Kiállítói vélemények a 2019-es Automotive Hungary szakkiállításról

2019. november 05., kedd, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító Automotive Hungary GGW Guber HUNGEXPO kiállítás Trumpf

Az Automotive Hungary és a vele egy időben rendezett Autótechnika-Autodiga szakkiállítás több mint 10 000 látogatót vonzott a Hungexpóba. Mennyire volt sikeres a kiálíltás az autóipari válság fenygető árnyékában? Megkérdeztük a kiállítókat.

Szabó Balázs lézertechnikai üzletág, értékesítési vezető, TRUMPF Hungary Kft.

Az Innovációs Nagydíjban részesült TruLaser Station 5005 TruDisk Pulse 421 zöld lézeres megmunkáló cellán kívül egy jelölőlézert, egy 3D nyomtatót, valamint egy kiterjesztett valóság alkalmazást vittünk ki a standra. A TruDisk Pulse 421 fogadtatása alapvetően jó volt, maga a technológia sem volt ismert sokak számára, és még jobb hír, hogy a zöld lézeres hegesztés már kiforrott, komplett formában is elérhetővé vált. Látszik a piacon, hogy kevesebb a konkrét beruházási terv, vagyis érződik az autóipari fellendülés vége, de az új technológiák iránt változatlanul érdeklődnek a gyártó cégek. A látogatói összetétel elég vegyes volt, kevés szakmai érdeklődővel. Úgy gondolom, van elegendő szakember az országban, de őket nem sikerült megszólítania a vásárnak – amiben közrejátszanak olyan tényezők is, hogy fél 3-kor mindenki kifelé indul a vásárterületről, mert utána már egyre nehezebb a közlekedés. Egy kiállító szemszögéből nézne ez elég nagy gond, hiszen egy órára levetítve több százezer forint is lehet egy kiállítás költsége. Amit lehetett, azt kihoztuk a rendezvényből, így mondhatjuk sikeresnek is.

Nagy Zoltán ügyvezető igazgató, Absolut CNC Kft.

Első alkalommal állítottunk ki az Automotive kiállításon, amire csak az általunk forgalmazott Hanwha robotokat vittük ki. A Hanwha Precision Machinery kollaboratív robot el is nyerte e szakvásár Innovációs Nagydíját, ami véleményem szerint a robot iránti érdeklődést is jelentősen emelte. Rendkívül eredményesnek ítélem a kiállítást, bár talán lehetne rövidebb is, mert 14 óra után már kezdett kiürülni a csarnok. A hozzánk ellátogató vendégek nagyon vegyes összetételt mutattak a nagy autóipar gyártóktól a hadiiparon és logisztikai cégeken keresztül egészen a szerszámgép-forgalmazó vállalkozásokig. Az autóipari beruházások lassulásáról mindenhonnan hallunk, de nálunk ez egyelőre nem csapódik le. Igaz, hogy a cégünk még alig egyéves, de az automatizálási megoldásokra egyébként is kevésbé hat egy gazdasági megtorpanás. A Hungexpo erőn felül teljesített a rendezvény ideje alatt.

Sági Péter ügyvezető igazgató, Fort Facility Kft.

Másodszorra állítottunk ki a kiállításon. A lézertisztító gépet és magát a szolgáltatást népszerűsítettük, ami továbbra is meglehetősen ismeretlen terület az autóipari beszállítók körében. A vásár ideje alatt próbatisztításokat is végeztünk az ügyfelek által hozott munkadarabokkal. A sok érdeklődőből 20-25 lehet potenciális ügyfél, akikkel fel is vettük a kapcsolatot a kiállítás után. A gép bekerülési ára hallatán sokan visszahőkölnek, de ha olyan tisztítási feladatba ütköznek, amit más technológiával nem tudnak megoldani, akkor azonnal tárcsáznak minket a megoldásért. Azt gondolom, hogy a kiállítási körülmények nem méltók az autóipari szereplőkhöz, és a kiállító cégek is kaphatnának több segítséget a szervezőktől, de a vásáron a legközelebb is ott leszünk.

Timár Gergő szervizvezető, GGW Gruber Hungary Kft.

Az első kivételével eddig minden egyes Automotive kiállításon részt vettünk. Idén a kézi és általános mérőeszközök mellett egy Sylvac kézi műhelymikroszkópot, illetve egy alacsonyabb árkategóriájú Jenoptik optikai berendezést hoztunk ki a standra. Az autóipar és az azt támogató iparágak mellett szállítmányozó cégek és diákok kerestek meg minket nagyobb számban, nyilván nem vásárlási szándékkal. A látogatói összetétel talán most volt a legvegyesebb az összes eddigi rendezvényt figyelembe véve. A konkrét igényekre már elküldtük az árajánlatot, a megbeszélt látogatásokra pedig már egyeztetjük az időpontokat. Idén vagyunk a legkevésbé megelégedve az eredményekkel; eddig ugyanis mindig volt egy-egy olyan nap, amikor nagyszámú szakmai megbeszélést lehetett folytatni. Idén azonban mindhárom nap eredménye messze elmaradt a várakozásoktól. Továbbra sem nagyon látszik, hogy mi lenne az Automotive szakkiállítás valódi célközönsége, az autóipari lassulás pedig nyilván kihatott a látogatottságra is. A szervezők által végzett munka idén sem hagyott kívánnivalót maga után, de nagyon meg kell fontolnunk, hogy jövőre kiállítunk-e az Automotive vásáron.

Lauber Görgy cégvezető, Laurex Méréstechnika Kft.

Negyedik vagy ötödik alkalommal vettünk részt kiállítóként a szakvásáron, és idén egy multiszenzoros mérőgépet, húzó-nyomó erőmérőket, egy kontúrmérő berendezést, valamint egy szerszámbemérőt vittünk ki a standra. Elég sok beszállító keresett meg minket közvetlenül, akiket a legnagyobb számban a kalibrálási szolgáltatásaink érdekeltek. A standon próbaméréseket végeztünk, ugyanis sok beszállító hozott magával termékmintákat, amelyek mérésére a szakkiállítás keretein belül kerestek megoldást. A megszerzett kapcsolatokból már konkrét megrendelést is kaptunk, de minden érdeklődő számára elküldjük a kiértékelt mérési adatokat és árajánlatokat. Az autóipari lassulás érezteti a hatását, ami nyilván rányomta a bélyegét a kiállításra is, de mindent egybevéve sikeres rendezvényt zártunk – igaz, ebben a nem autóipari, hanem például az orvostechnikai látogatók is közrejátszottak.

TechMonitor-összeállítás

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek