Egyre inkább a csomagoláson múlik a vevői elégedettség

A vásárlók rácáfolnak az örök igazságra, mégis csak a külső a lényeg

2016. július 15., péntek, 18:57

Címkék: csomagolás csomagolástechnika csomagolóanyag csomagolóipar elemzés Rondo Hullámkartongyártó Kft.

A termékek ára és a minősége mellett a csomagolás milyensége is egyre fontosabbá válik egy-egy termék fogyasztói megítélésében. Így nemzetközi felmérések szerint a fogyasztók több mint egyharmadánál fordult már elő, hogy egy új csomagolás miatt váltottak márkát. Maguknak a csomagolóeszközöknek a megítélésében a legfontosabb szempont továbbra is a funkcionalitás, ám egyre fontosabbá válik a csomagolás külső megjelenése is. A fogyasztói elvárások változását a nagy csomagolónak számító ágazatok szereplői, valamint a csomagolóanyag-gyártók sem hagyhatják figyelmen kívül. Így a csomagolóiparban azok szereznek versenyelőnyt, akik nemcsak az árban és a minőségben, hanem a vevői igények rugalmas kiszolgálásában is a legjobbak tudnak lenni.

A csomagolóanyagok praktikussága és megjelenése mára a vevői elégedettséget befolyásoló egyik legfontosabb szemponttá nőtte ki magát. Így alig pár év leforgása alatt a 18-ról 26 százalékra nőtt azoknak a vásárlóknak száma, akik szerint a csomagolás szerepe nagyon vagy rendkívül fontos egy adott termékkel kapcsolatos elégedettségükben – derül ki egy az Egyesült Államokban elvégzett fogyasztói elégedettséget vizsgáló felmérésből. Az amerikai WestRock által 2000 fős mintán elvégzett kutatás szerint, az olyan tényezők, mint az ár, a termék minősége, a márka szerepe nem változott, vagy némiképp csökkent. Eközben a termékek csomagolása egyre nagyobb mértékben befolyásolja a fogyasztókat a vásárlási döntések meghozatalában. Olyannyira, hogy a megkérdezettek 35 százalékuknál fordult már elő, hogy új csomagolás miatt váltott egyik márkáról a másikra.

A csomagolás megítélésével kapcsolatban a legfontosabb szempont továbbra is a funkcionalitás, amely mellett fokozatosan egyre fontosabbá válik a külső megjelenés is. A kutatás azt mutatja ugyanis, hogy míg a fogyasztók 60 százaléka döntött egy termék újbóli megvétele mellett a csomagolás funkcionalitása miatt, addig 38 százalék döntését inkább a csomagolóeszköz esztétikussága befolyásolta. A felmérés készítői szerint mindebből az következik, hogy egyre népszerűbbé válnak az egyedi vevői igényekre szabott megoldások.

Fontos, hogy a végfogyasztóktól kapott visszajelzések ne csak a csomagolt termékeiket forgalmazó vállalatoknak adjanak iránymutatást, hanem a csomagolóipar szereplőinek is. Az utóbbi években egyébként is jelentős átalakuláson ment át az iparág. A termékek megóvása mellett egyre fontosabbá vált a marketing és a logisztikai szempontoknak való megfelelés, valamint a fenntarthatósági szempontok figyelembe vétele.

Részben erre vezethető vissza, hogy a csomagolóanyagok piacán a papír csomagolószerek nyernek egyre inkább teret. A világ hullámkartongyártó vállalatai a növekvő keresletnek megfelelően mára már éves szinten 43,4 milliárd négyzetméternyi hullámkartont termelnek.

„Ugyanakkor a hasonló alapanyagokkal dolgozó csomagolóanyag-gyártók között folyó versenyben már az az elsődleges, hogy ki-milyen nyitott az újításokra. A folyamatos megújulásra való készség elengedhetetlen. Egyszerre van szükség a különböző technikai innovációk gyors meghonosítására, valamint a vásárlói igényekre való gyors reagálásra” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.

Bár hazánkban a fogyasztói döntést leginkább meghatározó tényező továbbra is az ár, itthon is megfigyelhető a csomagolóeszközök külső megjelenésének növekvő szerepe. Az egyedi grafikai megoldások és a különböző fejlesztések lehetővé teszik, hogy a vizualitás és a funkcionalitás egyaránt megjelenjen a csomagolásoknál.

„Az esztétikum mellett persze kiemelten fontos a megbízhatóság és a minőség is. Olyan csomagolásokat gyártunk, amelyek könnyűek mégis időt állóak és megvédik a terméket. Erre különösen nagy szükség van a robbanásszerű fejlődés fázisában járó e-kereskedelem területén, ahol a megrendelt áru hosszú utat tesz meg mielőtt a vásárlóhoz ér”- tette hozzá Miklós Zsolt.

A dizájn, a praktikum és a minőség mellett elengedhetetlen, hogy a csomagolóanyagok illeszkedjenek a fenntartható fejlődés által diktált elvárásoknak. A hullámkarton csomagolásokat ökológiai szempontból egyetlen más csomagolóanyag sem képes megelőzni. A Rondo által gyártott hullámkarton csomagolóanyagok 85 százalékban hasznosított másodnyersanyagból készülnek, hulladékká válásukat követően pedig - szelektív begyűjtésük esetén - 100 százalékban újrahasznosíthatóak. Emellett alacsony tömegüknek köszönhetően a szállításból adódó környezetterhelés, valamint a csomagoló vállalatok logisztikai költségei is csökkennek. 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek