Bystronic Kompetencia Napok 6. rész

Keményen odavágnak a legújabb svájci fejlesztések

2015. október 03., szombat, 17:03

Címkék: Autorel ByOptimizer BySoft 7 Bystronic fémlemez-megmunkálás kompetencia napok PartID Smart Factory

A Bystronic immár hagyományosnak mondható, Kompetencia Napokra hallgató házi kiállítása 2007-ben indult útjára. A rendezvénysorozat célja nem pusztán a svájci gyártó technológiai újításainak, hanem annak az ipari trendnek a szemléltetése is, amely során a hangsúly a gépekről a teljes értékteremtő folyamat felé tolódik el. A TechMonitor idén is meghívást kapott a niederönzi Kompetencia Napokra. Helyszíni beszámolónkat sorozatban közöljük.

Hálózatos gyártás

Online eszközökkel optimalizált vágási tervek, folyamatokat áthidaló munkadarabkódok és távoli ellenőrzés – a hálózatba kapcsolt gyártással digitálisan irányított gyártási folyamatok minden eddiginél hatékonyabb termelést tesznek lehetővé.

A Smart Factory koncepciója egy olyan gyártóüzemet vázol fel, amely kellően rugalmas ahhoz, hogy a folyamatosan változó termékváltozatokhoz is a tömeggyártás költséghatékonyságával reagáljon. Mindezen követelményeknek a hálózatba kapcsolt gyártással tudunk megfelelni, amelynek eredménye egy olyan gyártási eljárás, ahol a gépek és munkadarabok valós idejű kommunikációra képesek. A gyártás hálózatosodásával a felhasználó étvágya is növekszik, és az áradatként ránk zúduló adatfolyamot megtanuljuk hatékonyan felhasználni a folyamatok zökkenőmentessé és még hatékonyabbá tétele érdekében.

A Bystonic számos innovatív megoldást mutatott be a Kompetencia Napok alkalmával, amelyek segítségével közelebb kerülhettünk a Smart Factory víziójához.

Optimalizált vágási terv

A ByOptimizer egy optimalizált vágási terveket automatikusan létrehozó online szolgáltatás, amely feleslegessé teszi az időigényes programozást és a vágás kézi beállítását. A ByOptimizer forradalmi csoportosító algoritmusa minimalizálja a munkadarabok közötti réseket és a keletkező hulladékot. A szorosabban elhelyezkedő alkatrészek vágása során a vágási utak is csökkennek.

A technológia létrehozásához komoly szakértelem és tapasztalat szükségeltetett. Mennyi tényezőt kell figyelembe venni a vágási terv ideális megrajzolásához? Optimális a munkadarabok a lemezen történő elhelyezése? A vágási utak és a vágási sebesség megfelelően vannak beállítva a kockázatok kiküszöböléséhez? Csökkenthető a nem kívánt hőhatás mennyisége? Kontúronként mennyi lyuk kialakítására van szükség? A kivágott munkadarab lemezen tartása érdekében van szükség mikrokötésekre?

A szolgáltatás alapjául szolgáló koncentrált know-how a vágási folyamat megbízhatóságát is növeli. A ByOptimizer az összes döntő szempontot, a vágott alkatrészek geometriáját, a nyersanyag jellemzőit, a lézerforrást számításba véve egy több mint 300 paramétert tartalmazó adatbázisból állítja elő az ideális vágási utat.

A ByOptimizer forradalmi csoportosító algoritmusa minimalizálja a munkadarabok közötti réseket és a keletkező hulladékot

A hagyományos vágási tervekkel összehasonlítva az anyagmegtakarítás akár a 10 százalékot is eléri. A szükséges lemezek számának csökkentése a beállításokra fordítandó időt is redukálja.

A ByOptimizer már a BySoft 7 Plant Manager moduljával kombinálva is használható, így a termelési folyamatok átláthatósága tovább növeli a megmunkálás hatékonyságát. A ByOptimizer és a Plant Manager kombinációja rendkívül kedvező egységárakat eredményez, legyen szó akár sorozatgyártásról, akár rugalmas termelésről.

A vágott és hajlított alkatrészek azonosítása

A PartID a lézerrel kivágott alkatrészeket egyedi azonosító kóddal látja el, így a felhasználók könnyen nyomon követhetik azokat a későbbi munkafolyamatok, pl. a hajlítás során is. Az ID kódot a BySoft 7 szoftver generálja, és lézerrel gravírozzák a munkadarabba. Az élhajlító szkennere azonosítja a munkadarabot, és azonnal betölti a hozzá tartozó hajlítási programot. A kóddal jelölt munkadarabok egyértelműen azonosíthatók, és a megmunkálásuk hiba nélkül végezhető el.

Mobil távfelügyelet

A lemezmegmunkáló cégek körében is növekszik a gyártási folyamatok helytől független ellenőrizhetőségének igénye, így a beépített felügyeleti funkciók jelentősége is előtérbe került. Az Observer egy kamera-alapú távfelügyeleti rendszer az összes lézeres és vízsugaras vágóberendezés számára, de mostanra az élhajlítókkal is kompatibilissé vált. Segítségével a felhasználók minden online mobil eszközről, például notebookról, tabletről, vagy okostelefonról nyomon követhetik az összes termelési folyamatot. A nem tervezett leállások és a tervezett munkától történő eltérések számának csökkentésével az ajánlatkérések is megbízhatóan kalkulálhatók.

A gépadatok összegyűjtése

A lézeres és vízsugaras vágóberendezések interfészére egy OPC interfész is telepíthető, amely a termelési folyamathoz kapcsolódó adatokat gyűjti. A nyomon követés céljából ezek az adatok a saját mobil eszközökre is továbbíthatók. Az OPC interfész tovább növeli a hatékonyság és az automatizáltság szintjét.

A Condition Messenger oldala a gépek állapotát tükrözi vissza: megtekinthetők a táblatervek, a kiosztott feladatok és láthatjuk, hogy hol jár éppen a gép a megmunkálásban. A gépről analízisek kérhetők le, megnézhetjük, hogy mennyit volt például bekapcsolt állapotban, és ebből különböző arányszámokat állíthatunk fel: azt szokás mondani, hogy ha a bekapcsolt és a vágási üzemóra 60% felett van, az már jó aránynak, 70-80% között pedig már nagyon jó aránynak számít. Mérés nélkül azonban nem tudhatjuk, hogy mennyire hatékonyan használjuk ki a gépeket. Az arányszámok hetekre, hónapokra lebontva is visszanézhetők. A Teamviewer távoli hozzáférést biztosít a gépekhez, a szerviz tehát akár távolról is tudja ellenőrizni a leállás okát.

A PartID a lézerrel kivágott alkatrészeket egyedi azonosító kóddal látja el, így a felhasználók könnyen nyomon követhetik azokat a későbbi munkafolyamatok, pl. a hajlítás során is

A lemezmegmunkálás tervezése és ellenőrzése

A BySoft 7 Plant Manager modulja maximális átláthatóságot biztosít a lemezmegmunkálás során. A modul releváns gép- és termelési adatokat szolgáltat, így nagy segítséget nyújt akár az ismétlődő munkadarabokkal végzett kiterjedt sorozatgyártás, akár az ingadozó tételnagyságokkal és változó munkadarabokkal folytatott rugalmas gyártás során.

A „svájci bicska” olyan fogalom, amelyet előszeretettel társítanak minden olyan termékhez, ami az eredeti hatáskörét túllépve több funkciót is képes ellátni. Niederönzben járva is adta magát a hasonlat a Bystronic termékeivel, de még inkább az azokat létrehozó cég filozófiájával megismerkedve. Minden lemezmegmunkáló cég számára csak ajánlani tudjuk, hogy személyesen is látogasson el abba az országba, ahol közismerten igen magas a jól fizetett minőségellenőrök népességre vetített aránya és szerezzen személyen benyomásokat a legendássá vált svájci precizitásról.

Vége

www.bystronic.com

www.autorel.hu

Kapcsolódó cikkek:

Bystronic Kompetencia Napok 1. rész

Bystronic Kompetencia Napok 2. rész

Bystronic Kompetencia Napok 3. rész

Bystronic Kompetencia Napok 4. rész

Bystronic Kompetencia Napok 5. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek