Emberek, gépek és ökölpacsik

A technológia nem arról szól, hogy az emberekkel versenyezzen, hanem hogy segítségünkre legyen

2018. június 08., péntek, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító automatizálás CeMAT gépipar Hannover Messe Hannover Messe 2018 intelligens gyártás ipar 4.0 logisztika logisztika 4.0

Angela Merkel német szövetségi kancellár és Peña Nieto mexikói elnök is ellátogattak a Hannover Messe/CeMAT vásárduóra. A kézfogás helyett mindketten ökölpacsit adtak a robotoknak – jelezve, hogy az emberek között elterjedt természetes interakciók már a digitalizálás, a robotok és a gépi tanulás területein is hódítanak.

„A technológia nem arról szól, hogy az emberekkel versenyezzen, hanem hogy segítségünkre legyen – ez a Hannover Messe legfontosabb üzenete – jelentette ki dr. Jochen Köckler, a Deutsche Messe igazgatótanácsának elnöke a vásárduó zárónapján. – A hangsúly tehát nyilvánvalóan az emberi oldalra esik: mi hozzuk meg a döntéseket és szabjuk meg a határokat. A gépekkel és az IT-vel való interakció azonban hatalmas versenyképességi előnyt jelent a gyártás, a logisztika és az energetika területein.”

Az „Integrált Ipar – Kapcsolat & Együttműködés” szlogennel megrendezett Hannover Messe/CeMAT vásárduón összesen 210 000 látogató ragadta meg a lehetőséget az iparági innovációk megismerésére. Az 5 800 kiállító olyan témaköröket képviselt, mint a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia, az ipari informatikai platformok, az eMobility fogalmához kapcsolódó energiagazdálkodási hálózatok bővítése, illetve a robotok és autonóm rendszerek alkalmazása a termelésben és az intralogisztikában. A standokon intenzív beszélgetések zajlottak a munkavállalók az intelligens gyárban betöltött szerepéről is.

„A vállalkozások már megtették az első lépéseket a digitalizált, hálózatos gyártás felé vezető úton, és most az út második szakasza áll előttünk – mondta Thilo Brodtmann, a Német Mérnöki Szövetség (VDMA) ügyvezető igazgatója. – A platformalapú új üzleti modellek, a digitális ikerpárok használata és a gépi tanulás kezdeti tapasztalatai egyre fontosabb szerepet játszanak a gépiparban. A VDMA úgy véli, hogy a Hannover Messe profilját a jövőben is az automatizálás, a szoftvermegoldások és az intralogisztika határozzák majd meg.”

„A Hannover Messe ismét megerősítette, hogy a digitális átállás és az ipar 4.0 legfontosabb platformjának számít – jelentette ki dr. Klaus Mittelbach, a Német Elektromos és Elektronikus Gyártók Szövetsége (ZVEI) ügyvezető igazgatója. – A kiterjesztett értékteremtő hálózatok, az emberi-gépi együttműködés új formái és a mesterséges intelligencia növekvő integrációja a termelési folyamatokba: ezek továbbra is a digitalizálás és a hálózatosodás legfontosabb jellemzői. Mindez még stabilabb kapcsolatokat feltételez, ezért a ZVEI már kezdettől fogva az ipari igényekkel kompatibilis 5G hálózat mellett kardoskodik. A kiállítás két másik kulcsfontosságú üzenetet közvetített. Először is: csak együtt tudunk előrelépni a technológiai haladás és a társadalmi jólét irányába, a protekcionizmus és az elszigetelődés mindezek ellen dolgozik. Másodsorban: az, hogy a fiatalok közvetlen kapcsolatba kerülnek a technológiával – ahogy ezen a rendezvényen is –, egyben kiváló alkalom az érdeklődésük felkeltésére is. Nem lehet eleget tenni annak érdekében, hogy megragadjuk a képzelőerejüket, mert ők képviselik a jövő munkaerejét, amire szinte azonnal lenne égető szükségünk.”

A kiállítás összesen 210 000 látogatója közül több mint 70 000 érkezett külföldről. A külföldi látogatók rangsorában Kína lett az éllovas 6 500 szakmai látogatóval, majd Hollandia (5 300), Lengyelország (2 700) és az Egyesült Államok (1 700) következett. Mexikóból, a 2018-as kiemelt partnerországból 1 400-an látogattak el Hannoverbe.

Az idén a szakvásár kiemelt központi témakörei közé tartozott az IT és a gépipar, az ipari informatikai platformok és más új üzleti modellek közötti folyamatos konvergencia, valamint a mesterséges intelligencia a gyári környezetre gyakorolt ​​közvetlen hatása. Az automatizálással foglalkozó kiállítási csarnokok a hajtás- és fluidtechnikát emelték ki a digitalizált és integrált gyártás egyik kulcsfontosságú tényezőjeként.

A termelés és a logisztika szoros integrációja kapott kulcsszerepet a CeMAT csarnokokban – ami nem meglepő, hiszen a digitális gyár egyszerűen nem tud létezni intelligens logisztikai rendszerek nélkül. Az itt felvonultatott termékek között targoncák éppúgy megjelentek, mint vezető nélküli vontatók, komissiózó robotok és teljes rendszerek.

A kiállítási látványosságok közé tartoztak az emberi munkavégzést támogató exoskeletonok, a kiterjesztett valóságot nyújtó szemüvegek és mindenekelőtt a robotok. Az intelligens gyártás önvezető anyagmozgató rendszerekre, drónokra és intelligens személyi asszisztensekre (IPA) támaszkodik. A kiállításon járva az első pillantásra megállapítható volt, hogy az ember/gép együttműködést célzó trend töretlenül halad előre az iparban.

Az energetikával kapcsolatos kiállítási csarnokokban eközben az energiahatékonyság kérdésköre a klímavédelemmel közvetlen összefüggésben jelent meg. A hangsúly a decentralizált, intelligens energiarendszereken és a jövő környezetbarát mobilitásához szükséges infrastrukturális megoldásokon volt.

Lenyűgöző innovációkat mutattak be az alvállalkozók és fejlesztési partnerek is, akik a hálózatos gyártásra helyezték a hangsúlyt a hatékonyság javításához. A többanyagos és könnyűszerkezetes koncepciók megnyitják az utat a szerkezeti elemek átgondolásához, ami nemcsak a költségcsökkentésben, de a nagyobb hatékonyságban is kifizetődik.

Több mint 160 mexikói vállalat használta ki a lehetőséget termékeik és innovációik bemutatására. A mexikói részvétel tökéletesen illeszkedik a Mexikó és az Európai Unió között a közelmúltban megkötött nemzetközi szabadkereskedelmi megállapodás kontextusába, aminek köszönhetően a jövőben a két fél között az áruk 99%-ával vámmentesen lehet kereskedni.

A következő Hannover Messe 2019. április 1–5. között kerül megrendezésre, a hivatalos partnerország Svédország lesz. A következő CeMAT az aktuális Hannover Messével párhuzamosan, 2020. április 20–24. között kerül megrendezésre.

www.hannovermesse.de


Az autóipar vezető szerepet tölt be az intelligens gyárak létrehozásában

Egyetlen más iparág sem fektet többet az intelligens gyárak koncepciójába, mint az autógyártás. Az erőfeszítések milliárdokban kifejezhető termelékenységnövekedésben köszönnek majd vissza 2023-ig a Capgemini tanácsadó cég nemrégiben készült tanulmánya szerint.

A Capgemini évi 160 milliárd dolláros termelékenységnövekedést jelez előre a gépjárműiparban, amennyiben a digitális technológiákat az egész gyártási folyamatban érvényesítik. A francia (63%), német (59 %) és brit (56%) autógyártók már adaptálták az említett technológiákat a termelésükben. A 2022-es év végére minden negyedik autógyár intelligens gyárnak számít majd.

Kapcsolódó cikk:

A Hannover Messe a magyar kiállítók szemével

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek