Az információ hatalom

Gyógyszeripari vonalkódos anyagkövetési és nyilvántartó rendszer

2015. november 29., vasárnap, 08:43

Címkék: anyagkövetés gyógyszeripar készletnyilvántartás LOG4pro nyilvántartás PDA vonalkód rendszerház

A cikkben bemutatott rendszert a forgalmazó egyik gyógyszergyártó partnerének kutató-fejlesztő laborjaiban alkalmazzák. A rendszer feladata a kutatásoknál alkalmazott anyagok, vegyszerek, standardok, stb. készletének nyilvántartása, azok nyomon követése, felhasználásuk regisztrálása.

A megvalósított rendszer online működésű, azaz minden eszköz számítógép hálózati csatlakozással rendelkezik. A rendszer főbb szoftverösszetevői egy szerveralkalmazás, egy PC oldali WEB alkalmazás, illetve a mobil terminálokon futó kliens szoftver. Az alkalmazott webes technológia előnye, hogy a telepített rendszer PC-s funkciói elérhetővé válnak bármely megfelelő WEB böngészőt futtató eszköz számára, anélkül, hogy az oda telepítésre kerülne. Ezáltal a kezelők egy általuk megszokott felületen keresztül érhetik el a rendszer funkcióit.

Fő funkciók

  • Készletnyilvántartás (a laborokba beérkező anyagok nyilvántartásba vétele, adott anyaghoz tartozó adatok, paraméterek tárolása.
  • anyagfelhasználás regisztrálása (a laborokban történő felhasználások regisztrálása, mobil eszközök, PDA-k segítségével)
  • készletfogyás nyomonkövetése, riasztások küldése (lejárati- és készletfigyelés)
  • riportok készítése (készlet, felhasználás, stb.)
  • vonalkódnyomtatás (egyedi azonosítók, felhasználás regisztrálása)

A rendszer működése

A rendszer a beérkező anyagok (vegyszerek, minták, stb.) nyilvántartásba vételét, az hozzájuk tartozó paraméterek rögzítését végzi. Az anyagok azonosítása egyedi azonosítóval (vonalkód) történik, amit a rendszer generál, annak megfelelően, hogy milyen típusú anyagról van szó, majd a csatlakoztatott címkenyomtatón kinyomtatásra kerül. Az azonosítót a bevételező munkaállomáshoz csatlakoztatott kézi vonalkód olvasó segítségével lehet beolvasni, majd az anyaghoz tartozó adatokat megadni. Az adatok köre részben törzsadat, pl. gyártó, beszállító, típus, megnevezés, részben egyedileg megadható paraméter, tulajdonság.

A felhasználáskor történő regisztrálás, az anyagok fogyása szintén a vonalkódos azonosítók segítségével történik. A felhasználás során előbb az anyagokat a tárolási helyükről előkészítik a felhasználásra, majd rögzítik a mobil eszközök (PDA) segítségével a felhasználás tényét. A rögzítéskor a rendszer eltárolja, a felhasználót, az anyagok, dátumot, stb. illetve ezeket az adatokat ki is nyomtatja egy az adott laboratóriumban elhelyezett hálózati címkenyomtatóra. Az anyagok beérkezés után tárolószekrénybe, ritkábban hűtőbe kerülnek.

A rendszer felépítésének áttekintő ábrája

A LOG4pro anyagkövetési rendszer minden egység mozgását követi. A rendszerben regisztrált egységek aktuális állapota, státusza (bontott, bontatlan, stb.) és tárolási helye lekérdezhető, illetve a már készleten nem lévő anyagokra vonatkozó historikus adatok listák formájában lekérhetők.

A rendszer a nyilvántartott anyagokról riasztást küld, amelyek lehetnek fogyási (készlet), illetve lejárati riasztások is. A felhasználók (laborosok, rendszer adminisztrátorok, superuserek) jogosultsági szintjüktől függően kaphatnak információt az anyagokról, illetve végezhetnek műveleteket.

www.vonalkod.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek