Célba ért az egymilliomodik szabályozott hőmérsékletű csomag a DHL hálózatában

2016. szeptember 16., péntek, 08:46

Címkék: DHL Express Dolgok internete Internet of Things RFID szállítmányozás szenzor szenzortechnika

A DHL 2010 óta biztosít hőmérséklet-szabályozott szállítási megoldásokat világszerte, melyek megbízhatóságát a DHL SmartSensor hőmérséklet regiszter garantálja. Bevezetése óta a SmartSensor több mint 1 millió csomag adatait követte nyomon.

„Az Internet of Things, azaz a dolgok internete, ahol a minket körülvevő hétköznapi tárgyak is képesek egymással kommunikálni, a közeljövőben gyökeresen megváltoztatja mindennapjainkat” – mondta el Bándli Zoltán, a DHL Express magyarországi ügyvezető igazgatója. “A DHL SmartSensor bevezetésével vállalatunk fontos lépést tett ezen a területen. A GPS és RFID technológián alapuló szenzor ugyanis közel valós időben képes adatot biztosítani a küldeményről, ezáltal fontos eleme a hőmérsékletre érzékeny áruk szállítását biztosító DHL Medical Express szolgáltatásnak” – tette hozzá.

A szenzor két változatban érhető el. Az RFID technológiával működő SmartSensor a légi szállításban használatos. Az áru mellé csomagolt eszköz folyamatosan méri és tárolja annak hőmérsékletét, az adatok pedig egy RFID leolvasóval hívhatók le a szállítás befejeztével. Az adatokat ezt követően a SmartSensor web portálra töltjük fel, melyhez partnereinknek egyedi hozzáférést biztosítunk. A portálon tárolt információk bármikor visszakereshetők, illetve segítségükkel számos riport és grafikon készíthető.

A SmartSensor másik változata GPS alapú, amely a közúti és tengeri szállításnál jellemző. A készülék valós időben továbbítja a hőmérsékleti adatokat a SmartSensor portálra, így az áru adatai folyamatosan nyomon követhetők a szállítás során. A GPS szenzor a levegő páratartalmát, a rezgést és a fényerősséget is méri, illetve mindig pontosan jelzi a csomag akutális helyzetét.

A SmartSensor által nyújtott szolgáltatások elsősorban a gyógyszeripar és a klinikai kutatások területén működő szervezetek számára fontosak, de rendkívül hasznosak élelmiszeripari minták szállítása esetében is” – tette hozzá Bándli Zoltán.

Az elmúlt 6 évben a DHL partnerei több mint 60 ezer SmartSensor készüléket használtak, melyek összesen 160 millió mérést végeztek, és közel 600 GigaByte adatot rögzítettek. Ha az adatokat kinyomtatnánk, akkor kb. 420 ezer könyvet lehetne velük megtölteni.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek