A pirosra szavaztak a szegediek

Megkezdődött a Tisza-parti városba szánt Ikarus-Skoda trolik gyártása

2013. március 22., péntek, 08:48

Címkék: buszgyártás ikarus Magyar Trolibusz Kft. Skoda Electric a. s. szeged Székesfehrévár trolibusz

Megkezdődött Székesfehérváron a szegedi Ikarus-Skoda troli prototípusának gyártása, a 13 tagú flotta legelső darabja várhatóan augusztusban érkezik a Tisza-parti városba. A járműveket a pilzeni Skoda Electric a. s. és a székesfehérvári Magyar Trolibusz Kft. kettőséből álló Ikarus–Skoda Konzorcium szállítja.

Minderről aa Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. kommunikációs főmunkatársa március 21-én adott tájékoztatást. Nemes Szilvia közölte, a jármű rozsdamentes acélszerkezetét már összeállították, és rövidesen megkezdődik a járműtest burkolása, ezzel a művelettel nyeri el a troli végleges külső formáját.

 

Gyártásban

Hazait vásárolnak

A szegedi önkormányzat 2011 januárjában rendelte meg az új, 13 darabos troliflottát a csongrádi megyeszékhelyen uniós támogatással zajló elektromos tömegközlekedés fejlesztési projekt részeként. Ezzel a megrendeléssel a város támogatja a hazai buszgyártó ipart, hiszen az elmúlt három évben érvényes buszbeszerzési moratórium miatt ez a magyarországi buszgyártók első hazai megrendelése – áll a cég közleményében.

Piros, mint a paprika

Szeged új trolibusza kategóriájában a legmagasabb színvonalat képviseli; utastere és vezetőfülkéje légkondicionált lesz, 100 százalékban alacsony padlós jármű készül, amely szükség esetén 7 kilométert képes megtenni felső vezeték nélkül, a legkorszerűbb lítiumionos akkumulátorok segítségével. A járművek 18,75 méter hosszúak, 2,55 méter szélesek, és 124 utast szállítanak majd. A szegediek szavazása alapján az új járművek színe piros lesz – tudatta Nemes Szilvia.

 

3D modell szegedi színekben

Pilzenből és Fehérvárról

Az új szegedi troliflotta prototípusa a tervek szerint 2013 augusztusában érkezik meg a Tisza-parti városba, ahol a kötelező vizsgák után várhatóan az új 10-es trolibuszvonalon áll majd forgalomba. 2013 augusztusát követően a flotta többi 12 járművét egy év alatt folyamatosan szállítja le a magyar-cseh gyártó konzorcium. Szeged 13 trolibuszt rendelt a tendernyertes Ikarus–Skoda Konzorciumtól egyenként 800 ezer eurós áron. A cégtársulás tagja a székesfehérvári Magyar Trolibusz Kft. és a csehországi Pilzen városában működő Skoda Electric a. s.


(Forrás: MTI / szeged.hu)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek