Garázsból a világhír felé 2. rész

Három napra megnyitotta kapuit a rekordokat döntögető német szerszámipar egyik legpatinásabb cége

2019. június 20., csütörtök, 06:00

Címkék: esztergálás forgácsolás HORN lapka marás marószerszám precíziós szerszámok szerszám szerszámgyártás szerszámlapka

Apple, Amazon, Microsoft, Horn, Google, Hewlett-Packard: melyik a kakukktojás? 100-ból 100-an válaszolnánk azt, hogy a Horn, de minden csak szempont kérdése. A felsorolt világcégek közül ugyanis egyedül a Microsoft nem egy garázsból indult el a világpiac meghódítása felé vezető úton. A precíziós szerszámok terén úttörő Paul Horn GmbH idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját, aminek méltó emléket állított a 2019. június 5-7. között megrendezett hagyományos Technológiai Napok szakmai rendezvény is. Helyszíni beszámolónkat olvashatják a világ minden tájáról 4 700 szakembert Tübingenbe vonzó nyílt napokról.

Rekordszinten a precíziós szerszámok piaca

A globális politikai bizonytalanságok ellenére a 2019-es évet is pozitív várakozásokat fogalmaztak meg a szektor meghatározó szereplői. „2018-ban 11,5 milliárd euróval új rekordszintre emelkedett a német precíziós szerszámgyártás – mondta el a Lothar Horn, a VDMA Precíziós Szerszámok Szövetségének elnöke. – Az idei évre további 1 százalékos növekedést várunk. Mind a forgácsoló szerszámok, mind a befogók iránt élénk kereslet mutatkozott Németországban és a világban. A szerszámgyártás ugyanakkor csak belföldön volt képes növekedni. Mindhárom alszektor küszködött a tavaly a szakképzett munkavállalók körében tapasztalható hiánytól, ami miatt gyakori volt a túlóra. Összességében a precíziós szerszámiparban foglalkoztatottak száma 69 500 fő körül mozgott.”

A 2019-es évre szóló előrejelzés a forgácsoló szerszámok tekintetében elsősorban az amerikai piacot emeli ki a növekedés potenciális motorjaként. A befogószerszámok terén ugyanakkor a gépgyártás, az orvosi ipar, illetve a repülőgépgyártás által támasztott kereslet növekedhet idén szignifikánsan. A szerszámgyártók ezzel szemben kissé gyengébb üzleti eredményekkel számolhatnak, stabil értékesítéssel Németországban és az Egyesült Államokban, de lanyhuló kereslettel Európában és Kínában. „A szektorban tevékenykedő cégek a bürokratikus terhek könnyítését kérik, ami nagyban hozzájárulna a német ipar versenyképességének megtartásához” – tette hozzá Lothar Horn.

Folytatjuk

Molnár László

Kapcsolódó cikk:

Garázsból a világhír felé 4. rész

Garázsból a világhír felé 3. rész

Garázsból a világhír felé 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek