Gyorsaságra és intelligenciára építve

A fogyasztói trendek tovább módosítják a csomagológépekre vonatkozó követelményrendszert

2018. január 24., szerda, 06:00

Címkék: Automation Fair automatizálás célgépek csomagolástechnika csomagolóipar élelmiszeripar folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés gépgyártás Internet of Things ipar 4.0 Rockwell Automation

„Kevés iparágat érintenek olyan érzékenyen a fogyasztói trendekben bekövetkezett változások, mint az élelmiszeripart” – hangzott el a houstoni Automation Fair keretein belül szervezett Gép- és felszerelésgyártók Ipari Fórumán. Ezek a hatások az élelmiszergyártó cégektől egészen a csomagológépgyártó vállalkozásokig érezhetők.

Az élelmiszerekkel és italokkal kapcsolatos legfontosabb trendek közé tartoznak a gyártás személyre szabása, az általános hatékonyságnövelés, a fogyasztói elvárások emelkedése, az értéklánc szerkezetátalakítása, a zöld stratégiák és az élelmiszerbiztonság.

A vállalatok úgy számolnak, hogy a csomagológépek a felsorolt trendeknek történő megfeleléshez is hozzájárulnak. A csomagoló- és palettázógépeket gyártó francia Gebo Cermex a Rockwell Automation technológiáját felhasználva fejlesztett ki saját, palackozáshoz használt CareSelect rendszerét.

„A rendszer előnyei ott válnak érezhetővé, ha komoly igény mutatkozik a rugalmasságra és gyakran van szükség átállásokra a termelésben – mondta el Didier Saussereau, a Gebo Cermex termékmenedzsere a Rockwell Automation által szervezett Automation Fair Gép- és felszerelésgyártók Ipari Fórumán.  – A gyors átállási képesség és a gyártható termékek széles skálája tesz valóban értékessé és értékállóvá egy gépet.”

A Tetra Laval csoporthoz tartozó Gebo Cermex 33 860 alkalmazottat foglalkoztat és 190 országban már több mint 37 000 berendezést helyezett üzembe. „A gyártóterület a mi játszóterünk – mondta el Didier Saussereau. – Gyártunk gépeket a feldolgozási lépésekre, az elsődleges és másodlagos csomagolási fázisokra, sőt még az anyagmozgatásra is. Gépeink negyven százaléka már robotegységet is tartalmazó csomagoló berendezésnek minősül.”

A digitalizálás kulcsfontosságú az áruk tömeges testreszabásának felgyorsításához. Az élelmiszer- és italgyártó üzemek gépi intelligenciájának növeléséhez a Gebo Cermex elindította Agility 4.0 programját, amely az ipar 4.0 kompatibilis megoldások felé tereli a gyártókat és segít a jövő intelligens gyárainak megvalósításában.

A testreszabás és a megnövelt reagálási képesség a vásárlói döntéseiket befolyásoló fogyasztói magatartások változását tükrözi vissza. Eredménye a gyártósorok sebességének, hatékonyságának, rugalmasságának és sokoldalúságának fokozódása.

Az Agility 4.0 egy egyértelmű útjelző a cég számára, amely öt pillérre épül:

  1. Virtuális gyár - magában foglalva a logisztika vizuális megtervezését is
  2. Intelligens gyár – ipar 4.0 kompatibilis gépi rendszerek, robotrendszerek és kommunikációs hardverek (A kezdeményezés része a CareSelect is)
  3. Hálózatosított gyár – digitális munkafolyamatokkal
  4. Fenntartható gyár – a fenntartható termelés filozófiájához igazítva
  5. Kiterjesztett gyár – a gyár teljes, a gyárkapun átívelő hatása, lábnyoma

A Gebo Cermex CareSelect modul foglalkozik a gyártócégek egyik legfontosabb problémájával, a tömeges testreszabásra vonatkozó igényekkel. Bármilyen palackformával és –mérettel kompatibilis és összeillesztő modult is tartalmaz. A Rockwell Automation iTRAK technológiájára épült rendszer egy magasabb szintre emeli a termékek védelmét és biztonságát. Az iTRAK konfiguráció egy tápegységet, egy EtherNet/IP protokollon keresztül kommunikáló Allen-Bradley Kinetix 5500 szervo meghajtót, egy CompactLogix 5380 vezérlőt, egy Stratix 5700 ipari Ethernet switchet, egy átjárót és egy PanelView Plus 7 grafikus terminált tartalmaz.

iTRAK (Forrás: Rockwell Automation)

„Miért az iTRAK megoldásra esett a választásunk? – tette fel a kérdést Saussereau. – A kiválasztott konfiguráció lehetővé teszi, hogy a 37 és 88 N közé eső csúcserőket is kezelni tudjuk. A gyorsulás dinamikus ereje, a rendszer robusztus kialakítása és a palackokra ható erők és érintések minimalizálása is fontos szempontok voltak a döntés során.” A palackozó gépben a termékekkel való érintkezést sikerült 0,3 másodpercre csökkenteni, maguk a palackok pedig egymással egyáltalán nem érintkezhetnek. Ennek következtében huszadára csökkent a folyamat során fellépő súrlódás, ami jótékony hatással van a gépelemek és a termékek élettartamára és a folyamatbiztonságra is.

Fontos tulajdonság, hogy a CareSelect kevesebb, mint egy perc alatt képes teljesen automatikusan átállítani a rendszert egy új palackformátumra. A berendezés akár 400 palack/perc áteresztőképességre is képes. A CareSelect elnyerte a Modular Machine díjat az Interpack 2017 kiállításon.

Folytatjuk

Kapcsolódó cikkek:

A projekttervezés növeli a várható nyereséget

Költségmegtakarítás egységes energiaellátási és automatizálási rendszerekkel

A munkaerőhiány erősíti a sokféleséget

Kiberbiztonság az üzemben

Instant analitika

Az ipari automatizálás következő generációja

Hol tartunk a digitális átállásban?

Automatizálási seregszemle Houstonban

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek