Emberek és robotok hatékony csapatmunkája

Robbanásszerűen növekszik a szolgáltató robotok száma

2016. június 22., szerda, 06:00

Címkék: AUTOMATICA 2016 ipar 4.0 kollaboratív robot LWA 4P Powerball Lightweight Arm megfogó robotika Schunk SVH Gripping Hand

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett SCHUNK Expert Days on Service Robotics kiváló alkalmat teremtett arra is, hogy Ralf Steinmann, a SCHUNK Megfogó Rendszerek részlegének igazgatója ismertesse a szolgáltató robotok piacának aktuális fejlesztési trendjeit. A szakértő a legnagyobb növekedési potenciált az ipar 4.0 koncepcióhoz kapcsolható hálózatos, autonóm CoBot rendszerekben látja.

Mennyit változtak a szolgáltató robotok az elmúlt kilenc évben?

Rendkívül gyors piaci fejlődésnek lehettünk tanúi az eltelt időszakban. Az első rendezvényünkön az iparági szereplők még meglehetősen mérsékelt érdeklődést mutattak az innovatív robotalkalmazások irányába. A szolgáltató robotok még szinte csak a felsőoktatási környezetben léteztek, de gyakran ott is gúny tárgyai voltak. Ma viszont technológiai cégek, mint a Google, kereskedő cégek, mint az Amazon, de még államok és államszövetségek is, mint például az Európai Unió, költenek milliárdokat a szolgáltató robotok fejlesztésébe és elterjesztésébe. Az IFR (Nemzetközi Robotikai Szövetség) várakozása szerint 2015 és 2018 között az ipari szektorban több mint 150 ezer, a magánszférában pedig körülbelül 35 millió új szolgáltató robot talál majd gazdára. A szolgáltató robotok a hadiipartól a mezőgazdaságon, autógyártáson és orvosi iparon keresztül egészen a fogyasztási cikkek piacáig számos ágazat számára jelentenek reális megoldást. Ez utóbbi szektorban például teljesen új szegmenst nyitottak az automata robotporszívók és -fűnyírók.

Milyen trendek alakítják majd a szolgáltató robotok fejlesztését az elkövetkező tíz évben?

Először is különbséget kell tenni az ipari és a magáncélú felhasználásra fejlesztett robottechnológia között. Az egyszerű háztartási robotok várhatóan robbanásszerűen terjednek majd. Ezek alig tartalmaznak műszaki know-how-t, a saját maghatározott alkalmazási területükön kivételes megbízhatósággal működnek, és a tömeggyártás miatt sok háztartás számára már most is megfizethetővé váltak. Ezen robotok jövőbeni hatékonyságára nagy befolyással lesz a gyártásuk nagymértékű automatizálása. A szolgáltató robotok ipari felhasználása azonban már sokkal összetettebb kérdés mind a konkrét feladat, mind az alkalmazási környezet tekintetében.

ELP összeszerelő állomás

Azt gondolom, hogy az autonóm működésű CoBOT-ok, a közvetlenül az emberi környezetben használható robotok közép- és hosszú távon a teljes termelési folyamatban szerepet kapnak majd, és az intelligens gyárak létrehozásának kulcsfontosságú építőelemei lesznek. Különösen az összeszerelő alkalmazásokban lesz drasztikus a robottal támogatott rendszerek számának a növekedése. Ebben a szegmensben a fejlesztések fő csapásiránya a szenzortechnológiára, a komponensszintig ható átfogó hálózatosodásra és a biztonsági funkciókra irányul majd. Mindez pedig interdiszciplináris, sőt vállalatok közötti K+F együttműködéseket feltételez. A megfogórendszerek tekintetében például a SCHUNK is világszerte ismert és elismert fejlesztőpartnernek számít.

A jövőben egyre szorosabbá válik az emberek és a robotok együttműködése. Ebben a folyamatban fontos szerepet kapnak az intelligens SCHUNK megfogó modulok is

Milyen helyzetben van a cég a szolgáltató robotok piacán?

A SCHUNK az ipari és a szolgáltató robotok egyik legnagyobb alkatrész-beszállítója, és fő erősségünk az intelligens, hálózatba kapcsolható és rugalmas megfogórendszer-elemek fejlesztése és gyártása. A cég több mint 300 standard elektromos modulja a megfogórendszerek mechatronikai komponenseinek létező legnagyobb választékát nyújtja. Különösen a 24 V-os technológiára épülő mobil megfogók és könnyűszerkezetes karok gyakorolják a legnagyobb hatást a szolgáltató robotok piacára. Az intelligens Schunk modulokkal lehetővé válik az állapotfigyelés, a nyomon követés, valamint a közvetlenül a komponensszintig ható kommunikáció. A rendszer működtetése pedig ennél egyszerűbb már nem is lehetne, a SCHUNK Powerball Lightweight Arm és a multifunkcionális SCHUNK SVH Gripping Hand vezérlése például okostelefonról vagy tabletről is megoldható. A ROS driverek a jövőben a robotrendszerek magasabb szintű integrációját is lehetővé teszik majd.

Miket tart a legnagyobb kihívásoknak?

Az ember-robot együttműködés intelligens szenzortechnológiát, biztonságos és megbízható vezérlést és szoftvereket, valamint üzembiztos kommunikációt feltételez. A SCHUNK a világ első biztonsági megfogórendszerével már megteremtette a területre vonatkozó standardokat, de éllovas pozíciónk megtartása érdekében idén is komoly erőforrásokat fordítunk a fejlesztésekbe.

 

Milyen újításokat láthattunk még a SCHUNK-tól?

A Hannoveri Vásár egyik látványosságának számított az intuitív programozású, LWA 4P Powerball Lightweight Arm, amelyet az ember-robot együttműködésre alkalmas erővezérelt beágyazott rendszerben mutattunk be az érdeklődőknek. Az antropomorf megfogókar teljes mértékben integrált elektronikával, opcionálisan választható elektronikus erővezérléssel, webinterfésszel és akkumulátorról is működtethető 24 V-os nyomatékmotorral rendelkezik. Mobil használatra tervezték, és egy okostelefon segítségével virtuálisan is programozható. SCHUNK SVH megfogókarral kombinálva multifunkcionális megfogóvá lép elő, vagyis megfogócsere nélkül válik lehetségessé két teljesen különböző alkatrész hatékony kezelése.


Új mérföldkövek a mechatronikus megfogórendszerek és az ember-robot együttműködés terén az Automatica kiállításon

„A SCHUNK számára az Automatica kiállítás az ipari automatizálás és a mechatronika vezető platformjának számít – jelentette ki Henrik A. Schunk, a Schunk GmbH & Co. KG ügyvezető társasági tagja. – Az idei rendezvényt két nagyobb témakör uralja majd: a termelési folyamatok az ipar 4.0 koncepció által leírt növekvő digitalizálódása, ami az összeszerelő és handlingrendszereket mindinkább a mechatronika felségterületévé változtatja, illetve az ember-robot együttműködésben kirajzolódó tendenciák.” A mindmáig családi vállalkozásnak számító SCHUNK mindkét területhez forradalmi újításokkal járul hozzá. Ezek közé tartozik az ELP, a világ első 24 V-os kompakt lineáris tengelye beépített vezérléssel és automatikus tanuló funkcióval, a SCHUNK PGN-plus-Electric univerzális megfogó, valamint az ember-robot együttműködésben alkalmazott számos újítás, amelyek a kiállításon élőben is megtekinthetők lesznek.

www.schunk.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek