Alpesi nyitány a szerszámgépiparban

Porágy- és fúvókatechnológia innovatív és intelligens megközelítésben

2019. január 28., hétfő, 06:00

Címkék: 3d fémnyomtatás 3D nyomtatás additív gyártás automatizálás DMG MORI fémnyomtatás Pfronten szerszámgép szerszámgépipar

70 high-tech géppel – köztük két világpremierrel – összesen 7 500 m2 kiállítótéren várta sok ezer látogatóját a japán-német gépgyártó óriás január 22-26. között a hagyományos pfronteni házi kiállításon. Az ötnapos rendezvényen mutatkozott be először a nagyközönség előtt a kompakt DMP 70 megmunkálóközpont, a LASERTEC 125 Shape lézergép, valamint az innovatív gyártási folyamatok, például az additív gyártás újdonságai.

A VDW (Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) előrejelzése szerint a világ szerszámgépkereslete idén is rekorddöntésre készül: 3,6 százalékos növekedéssel 77,7 Mrd. eurót tesz majd ki. A hetes szám tehát mindenkinek szerencsét hozhat és az európai gyártócégek számára csak hab a tortán, hogy a várakozások szerint 2019-ben ismét nem Ázsia, hanem Európa szerszámgéppiaca növekszik a leggyorsabban (kár volt temetni az öreg kontinenst?).

Ázsia – főleg Kína lassulásából származó – relatíve alacsony, 3,4%-os növekedését még Amerika is meghaladja majd, a szárnyalás azonban mégis Európát jellemzi majd +4,8 százalékkal. Európa meghatározó országai közül kiemelkedik Olaszország (+6,7%), Svájc (+6,3%) és Németország (+5,2%), a sereghajtó pedig Nagy-Britannia, ahol a Brexit körüli bizonytalanságok miatt 2019-ben várhatóan 8,3 százalékkal csökken a szerszámgépek iránti kereslet.

 

Potenciál az additív gyártásban

Az additív gyártási technológiák térhódítása a tervezők figyelmét is felhívta az eljárás az alkatrészek és szerszámok gyártására vonatkozó potenciáljára. Az additív módszerekkel előállított munkadarabok minősége a megmunkálási sebességgel párhuzamosan növekszik. Az additív gyártás piaca várhatóan kétszámjegyű növekedés mellett bővül majd az elkövetkező években a hagyományos gyártási eljárások kiegészítéseként. Amikor egy üzem a 3D nyomtatást is felveszi szolgáltatásai közé, elengedhetetlen, hogy az eljárást beépítse a meglévő termelési rendszerbe és a folyamatláncokba – különösen, ha a prototípus- és kisszériás gyártásról a sorozatgyártás irányába készülünk elmozdulni.

Négy folyamatlánc és megmunkálás egyetlen forrásból

A DMG MORI a 3D hibrid sorozat gépekkel már több mint öt évvel ezelőtt bemutatta a lézeres felrakóhegesztés a forgácsolás kombinációját. A LASERTEC 65 3D hibrid gép számít a sorozat legszélesebb körben használt modellje a komplex prototípusok és kis sorozatú alkatrészek 3D nyomtatására, valamint a termékek javítására és bevonatolására. A LASERTEC 65 3D modell kizárólag lézeres felrakóhegesztésre használható a meglévő megmunkálóközpontok kiegészítőjeként. A LASERTEC SLM sorozat már a porágyas szelektív lézersugaras olvasztási folyamattal bővítette a portfóliót. A hagyományos CNC gépekkel kombinált additív gyártási eljárásokkal a DMG MORI négy egyedi testreszabott folyamatláncot valósított meg.

Átfogó kínálat az additív gyártáshoz

LASERTEC 12 SLM: négyszer pontosabb, mint az iparági átlag

A második generációs LASERTEC 30 SLM gép 300 × 300 × 300 mm-es munkakamrával rendelkezik és Stealth kialakításával optimális felhasználói kényelmet biztosít, míg a LASERTEC 12 SLM magas átlagpontossággal emelkedik ki a mezőnyből. Mindössze 35 µm-es fókusztávolságával négyszer pontosabb, mint a jelenlegi iparági standard, ami lényegesen finomabb felbontások, komplexebb struktúrák és vékonyabb falvastagságok elérését teszi lehetővé. Ebben a pontossági kategóriában kiemelkedő a 125 × 125 × 200 mm térfogatú munkakamra. A felhasználóbarát Stealth dizájnnal és a rePLUG pormodullal az anyagcsere kevesebb, mint két órán belül valósítható meg, amivel autonóm folyamatok valósíthatók meg.

A porágyas technológiával két folyamatlánc valósítható meg. Egyrészt a 3D nyomtatással előállított munkadarabok a kívánt felületminőségre finiselhetők, például a 3. generációs 5-tengelyes DMU 50 géppel. Másrészt a LASERTEC SLM gépek is képesek finiselni a mart alkatrészeket támaszanyag nélkül.

A LASERTEC SLM géppel végzett folyamatláncot a CAM programozáshoz és a CELOS vezérlőhöz integrált szoftveres megoldás egészíti ki. Az összehangolt és egységes felhasználói felület lehetővé teszi, hogy az alkatrészeket kívülről programozzák minimális időigénnyel, a programot a gépre továbbítva. A hatékony információáramlásnak és az intuitív működésnek köszönhetően a CELOS optimális folyamatokat biztosít a 3D nyomtatott alkatrészek elő- és utófeldolgozásában. A LASERTEC SLM nyitott rendszere ezenkívül lehetővé teszi az összes gépbeállítás és folyamatparaméter egyedi beállítását, egészen a fémporgyártók korlátlan kiválasztásáig.

A rugalmas rePLUG pormodullal az anyagcsere kevesebb, mint két órán belül valósítható meg

OPTOMET: az összes folyamatparaméter intelligens vezérlése

Az indiai INTECH szoftverfejlesztő cég 30 százalékos részesedésének felvásárlásával a DMG MORI hozzáférést nyert a 3D nyomtatáshoz szükséges kulcsfontosságú szoftverekhez és technológiai tudáshoz, beleértve a mesterséges intelligenciát is. Az együttműködés első kézzelfogható jele az új OPTOMET szoftver, amit az INTECH a LASERTEC SLM sorozathoz kínál. A szoftver önszabályozó és öntanuló algoritmusokkal rendelkezik, amelyek perceken belül előre kiszámítják a szelektív lézersugaras olvasztási folyamat szükséges paramétereit. Ennek eredményeképpen például szabadon kiszámíthatók a rétegvastagságok, ami gyorsabb és ennélfogva hatékonyabb építést tesz lehetővé. Az OPTOMET anyagadatbázist is tartalmaz, í felhasználók így előre tesztelhetik a különböző gyártóktól származó fémporokat. A nyílt rendszer lehetővé teszi az adatbázis az ügyfél saját kísérleteivel történő független bővítését. Az OPTOMET képes olyan paramétereket is beállítani, hogy az anyagtulajdonságok, mint például a keménység, a porozitás és a rugalmasság változtathatóak vagy optimalizálhatók.

Az OPTOMET automatikusan kiszámítja az optimális folyamatparamétereket, megkönnyíti a programozást, és jelentősen javítja a felületminőséget és a reprodukálható anyagtulajdonságokat

AM Consulting a technológia gyors bevezetéséhez

Az additív gyártás tökéletesen kiegészíti a hagyományos megmunkálást és új szabadsági szintre emeli a tervezést. Az eljárásban rejlő potenciált már számos gyártócég felismerte, de gyakran nem rendelkeznek a szükséges ismeretekkel. A DMG MORI Akadémia célja a szükséges know-how elsajátításának és a LASERTEC 3D és LASERTEC SLM sorozathoz kapcsolódó folyamatláncok létrehozásának elősegítése. A tanácsadás magában foglalja az additív gyártás teljes folyamatláncát felölelő szolgáltatásokat, beleértve az AM Quick Check gyorsellenőrzést is.

DMG MORI minősített termékek

A hagyományos megmunkálásban évek óta tesztelt DMQP programot immár az additív gyártásra is kiterjesztették. Az ötödik DMQP kategóriának számító „Anyagok” hitelesített gépi perifériákat és technológiai tartozékokat tartalmaz, ami új lehetőségeket nyit meg a fémpor beszállítók kiválasztásában és biztosítja a kívánt anyagtulajdonságokkal rendelkező porminőséget.

Molnár László

Folytatjuk

Kapcsolódó cikk:

Minőségi textúra nagysebességű megmunkálással

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek