PIACMONITOR

Nemzetgazdasági ügy lett a járműipar

Miniszteri biztost kapott a hazai járműipari szakképzés és kutatás-fejlesztés. A ki nevezett biztos korábban a M ercedesszel dolgozott együtt.

Szemétből készülne a magyar dizájnpadló

A Graboplast Zrt. stratégiai céljának tekinti a másodlagos PVC-nyersanyagok nagyobb arányú feldolgozását, és az ehhez szükséges technológia megvalósítását. Ilyen gyártmány lehet a dizájnpadló, amelynek előállítására Tatabányán új gyár épülne mintegy 5 milliárd forintból - mondta Jancsó Péter, a vállalat elnök-vezérigazgatója december 7-én Győrben.

Gringo, go green!

A Schneider Electric 2013-ban harmadik alkalommal is megrendezi a Go Green in the City esettanulmányi versenyt. A cég ezúttal újabb 10 új ország számára teszi lehetővé, hogy a verseny keretein belül előmozdítsák a fenntartható energiafelhasználással kapcsolatos kreatív újításokat.

A laterna magicától a 3D-s diafilmig

A harminc felettiek mind nosztalgiát éreznek a diafilm iránt. Most az egész család együtt láthat olyan ritkaságokat is, amelyekről azt sem tudtuk, hogy léteznek.

Csökkenő villamosenergia-termelés

„A közvetlen ártámogatások helyett érdemes megfontolni a magas hatásfokú kapcsolt villamosenergia-termelés adórendszeren keresztül történő ösztönzését” – mutatott rá Rudolf Viktor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke az EnKon Tél 2012 rendezvény december 5-i panelbeszélgetésén. 2007-ben még közel 8000 gigawattóra áramot termeltek a hő- és villamos energia együttes előállítására képes kapcsolt erőművek, idén a hazai erőműpaletta legmagasabb hatásfokával rendelkező, modern berendezésekkel termelt áram mennyisége még az 5000 gigawattórát sem éri majd el. Az elnök szerint a tendencia megfordítására a fogyasztói díjtételek emelése nélkül is lehet lehetőséget találni.

Megvan a megszakító a HVDC technológiához (videóval)

Az ABB kifejlesztette a világ első megszakítóját a nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) technológiához.

Biztosan megfelelő a világítás?

A világítás ellenőrzésénél a villamosmérnökök és az építészek professzionális tapasztalataira érdemes hagyatkozni. Egy-egy ellenőrzés során leggyakrabban a fényerősséget mérik, amelyre már különféle módszerek állnak a szakemberek rendelkezésére.

Bezár a Magna Steyr győri tervezőirodája

Az osztrák Magna Steyr bezárja negyvenkét embert foglalkoztató győri mérnökirodáját.

Munkahelyet Tarjánba!

Salgótarján önkormányzata 50 millió forintot különített el, hogy segítse azokat a beruházásokat, amelyek új munkahelyeket teremtenek a városban.

Amerikai vállalatok vezetik az innovációs ranglistát

A világ vezető innovációs vállalatairól a Thomson Reuters üzleti hírügynökség által összeállított top-100 ranglistán az Egyesült Államok 47 vállalattal képviselteti magát, és közülük kerül ki az első helyezett is, a 3M.

Bővülő termékkínálat a Meusburgernél: kenőanyagok, tisztítószerek, tartósítószerek

A szerszám- és formakészítés gyártóinak kínál új fejlesztésű, kiváló minőségű segédanyagokat a Meusburger.

Jó a ződ, de sokba van

A fosszilis energiahordozók lobbija odavert egyet: a Business Insideren keresztül üzeni, hogy jó ötlet a zöld energia, de drága.

Mivel játszottunk a szocializmusban?

És mivel nem játszhattunk? Mind a két kérdésre választ ad a Közlekedési Múzeum új kiállítása, amelyet – szellemesen – Mikulás napján nyitnak meg.

Kultúraváltás az egészségügyben?

A miniszter kultúraváltásról, a GYEMSZI-főigazgató szervezetfejlesztésről beszélt, amikor kinevezték az új kórházigazgatókat. Konkrétumokról most sem esett szó.

Magyarországra menekülnek a szlovák cégek

Már nem az első híradás jelent meg arról, hogy szlovák és cseh cégek a kedvezőbb adózás miatt Magyarországra helyezik át termelésüket vagy székhelyüket. Legutóbb a bumm.sk hírportál számolt be erről egy szlovákiai gazdaságpolitikai televíziós vita kapcsán.

Jobb éve lehet jövőre a magyar cégeknek

Mérsékelten javultak a vállalatok következő egy évre vonatkozó várakozásai a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2012. őszi vállalati felmérésének (MFB-INDIKÁTOR) eredménye szerint.

Mire készülnek a lámpagyárban?

A lámpatesteket gyártó simontornyai Techno-vill Kft. 160 millió forintos beruházással újítja fel üzemcsarnokát, a fejlesztésnek köszönhetően mintegy ötven százalékkal nő a gyártókapacitás.

A Kraftwerk és az eletronikai forradalom (videóval)

Harminc és ötven között nincs ember, akinek ne lenne valami jó emléke a Kraftwerkről. A német zenekar új világot teremtett az elektronikus zene egy sajátos ágának kialakításával, mégsem csak a mérnökök rajonganak érte.

Parancsoljon, a slusszkulcs, a roncsot majd tessék visszaváltani!

Az autók gyártóinak, illetve forgalmazóinak minden új autó eladásakor tájékoztatniuk kell a vevőt arról, hogy a kocsi hulladékká válása esetén hol, és milyen feltételekkel veszik azt át.

1100 embert bocsát el a Flextronics

A Flextronics International összesen 1100 dolgozót bocsát el zalaegerszegigyártóüzeméből hétfőtől, három ütemben.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek