Az „ipari kéz” története

A SCHUNK megfogó rendszerek három évtizedes töretlen sikere az összeszerelésben és mozgatásban

2013. szeptember 23., hétfő, 15:37

Címkék: automatizálás befogástechnika ipari kéz robottechnika Schunk

A SCHUNK, a világvezető befogó technológiák és megfogó rendszerek gyártója 1983-ban vezette be a piacra a világ első szabványosított ipari megfogó rendszerét. A korábban „ipari kéz” néven ismert rendszer szolgált a megfogó rendszerek napjainkban is tartó, gyors ütemű fejlődésének kiindulópontjaként.

 
Az ipari robottechnika az 1980-as években indult igazán fejlődésnek. Az évtized elején Heinz-Dieter Schunk, a lauffeni székhelyű SCHUNK GmbH & Co KG társigazgatója ragyogó ötlettel állt elő, miután észrevette, hogy milyen hatalmasak a robotokhoz egyedileg fejlesztett megfogószerszámok. A bekötött pneumatikus vezetékek miatt ezeknek a moduloknak sokszor rendkívül nagy ütközési zónájuk volt. Nyilvánvalóvá vált számára, hogy a robotok és egyéb kezelő rendszerek hatékonyabb működése érdekében az akkor rendelkezésre álló megoldásokhoz képest kompaktabb, könnyebb, pontosabb, és lehetőség szerint költséghatékonyabb megfogó rendszerekre van szükség. 1983-ban a SCHUNK bevezette a piacra a világ első szabványosított ipari megfogó rendszerét. Amellett, hogy összehasonlíthatóan könnyebb volt, integrált légcsatornákkal is rendelkezett a vezetékek belső elvezetéséhez. A kisebb méretek lehetővé tették a tervezők számára egy különösen hatékony megoldás megalkotását. A SCHUNK által kifejlesztett „ipari kéz” egy harminc éve tartó sikertörténet kezdetét jelentette. A SCHUNK megfogó rendszerek jól ismertek pontosságukról, hosszú élettartamukról és robusztusságukról. Az összeszerelésben és mozgatásban pedig egyet jelentenek a folyamatok stabilitásával és hatékonyságával.
 
Az „ipari kéz”– világsiker lett az ötletből
 

Az egyszerű megfogószerkezetektől az intelligens csúcstechnológiás modulokig

A SCHUNK úttörő szellemének köszönhetően folyamatosan fejleszti megfogó rendszereit. A SCHUNK által 2000-ben bevezetett és szabadalmazott többfogas megvezetés még ma is mértékadónak számít a megfogástechnológia területén. Olyan világszinten is jól ismert modulokban is megtalálható, mint a PGN-plus univerzális megfogó rendszer. Később, 2006-ban a SCHUNK újabb fejlesztésbe kezdett, ezúttal a mobil megfogó rendszerek területén. A mechatronikus forgó egység és a hatékony, könnyű karok mellett ide sorolható a SCHUNK iparban is bizonyított SDH háromujjas „keze”, ami számos különféle megfogási feladathoz is használható, ugyanakkor tökéletes választás lehet például kiszolgáló robotokhoz. A részleg legújabb fejlesztése egy olyan ötujjas megfogó, ami méretét, formáját és mozgását tekintve is elképesztő módon emlékeztet az emberi kézre.
 
PGN-plus univerzális megfogó rendszer
 
A Schunk az ipari robottechnika területén is újabbnál újabb megfogó rendszerek fejlesztésével taposott magának utat. 2008-ban például három jellemzőt, a könnyű szerkezeti kialakítást, a mechatronikát és a moduláris konstrukciót egyesítette a LEG hosszú löketű, elektromos megfogó rendszerében. Ezt követően 2011-ben a cég az elektromos aktuátorokkal szerelt modulok átfogó fejlesztési programját jelentette be a „Mechatronik3” kezdeményezés keretében: ekkor látott napvilágot a kisméretű alkatrészekhez készült EGP elektromos megfogó, az állítható EGA hosszú löketű megfogó és az intelligens, nagy érzékenységű WSG párhuzamos megfogó is. A legújabb generációs megfogók is ennek az irányvonalnak az erősödését jelzik. A modern, csúcstechnológiás alkatrészek ugyanis egyedülálló mértékű rugalmasságot tesznek lehetővé a mozgatási folyamatok során. Egyetlen megfogó szerkezet számos eltérő alkalmazáshoz is megfelel. A nagy teljesítményű és érzékeny modulok pedig a különböző, egymás után érkező alkatrészeket is képesek átállási idő nélkül kezelni. Az ujjak pozíciója és a szorító erő minden egyes megfogásnál egyedileg, az aktuális munkadarabnak megfelelően állítható be. Az ehhez szükséges érzékelő rendszer, vezérlő és szabályozó technológia, valamint a magasabb szintű részegységek közötti kommunikációt biztosító webböngésző alapfelszereltsége a megfogónak. Az intuitív módon kezelhető programozói felületeken keresztül a modulok könnyen integrálhatók, vezérelhetők és karbantarthatók, ez semmilyen további szoftver telepítését nem igényli.
 
 
A SCHUNK iparban is bizonyított SDH három- és ötujjas „keze”
 

Világszinten a megfogó rendszerek legnagyobb méretű szabványosítási programja

Ha összevetjük a modern technológiákon alapuló SCHUNK megfogókat az 1983-as fejlesztésű „ipari kézzel”, egyértelműen láthatóvá válik az elmúlt 30 év során végbement hatalmas fejlődés. Az egyszerű mechanikus alkatrészek intelligens, nagy teljesítményű és hatékony csúcstechnológiás modulokká alakultak, melyek rugalmas és szorosan integrált mozgatási folyamatok megvalósítását teszik lehetővé a felhasználók számára. A SCHUNK napjainkban a világszinten legnagyobb méretű szabványosítási programjának keretében 10 000-nél is többféle alkatrészt kínál a megfogó modulokhoz, továbbá egy olyan modul programot a megfogó rendszerekhez, ami a maga nemében egyedülálló megoldást képvisel. Ez utóbbi megfogószerkezetekből, forgó modulokból, lineáris tengelyekből, nagy sebességű mozgató egységekből, mobil megfogó rendszerekből és kompakt robot kiegészítőkből áll. Az évek során a SCHUNK befogástechnikai programjának keretében számos átfedés alakult ki, így a SCHUNK modulok felhasználói a SCHUNK mindkét részlegének együttműködéseiből származó előnyöket is élvezhetik.
 

Mérföldkövek a SCHUNK megfogók 30 éves történetében:

1983 SCHUNK „ipari kéz” – az első szabványos ipari megfogószerkezet
2000 PGN-plus – az első megfogó szabadalmazott többfogas megvezetéssel
2006 SDH – az iparban is bizonyított 3-ujjas megfogókar kiszolgáló robotokhoz
2008 LEG – a könnyű szerkezet, modularitás mechatronika kombinációja
2010 MPG-plus – miniatűr párhuzamos megfogószerkezet kisméretű alkatrészekhez
2011 EGP – elektromos aktuátorral szerelt megfogószerkezet kisméretű alkatrészekhez
2012 5-ujjas megfogókar – az emberi kézre emlékeztető konstrukció
2013 CGH – az első szabványos, könnyű szerkezetű megfogó CFC burkolattal
 
 
www.hu.schunk.com
info@hu.schunk.com
 
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. szeptemberi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

PRODUCTION SUPPORT TECHNICIAN (F/M/X)

Média Partnerek