaveszteség nélkül. Az Xpert 80 pontosan annyi erőt alkalmaz, amennyire az adott alkatrész esetében szükség van, így megszünteti a felesleges energiahasználatot. Az intelligens funkciók, például az Energy Saver vagy az automatikus start-stop rendszer tovább növelik a gép hatékonyságát. A nagy hajlítógépekhez képest az Xpert 80 így gyakorlatilag verhetetlen az egész hajlítási folyamatra számított energiafelhasználás terén.

Vége

www.bystronic.com

Kapcsolódó cikk:

Kompetencianapok újratöltve 4. rész

Kompetencianapok újratöltve 3. rész

Kompetencianapok újratöltve 2. rész

Kompetencianapok újratöltve 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek