PIACMONITOR

Díjazták a fenntarthatóságot

A Schneider Electric a megújuló energia és a fenntarthatóság terén végzett tevékenységéért nyerte el a Zayed Future Energy Prize (ZFEP 2012) díjat nagyvállalati kategóriában. A díjátadót január 17-én negyedik alkalommal rendezték meg Abu-Dhabiban, a World Future Energy Summit (WFES 2012) csúcstalálkozó keretében.

A Bosch sikerrel zárta a tavalyi évet

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb árbevétel-növekedését érte el 2011-ben a Bosch csoport: a német ipari óriás árbevétele a 2010. évi 47,3 milliárd euróról 8,8 százalékkal 51,4 milliárd euróra nőtt - közölte előzetes eredményeit szerdán a társaság.

Baktériumok alakítják üzemanyaggá a tengeri moszatokat

Alternatív üzemanyagok forrásaiként nemcsak a kukorica, repce, cukornád és egyéb szántóföldi növények jöhetnek szóba, hanem például az algák is. A szárazföldi növényekkel szemben számos előnnyel rendelkeznek: nagy mennyiségben nőnek a tengerben, nem kell trágyázni őket, nem veszik el a teret az élelmiszernövényektől, ugyanakkor valóságos szénhidrátbombák.

Új telephelyet nyitott az Axiál Kft. Pécsen

Mintegy félmilliárd forint értékű zöldmezős beruházással hozta létre új, idén január 18-án átadott pécsi telephelyét az elsősorban mezőgazdasági gépek értékesítését és szervizelését végző Axiál Kft.

Munkahelyteremtéssel járó technológiai fejlesztés

Az Új Széchenyi Terv „Mikro, kis- és középvállalkozások technológia fejlesztése” című pályázati kiírás keretében az Autoelektro Kft. 17 979 346 Ft uniós támogatást nyert el fröccsöntő és háromdimenziós mérőgépek beszerzésére a 45 millió Ft összköltségű projektjéhez.

Rugalmas utakon

Saját szabadalom alapján, a bitumen és a használt gumiabroncsokból készült őrlemény keverésével készülő gumibitument gyártó üzem építését kezdte meg Zalaegerszegen a Mol - közölte a társaság vezetése január 18-án szerdán, a zalai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Az energiaellátási problémák 7 típusa

A Schneider Electric a zavartalan energiaellátás jelentőségére hívja fel a figyelmet, hiszen számos "misztikus" eszköz-meghibásodás, leállás, szoftverhiba és adatsérülés vezethető vissza az energiaellátás zavaraira. Általános nehézséget jelent az energiaellátási hibák pontos meghatározása is.

Kelet felé

Megtartotta alakuló ülését január 17-én kedden a Kínai-Magyar Üzleti Tanács (KÜIT) Budapesten. Csányi Sándor, a tanács magyar társelnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) társelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a Kínai Népköztársaság és Magyarország közötti kapcsolatok több évtizede gyümölcsözőek, 2011-ben pedig szándékok szintjén erősebbek voltak, mint valaha.

Legot gyártanak Nyíregyházán

A dán Lego Csoport nyáron kezdi meg új nyíregyházi gyárának építését - jelentette be Jens Peter Clausen a Lego Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója, amikor aláírta a nagyüzem építési területét kijelölő településrendezési szerződést Kovács Ferenccel, a város Fidesz-KDNP-s polgármesterével.

Elsők a térségben

A világ egyik vezető orvostechnológiai vállalata, a Medtronic első kelet-európai akkreditált oktatóközpontja lett a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Kardiológiai Intézetének szív-elektrofiziológiai laboratóriuma.

Ez lesz az autópiac csúcsa?

Kevesebb, mint 3 évvel ezelőtt az észak-amerikai autóipart még káosz uralta. A 3 amerikai autógyártóból kettő – a General Motors és a Chrysler – a csőd szélére került, és a Ford sem tudott profitot termelni.

Vége az energiapazarlásnak!

A Schneider Electric – EMEA régió számára – újonnan tervezett energiaellátási és hűtési moduljainak köszönhetően megszűnik az energiapazarlás, miután a fizikai infrastruktúra pontosan méretezhetővé válik az informatikai terheléseknek megfelelően. Az új moduláris egységek segítségével az adatközpontok energiaellátási és hűtési kapacitása 500kW-os lépésekben növelhető.

Lézerrel mentik a Dolomitokat

Lézerrel tesztelik a Dolomitok egészségi állapotát, miután az Alpok hegycsoportjának olasz oldalán újabb sziklafal omlott le.

Pozitív irányba billen a mérleg

Novemberben az import értékének növekedése meghaladta az exportét – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Világszínvonalú robotlabor Budapesten

A Fanuc Robotics és az Óbudai Egyetem együttműködési megállapodást írt alá egy világviszonylatban is korszerűnek számító robottechnikai kutatólaboratórium kiépítéséről. Óbuda University Research and Education Laboratory nevet viselő k+f műhely az egyetem Népszínház utcai épületében kapott helyet.

Beruházás Békésben

A Csaba Metál Zrt. 923,21 millió forint összköltségű fejlesztést valósít meg Békéscsabán és Szeghalmon, ehhez az Új Széchenyi Tervben 187,44 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Komplex technológia fejlesztés és foglalkoztatás támogatása című pályázaton - közölte a társaság.

Bécsi autókiállítás

2012 januárjában Bécsben került megrendezésre Európa első jelentősebb autóipari szakkiállítása a Vienna Auto Show. Ez az év nem csak a lóerőkről szól, hanem a különleges teljesítményekről is.

Váci úti mentőakció

A Láng Gépgyár mintegy 100 esztendei tevékenysége során összegyűlt tervanyag megmentésére közösség szerveződött, mert a gyártelep átalakítása miatt a jelenlegi tervtár épületét lebontják. Az eddig itt tárolt, a hazai gépgyártás dokumentációjának megmentését az épületegyüttesben működő Alstom Hungária Zrt. is kiemelten fontosnak tartja.

Sun-Believable

Titán-dioxidot és félvezető kadmium nanokristályokat tartalmaz az a festék, amely képes elektromossággá alakítani a napfényt - idézte amerikai kutatók eredményét a Scientific American című ismeretterjesztő portál. Ha a festék beválik, nem kell többé a háztetőkön elhelyezni a napelemeket, ehelyett elegendő lesz befesteni az épület külső falait az új „napfestékkel”.

Jól húzott a Stadler Rail

A Stadler-csoport jelenlegi megrendelései a következő két évben jól lekötik a meglévő gyártókapacitásukat, ezért a vasúti járműgyártó piac kedvező alakulása esetén további bővítésre lesz szükség, és ebben Magyarországnak is szerepe lehet – mondta Peter Spuhler, a svájci cégcsoport tulajdonos vezérigazgatója az MTI-nek.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek