Automatizálási trendek az USA-ban 2. rész

Helyszíni beszámoló a philadelphiai Automation Fair kiállításról

2018. december 06., csütörtök, 12:13

Címkék: Automation Fair automatizálás biztonság biztonságtechnika FactoryTalk FactoryTalk folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés hajtás hajtástechnika Internet of Things ipar 4.0 kiállítás PTC Rockwell Automation

Az automatizálási és az információs rendszerek közötti zavartalan kapcsolat és integráció kézzelfoghatóvá vált a philadelphiai Automation Fair ideje alatt, amikor a Rockwell Automation bemutatta a The Connected Enterprise legújabb technológiáit.

Az intelligens rendszerek öntanuló képességűek

A motorvezérlésektől kezdve a biztonsági rendszereke át a szenzorokig a terepi eszközök egyre inkább képesek hasznos információkat szolgáltatni a beépített folyamat- és öndiagnosztika révén. Az IO-Linken keresztül csatlakoztatható legújabb intelligens szenzorok megfelelő öndiagnosztikára képesek – az optikai érzékelők például kijelzik, ha az objektíven túl sok por rakódott le

Az GuardLinkTM kommunikációs protokollt tartalmazó intelligens biztonsági rendszerek egyetlen kábellel valósítják meg a tápellátást és kommunikációt. Az intelligens diagnosztika ebben az alkalmazásban olyan információkat tartalmazhat, mint a vészleállítás, illetve hogy melyik érzékelőt mikor kell kioldani. Az információ olyan kontextusba is integrálható, hogy a rendszerekkel kapcsolatos problémákat termékekkel, gyártósorokkal és gépkezelőkkel is párosítsa.

Az intelligens motorvezérlők közé tartoznak a mágneskapcsolók és a lágyindítók, amelyek képesek az állapotukról és terhelésükről információt szolgáltatni, így a felhasználók megtervezhetik a karbantartási tevékenységeket és megelőzhetik a meghibásodásokat. Egy intelligens túlterhelés ellen védő relé a túlmelegedési probléma észlelésekor képes megjósolni, hogy mikor fog kioldani és Etherneten keresztül kommunikálni is képes a PLC-vel és az üzemeltetővel. A szakemberek így képesek megakadályozni a hirtelen, nem tervezett leállásokat.

Egy intelligens túlterhelés ellen védő relé a túlmelegedési probléma észlelésekor képes megjósolni, hogy mikor fog kioldani és Etherneten keresztül kommunikálni is képes a PLC-vel és az üzemeltetővel. A szakemberek így képesek megakadályozni a hirtelen, nem tervezett leállásokat.

Az intelligens mágneskapcsolók és lágyindítók rögzítik a legutóbbi kioldások okait és időpontját, amely adatokat a munkatársak a beépített webszerverhez való csatlakozással, vagy a panelben található opcionális diagnosztikai állomás használatával érhetnek el. Csere esetén az új eszköz a PLC-n keresztül konfigurálható. A firmware lehetővé teszi a kompatibilitást, így az aktuális verziók közvetlenül helyettesíthetik a régi, vagy elavult eszközöket.

A változó frekvenciaváltók (VFD-k) még ennél is többre képesek. A PowerFlex sorozatot 10 – 6 000 LE ((7,5 – 4 500 kW) teljesítmény tartományban bővítő új PowerFlex 755T termékcsalád például nagy hatékonyságú alkalmazások széles köre számára jelent harmonikusabb csillapítás és regenerálás funkciókat, valamint azonos buszrendszer-konfigurációkat.

A nagy teljesítményű adaptív vezérlési képességek lehetővé teszik a meghajtók számára, hogy ellenőrizzék a gépek alapvető jellemzőit és mivel azok idővel változhatnak, automatikusan kompenzálják is az eltéréseket. Az adaptív hangolási funkció akár négy követő lyukszűrőt is használhat a rezonancia és a vibráció megakadályozására, amelyek kihatással lehetnek a minőségre, az energiafelhasználásra és a gép idő előtti kopására.

A prediktív karbantartási funkciók valós idejű információt nyújtanak a hajtásrendszer állapotáról. A működési jellemzők – például a hőmérséklet, a feszültség és az áramerősség – felügyelete révén a meghajtó képes kiszámolni a kritikus alkatrészek hátralévő élettartamát és minderről értesíteni a felhasználókat, ismét csak lehetővé téve számukra a nem tervezett leállások megakadályozását.

Az intelligens gépek kora

A keverő-, töltő- és csomagológépek terén a Rockwell az IT és az OT teljes integrációját mutatta be az új FactoryTalk Innovation Suite segítségével, amelyet már a PTC ThingWorx szoftverkörnyezete és a kiterjesztett valóság technológiája is támogat. A palackozó és csomagoló gépekben a Rockwell az iTRAK és a MagneMotion szállítószalagok, a FANUC robotok és az Odos Imaging minőségellenőrzési technológia lehetőségeit mutatta be, FactoryTalk Innovation Suite szoftver által vezérelt alkalmazásokban. A beágyazott FactoryTalk Analytics DataView képernyőn láthatóvá vált, ha a szállítószalag bármely komponense elkopott és a várható élettartam is megjelenítésre került napra pontosan. Az Innovation Suite segítségével egy nyomógomb megnyomásával kiadhattunk munkatervet a cég meglévő számítógépes karbantartás kezelő rendszerére (CMMS).

A keverőgép ThingMark kódjai (a QR-kód egy fajtája) tablettel, okostelefonnal, vagy virtuális valóság headszettel is olvashatók voltak. A kódok 3D-ben reprezentálták a gépet a monitoring, a prediktív karbantartás és a diagnosztika szempontjából, ami főleg a képzésben résztvevők és a karbantartók számára fontos. Az alkalmazásokat a gép- és az alkatrészgyártók, valamint a végfelhasználók hozták létre – ezen a téren is igaz, hogy csak az első lépés nehéz. A biztonságos sebesség-felügyelet lehetővé teszi a munkatárs számára, hogy „rutinszerű, ismétlődő és integrált” feladatok esetében hozzáférjen egy géphez, miközben az csökkentett sebesség mellett működik. Ez az opció komoly növekedést eredményezhet a termelékenységben, amennyiben megfelelő módon használják a kitáblázási/kizárási funkció helyett.

A rendezvényen kiállított Catbridge M900 csévélőgép GuardLogix 5380 vezérlője integrált biztonsági és SIL2/PLd-kompatibilitást tartalmazott. A fejlett biztonsági funkcióval felvértezett Kinetix 5700 szervo meghajtó lehetővé tette a gép aktív működését még az ellenőrzés biztonságos végrehajtása mellett is, amihez a SafeZone 3 biztonsági lézerszkennerek és egy 450L-E GuardShield fényfüggöny is hozzájárult. A Stratix 5950 biztonsági rendszer pedig a potenciálisan rosszindulatú firmware-frissítéseket és programletöltéseket segített megelőzni.

A csévélőgép PTC Vuforia platformon kifejlesztett, kiterjesztett valóságos alkalmazással integrált FactoryTalk Analytics szoftvereszközt használt. A karbantartók és a gépkezelők munkáját Microsoft HoloLens virtuális valóság szemüveg könnyítette meg. A HoloLens VR alkalmazásai lépésről lépésre vezették végig a munkatársakat a kések beállításán, így a kevés tapasztalattal rendelkező kollégák is problémamentesen végezhették el a nem rutinszerű eljárást.

A FactoryTalk Analytics DataView és a PTC ThingWorx szoftverkörnyezettel megerősített FactoryTalk Innovation Suite segítségével az intelligens gépek könnyen hálózatosíthatók a szenzoroktól a CMMS rendszerekig – a mérnökök, karbantartók, gépkezelők és menedzserek munkájának támogatásához.

Folytatjuk

Molnár László

Kapcsolódó cikk:

Automatizálási trendek az USA-ban 6. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 5. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 4. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 3. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek