A vállalkozás sikere a termék kinézetén múlik

2020. december 25., péntek, 06:00

Címkék: dizájn forma ipari formatervezés terméktervezés Valorem Stúdió

Beszélgetés Olajos László formatervezővel, a Valorem Studio vezetőjével.

Milyen kihívásokkal néz szembe, aki új terméket szeretne piacra dobni?

Nem elég ismerni a célpiacot. A termék tervezésénél oda kell figyelni arra is, hogy profitábilis, könnyen értékesíthető és brandingelhető produktumot kapjunk. Hiába készíti valaki például a legfinomabb csokoládét, ha az nem kap megfelelő, luxusminőségű csomagolást. Ahogyan hiába készíti el egy cég a lehető legtökéletesebb elektronikát egy orvosi eszközhöz, ha a felhasználók nem jönnek rá, hogyan lehet használni. A polcon ott lesz ugyan a termék, de nem áll majd mellette egy saleses, hogy elmagyarázza azt.

Hogyan lehet ezeken a buktatókon túllépni?

Sajnos erre nincs gyorstalpaló. Mindenképp szükség van egy tapasztalt csapatra. Mi ezt egy hétlépéses (immár évtizedes) rendszerrel biztosítjuk, a klasszikus és a modern trendeket meghatározó elemeket ötvözve. Nagy hangsúlyt fektetünk az előkészületekre: alaposan pontosítjuk a megbízást, amit akár hetekig tartó kutatómunka előz meg. Feltérképezzük a formai karaktereket, ötleteket, formai stílusirányokat, elemezzük a piacot és a versenytársakat. Kézi és virtuális vázlatrajzok formájában is felvázoljuk azokat a lehetőségeket, irányokat, amerre a projekt indulhat. Megrendelőinknek megmutatunk új összefüggéseket, lehetőségeket. Csak ezt követi két formai koncepció kidolgozása.

Ez egész tetemes munkamennyiségnek tűnik. És még el sem indult a projekt!

Igen. Átlagosan úgy számolunk, hogy havi 160 órát spórolunk meg ezzel ügyfeleinknek. Bár lehet, hogy ez nekik még több idő lenne, tekintve, hogy ők nem ebben jártasak. Olyan „extrákat” is megteszünk, hogy bejelentjük a gyártmányt a Szabadalmi Hivatalnál (ne lehessen lemásolni); javaslatokat teszünk a gyártó kiválasztására; felügyeljük a szerszám előkészítését, illetve a gyártás elindításánál személyesen ott leszünk: ügyelünk a fröccsöntött termék színére, felületi kiképzéseire.

www.valorem.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek