Automatizálási trendek az USA-ban 4. rész

Helyszíni beszámoló a philadelphiai Automation Fair kiállításról

2018. december 21., péntek, 06:00

Címkék: Automation Fair e-kereskedelem elektronikus beszerzés ellátási lánc folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés Internet of Things ipar 4.0 kiállítás Rockwell Automation

Az anyaggazdálkodás fejlődése abba az irányba mutat, hogy minél több terméket jutasson el egyetlen gombnyomással A pontból B pontba. A technológiai újítások számos trendet indítottak el az ágazatban.

Az ellátási lánc digitális forradalma

Az automatizált rendszerek a kiskereskedők mindennapjaiban is hozzájárulnak a digitális átálláshoz, a költségek csökkentéséhez és a működési hatékonyság növeléséhez. A Rockwell Automation által novemberben Philadelphiában tartott Automation Fair ideje alatt megrendezésre került Material Handling Industry fórumon kiskereskedelmi szakértők beszélték át az iparág a jelenlegi és jövőbeli trendjeit, az új technológiák bevezetési lehetőségeit és a fogyasztói elkötelezettség automatizálási rendszerekkel történő növelését esélyeit.

A Deloitte Consulting a Material Handling Industry of America (MHI) egyesülettel karöltve készít éves jelentéseket az ellátási láncban, a logisztikában és az anyagmozgatásban felmerülő újgenerációs megoldásokról. ”Kezdetben nehézkesen indult be a high-tech megoldások bevezetése, de ehhez képest elképesztő változás történt az elmúlt hat évben – foglalta össze a jelentések megállapításait Scott Sopher, a Deloitte Consulting igazgatója. – A ellátási lánc digitális forradalmának időszakában vagyunk. A vevői elvárások – az úgynevezett utolsó kilométer, amikor a kiszállítani kívánt áru egy gyűjtőraktárból eljut a címzetthez – növekednek, így erősebb ügyfélszolgálatra és rövidebb ciklusidőkre van szükség. A világon használatban lévő 2,6 milliárd mobiltelefon mindig online állapotban van és az e-kereskedelem térhódítása alapjaiban változtatja meg az ellátási láncot.”

A világon használatban lévő 2,6 milliárd mobiltelefon mindig online állapotban van és az e-kereskedelem térhódítása alapjaiban változtatja meg az ellátási láncot

Az ellátási lánc hatékonysága ma minden eddiginél komolyabb versenyelőnyt jelent. Történelmileg az ellátási lánc egyes elemeit – a beszerzés, a raktározás, az ügyfélszolgálat és a kiszállítás – különálló, mégis együttműködő funkcióként kezelték. A jövőben azonban a a cégszervezetnek a hálózaton keresztül kell integrálnia a funkciókat, ami komoly változásokat okoz majd az anyaggazdálkodás egészében.

A felmérés megállapításai

A 2018-as MHI Éves Jelentés elkészítéséhez 1 100 embert – nagyrészt nagyvállalati ügyvezető igazgatókat – kérdeztek meg. A listán szereplő 11 technológiai újítás közül a felhőalapú számítástechnika és a raktári automatizálás mutatták a legmagasabb elfogadottsági arányt: öt éven belül 90 százalék feletti várható bevezetési aránnyal. A szenzortechnika és az automatikus áruazonosítás került a második helyre, a leltár és a hálózati optimalizálás pedig a harmadikra. A felmérés érdekes megállítása volt, hogy az első hat-hét újítás mindegyikére komoly bevezetési szándék mutatkozik: 5 éven belül mintegy 90%-os adaptálási rátával.

Számos kulcsfontosságú újítás vezet el az ellátási láncok következő generációjához. „A robotika és az automatizálás számítanak elsősorban azon innovációknak, amelyek versenyelőnyt biztosíthatnak – jelentette ki Scott Sopher. – A Big Data és a prediktív analitika jelentik a második legnagyobb lehetőséget és egyben veszélyt. Ezeket követi a Dolgok Internete, a szenzortechnika, majd a mesterséges intelligencia, végül az önvezető járművek.” Az ellátási lánc kihívásainak ráadásul egy képzett munkavállalók hiányával jellemezhető környezetben kell megfelelni.

A felmérés a szervezet és az ellátási lánc szempontjából felmerülő kiberbiztonsági kockázatokra is kitért. Az amerikai cégek 44%-a aggódik a hackertámadások növekvő kifinomultsága miatt, 40 százalékuk pedig nem tartja megfelelőnek saját vállalata felkészültségét. A válaszadók 37%-a emelte ki problémaként a megfelelő kiberbiztonsági gyakorlat hiányát. Az ellátási láncok összefonódásával ez a terület a jövőben várhatóan nagyobb hangsúlyt kap majd.

A testen viselhető technológiai fejlesztések kulcsfontosságú innovációnak számítanak majd az következő generációs ellátási láncokban, mivel a termelékenység javítása mellett a költségek csökkentésében is szerepet játszhatnak. „A legutóbbi Logisztikai CIO Fórumon egy kísérleti program eredményei is bemutatták, amiben a Google Glasshoz hasonló eszközt használtak a kommissiózás terén – mondta Scott Sopher. – Az érintettek 8 százalékos emelkedést tapasztaltak a termelékenységben. Még fontosabb, hogy a fluktuáció jelentősen lecsökkent, ami a képzési és betanítási költségekre is jótékony hatással volt.”

Folytatjuk

Molnár László

Kapcsolódó cikk:

Automatizálási trendek az USA-ban 6. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 5. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 3. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 2. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek