Garázsból a világhír felé 3. rész

Három napra megnyitotta kapuit a rekordokat döntögető német szerszámipar egyik legpatinásabb cége

2019. június 24., hétfő, 06:00

Címkék: esztergálás forgácsolás HORN lapka marás marószerszám precíziós szerszámok szerszám szerszámgyártás szerszámlapka

Apple, Amazon, Microsoft, Horn, Google, Hewlett-Packard: melyik a kakukktojás? 100-ból 100-an válaszolnánk azt, hogy a Horn, de minden csak szempont kérdése. A felsorolt világcégek közül ugyanis egyedül a Microsoft nem egy garázsból indult el a világpiac meghódítása felé vezető úton. A precíziós szerszámok terén úttörő Paul Horn GmbH idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját, aminek méltó emléket állított a 2019. június 5-7. között megrendezett hagyományos Technológiai Napok szakmai rendezvény is. Helyszíni beszámolónkat olvashatják a világ minden tájáról 4 700 szakembert Tübingenbe vonzó nyílt napokról.

Precíziós forgácsoló szerszámok Tübingenből az egész világ számára

Napjainkban már a világ 70 országában használnak Horn forgácsoló szerszámokat az autóiparban, a vegyiparban, a légiiparban, az orvostechnikában, valamint a szerszám- és formagyártásban tevékenykedő cégek. A 25 000 standard eszköz mellett a családi tulajdonú Paul Horn GmbH eddig több mint 150 000 speciális szerszámmegoldást is készített ügyfelei számára. A 1969-ben a Tübingen melletti Gomaringen városban alapított keményfém szerszámgyártó vállalkozás napjainkban már az éllovasok közé tartozik a precíziós szerszámok fejlesztésében és gyártásában. A Horn Tübingenben, Angliában, Olaszországban, Csehországban és az USA-ban rendelkezik gyártókapacitással. Az 1 500 főt foglalkoztató cég 2018-ban Németországban 197, világszerte pedig mintegy 300 millió eurós forgalmat ért el.

A Horn ultramodern kös​zörűműhelye

A vállalat négy kompetencia pillérre támaszkodik: a házon belüli kutatás és fejlesztés, a házon belüli bevonatolási technológia, a saját keményfém gyártás, valamint a szerszámgyártási technológiák. A 30 000 négyzetméteres gyártóterület precíziós szerszámokat és tartozékokat gyárt a radiális ás axiális beszúráshoz, a profilmaráshoz, a leszúráshoz, az üregeléshez, a külső eszergálásához, a menetvágáshoz, a csövek és hüvelyek megmunkálásához, a horonymaráshoz, a horonyvéséshez, a menetmaráshoz, a sokszög esztergáláshoz, a finiselő maráshoz, valamint a simításhoz. Az optimalizált gyártási folyamatokat nagymértében áttelepítették az újonnan épített gyárakba. Az éves szinten több millió lapka gyártási folyamata 97%-ban automatizált.

Szakképzett munkaerő házon belül oktatva

Az 1 200 négyzetméteres képzőműhelyben korszerű CNC-gépeken folyik a gépészmérnöki karrierre történő felkészítés, az elméleti és gyakorlatik képzés a Horn Akadémia keretin belül történik. A tanfolyamok magukba foglalják a forgácsoló szerszámok szakértői szintű oktatását, valamint a gép- és rendszergazdák átképzését is.

Precíziós forgácsoló szerszámok Tübingenből

Az elmúlt években a Horn több új, korszerű gyártási létesítményt hozott létre. 2011-ben készült el az új, mintegy 5000 négyzetméteres üzem, amely lehetővé tette a keményfém szerszámok minden formázási folyamatának házon belül történő elvégzését. 2011-ben és 2012-ben a beruházások összértéke 30 millió eurót tett ki. 2016-ban a vállalat egy újabb 20 000 négyzetméteres épületet vásárolt meg, amelyből 12 000 négyzetmétert szentelt a termelésnek. Az adminisztráció a meglévő épület melletti új blokkba költözött. A két épületbe történő befektetés – beleértve a gépeket és a rendszereket is – 70 millió eurót tett ki.

Folytatjuk

Molnár László

Kapcsolódó cikk:

Garázsból a világhír felé 4. rész

Garázsból a világhír felé 2. rész

Garázsból a világhír felé 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

PRODUCTION SUPPORT TECHNICIAN (F/M/X)

Média Partnerek