A világ legzöldebb Lego gyárát avatták Nyíregyházán

Átadták a dán Lego új gyárát Nyíregyházán

2014. március 25., kedd, 15:36

Címkék: gyáravatás játékgyártás lego nyíregyháza zöldmezős beruházás

Átadták a dán Lego-csoport új, mintegy 200 millió euró (60 milliárd forint) értékű, zöldmezős beruházás keretében felépített új gyárát kedden Nyíregyházán.

 
Az avatáson részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. gyárigazgatója, Bali Padda, a Lego-csoport ügyvezető alelnöke és Jorgen Vig Knudstorp, a Lego-csoport elnök-vezérigazgatója. A legkorszerűbb technológiákkal ellátott, modern rendszerekkel felszerelt új komplexum mintegy 100 hektáron helyezkedik el, az egy év alatt felépített gyártórészleg területe 122 ezer négyzetméter. A fejlesztés révén 250 új munkahely jött létre, ezzel a Lego összesen 1500 munkavállalót foglalkoztat. Az új üzem a nyíregyházi ipari parkban 2008 óta működő gyárat váltja ki.
 
Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. igazgatója az eseményen arról beszélt, a Lego-csoport világszerte működő gyárai között hosszú távon épít a nyíregyházi gyártóbázisra, ahol már 1500 embernek adnak munkát. Bali Padda, a Lego-csoport ügyvezető alelnöke óriási beruházásnak nevezte az új nyíregyházi gyár építését, amely háromszorosa a jelenlegi, a város ipari parkjában működő üzemnek. Az új "zöld" komplexumot úgy építették meg, hogy az működése során is a lehető legkisebb káros hatással legyen a környezetére - tette hozzá.
 
Kovács Ferenc polgármester, Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója, Bali Padda, a Lego Csoport ügyvezető alelnöke és Orbán Viktor miniszterelnök (b-j), valamint a Nyíregyházi Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulói a Lego Csoport új nyíregyházi gyárának átadásán 
 
Az építés során keletkezett hulladékot 75 százalékban újrahasznosították, valamint a termelés is minimális környezeti terheléssel jár, ezzel a Lego-csoport legzöldebb és legfejlettebb gyára lett a nyíregyházi egység - közölte Bali Padda, megemlítve, hogy az új gyárban a dolgozók biztonságára is fokozottan figyelnek. A beruházás teljes költségét a Lego saját erőből finanszírozta. Az új gyár 122 ezer négyzetméteres alapterületéből 53 ezer négyzetméteren végeznek fröccsöntési munkálatokat 672 fröccsöntő géppel. A megépített raktárak összesen 82 ezer raklap befogadására alkalmasak. Az üzemben alkalmazott technológiáknak köszönhetően évente 60 ezer köbméter ivóvíz takarítható meg, és a hagyományos gyárakhoz képest az üzemnek 500 tonnával kedvezőbb a szén-dioxid-kibocsátása. Az új komplexumban 16 csomagoló sor működik, a gyár mellett kialakítottak egy 26 hektáros ökoparkot, fitnesztermeket és sportpályákat létesítettek, és megépült egy 600 férőhelyes autóparkoló, valamint további parkoló kerékpárok és a motorkerékpárok tárolására. A nyírségi város új gyárában készül a világ összes Duplo játéka, a társaság emellett Lego System készterméket is előállít majd. Tavaly 18 millió doboz játékot gyártottak Nyíregyházán, a tervezett kapacitás a beruházást követően eléri a 30 millió dobozt.
 
(MTI)
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek