Ipar 4.0 a diadalív árnyékában 2. rész

A Festo hibrid stratégiát követ a digitális átállás során

2017. augusztus 24., csütörtök, 06:00

Címkék: automatizálás digitalizálás Festo franciaország ipar 4.0 mechatronika pneumatika

A globalizált piacok két kulcsfontosságú követelményt állítanak a gyártók elé: nagyobb sebesség az értéklánc minden folyamatában, valamint szélesebb választék a végfelhasználók számára. Ezen követelmények kielégítéséhez a digitalizáció kínálja a szükséges kulcsfontosságú technológiákat. Helyszíni beszámoló a Festo Párizsban tartott nemzetközi sajtókonferenciájáról.

A digitális átállás egy valódi mamutfeladat

A fogyasztók egyedi termékek iránti igénye teljesen új termékvilágot hozott létre. A gép- és berendezésgyártás hardverfejlesztésének egyik hajtóereje éppen a szoftverek fejlődése lett. Ezzel párhuzamosan költséghatékonyan gyártott és könyen elérhető tömegtermékekre van szükség a gyorsan növekvő világ népességének kielégítésére. Az autógyáraknak mindkét követelmény teljesítésére meg kell találniuk a megfelelő választ, a komplexitás és a fejlődés felgyorsítása komoly kihívást jelent az ipar szereplői számára.

A folyamatosan növekvő népesség ellátását csak egy nagyon automatizált gyártás képes biztosítani. A fogyasztói igények – az egyes országok fejlettségi állapotával összhangban – nagyon erősen különböznek egymástól. Dr. Kriwet elmondása szerint a digitalizálás a Festón belül is felgyorsítja a folyamatokat, így gyorsabban reagálhat az ügyfelek igényeire.

Az áru tömegtermelése mellett egyre erősebb jelenség a termékek testreszabása, ami komoly igényeket támaszt a termelési környezet rugalmasságával szemben. Az ügyfelek saját maguk kívánják megtervezni és konfigurálni a termékeket az autóktól kezdve az órákon és szemüvegeken át egészen a gyógyszerek személyre szabott adagolásáig és az öntervezett tésztáig. Mindez csak a digitális átállás útján lehetséges.

A több mint 18 800 alkalmazottat foglalkoztató és több mint 33 000 terméket kínáló családi vállalkozás két irányból közelítve alakítja át saját működési folyamatait.

A standard termékek fejlődése

Továbbra is fontos marad a nagy mennyiségű sorozatgyártás. Dr. Kriwet véleménye szerint: „A gyártási költségek csökkentése és az erőforrások megőrzése olyan újítások, amelyek tartós hozzáadott értéket hoznak létre.” A Festo ezért innovációs erejét elsősorban az új termékek kifejlesztésére összpontosítja a gyorsabb és egyszerűbb tömeggyártáshoz, másrészt ösztönzi a vállalaton belüli digitális penetrációt az ipar 4.0 előnyeinek kiaknázása érdekében.

A Festo esetében az evolúció azt is jelenti, hogy az infrastruktúrába való beruházásokat a tartós hozzáadott érték biztosítására kell fordítani olyan magas bérszintű országban, mint Németország. A scharnhauseni technológiai üzemben található a világ egyik legmodernebb gyártósora, amely moduláris felépítésének köszönhetően optimális mind teljesen automatizált, nagy volumenű gyártásra, mind a kis tételekben történő, rendkívül rugalmas termelésre.

Forradalmi termékek a jövő számára

A jövőbe történő ugrás azonban nem valósítható meg kizárólag evolúcióval. A túlélés érdekében alapvető új koncepciókat kell bevezetni a termékkínálatban. A forradalmian új termékek kifejlesztéséhez a következő kérdéseket kellett megválaszolni. Hogyan lehet nagyrészt mechanikus termékeket intelligens kiberfizikai rendszerekké változtatni? Hogyan növelhetjük termelékenységünket és gyorsíthatjuk fel az ellátási láncot? Milyen további előnyöket és hozzáadott értéket nyújtanak majd az új termékek a jövőben? Hogyan lehet új feladatokat rendelni a géphez a rendszeres működés során? Hogyan kommunikálhat a géppel a gépkezelő, és hogyan teheti őket még sokoldalúbbá?

A Motion Terminalban található mechanika, elektronika és szoftverek fúziója egy pneumatikus alkatrészt valódi ipar 4.0 termékké változtat (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Festo Motion Terminal

A válasz: ahogy egy évtizeddel ezelőtt az okostelefon felforgatta a mobilkommunikációs piacot, úgy forradalmasítja a Motion Terminal az automatizálási technológiát. A funkcionális integráció új módszere – szoftveralkalmazásokkal kombinálva – a teljes értékláncot leegyszerűsíti, mivel csak egyetlen hardver alkalmazására van szükség. Az alkalmazások több mint 50 egyedi összetevőt helyettesíthetnek. A piezotechnológia, az integrált löket- és nyomásérzékelés, valamint a mozgásalkalmazásokkal történő vezérlés teljesen új perspektívákat nyit meg a gép- és berendezésgyártók számára. A Motion Terminalban található mechanika, elektronika és szoftverek fúziója egy pneumatikus alkatrészt valódi ipar 4.0 termékké változtat. A pneumatikus funkciók változásait és az új körülményekhez történő alkalmazkodást az alkalmazások vezérlik a paraméterek módosítása révén. A vezérlési, diagnosztikai és öntanuló feladatokhoz rendelt integrált intelligens érzékelők feleslegessé teszik további komponensek beépítését.

Folytatjuk

Molnár László

Kapcsolódó cikk:

Ipar 4.0 a diadalív árnyékában 3. rész

Ipar 4.0 a diadalív árnyékában 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek